Sistemul l-a înfundat pe Lucian Duţă. Deci sistemul există

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 26 iulie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Sistemul a supravieţuit. Statul subteran îşi arată colţii. De câte ori e necesar. Şi tocmai s-a întâmplat. Din nou. Printr-o condamnare scandaloasă. De acestă dată, victima este chirurgul Lucian Duţă, care a fost condamnat la şase ani de închisoare, în urma unor pretinse fapte săvârşite în urmă cu 12 ani şi nedovedite nici de procurori şi nici de cele două instanţe care l-au judecat. Duţă plăteşte pentru că s-a pus cu SRI-ul.

Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost aruncat pentru şase ani după gratii. Deşi faptele fuseseră prescrise. Deşi există mai multe decizii ale Curţii Constituţionale, conform cărora oamenii nu pot fi încătuşaţi şi trimişi la închisoare după ce a expirat termenul de prescripţie. Şi deşi, aşa cum voi arăta mai jos, pretinsele fapte de luare de mită nu au fost în niciun fel probate în instanţă. Înainte de toate însă, mă văd obligat să fac o precizare.

Am publicat de-a lungul timpului mai multe dezvăluiri, documentate cu ajutorul chiurugului Lucian Duţă. Una dintre cele mai importante vizează modul în care, încălcând grav legisaţia statului român, precum şi acordurile internaţionale, Serviciul Român de Informaţii a confiscat datele personale referitoare la starea de sănătate a milioane şi milioane de români. Datele tuturor românilor care au carduri de sănătate. Date confidenţiale. Care trebuiau să rămână secrete. Date care, conform legii, pot fi doar la dispoziţia persoanelor în cauză şi a medicilor de familie. Pentru a realiza acest lucru, SRI, cel existent în urmă cu mai mulţi ani, condus de George Maior şi de generalul Florian Coldea, a pus o presiune imensă pe Lucian Duţă, care conducea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar acesta, nemaiavând încotro, a creat în beneficiul instituţiei acces la cardurile de sănătate ale populaţiei. Sub pretextul că le gestionează. În scurt timp, toată această uriaşă bancă de date a ajuns, încă nu se ştie exact cum, să fie externalizată şi plasată pe un server aflat în străinătate. Ceea ce ne-a condus şi ne conduce la concluzia că a existat şi există posibilitatea ca o putere străină să deţină în prezent toată această arhivă. Cu ajutorul meu şi apoi a unor redacţii de televiziuni de ştiri, Lucian Duţă a denunţat în cele din urmă această mizerie. Am certitudinea că acum sistemul, respectiv statul subteran, s-a răzbunat. Ceea ce demonstrează că el există şi acţionează în continuare. De ce am această certitudine?

În primul rând, pentru că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu nu au analizat sub nicio formă probe, au recunoscut acest lucru, au făcut pur şi simplu copy paste după rechizitoriu şi totuşi l-au condamnat pe chirurgul Lucian Duţă la şase ani de închisoare cu executare. Deschid aici o scurtă paranteză. Era în prealabil datoria primei instanţe, instanţa de fond, să analizeze punct cu punct, în toţi aceşti ani, probele furnizate de procurori. Instanţa de fond nu a făcut acest lucru. Pur şi simplu a făcut copy paste după rechizitoriu. S-a ajuns astfel la Curtea de Apel. Unde s-a întâmplat acelaşi lucru. Din nou probele nu au fost analizate. Chirurgului Lucian Duţă i s-au încălcat de două ori drepturi fundamentale procesuale. Orice cetăţean are dreptul mai întâi ca o instanţă de fond să analizeze probele, organizând în acest sens dezbateri, permiţându-i inculpatului să prezinte documente, martori, orice alte informaţii care pot fi utile cauzei. Abia apoi instanţa de fond se poate pronunţa. În al doilea rând, orice persoană condamnată în instanţa de fond, are dreptul să facă apel. Ori instanţa superioară, în cazul acesta, Curtea de Apel Bucureşti, are de asemenea obligaţia de a analiza toate probele, inclusiv cele prezentate de persoana condamnată în primă instanţă. Lui Lucian Duţă i s-au încălcat cap coadă toate aceste drepturi.

În al doilea rând, în cei 12 ani, faptele s-au prescris. Procesul trebuia să înceteze. Conform prevederilor Codului de procedură penală. Prevederi confirmate şi reconfirmate într-un mod cât se poate de explicit de către Curtea Constituţională a României. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Prin urmare, aruncarea după gratii a medicului chirurg Lucian Duţă îmbracă forma exercitării cu rea credinţă şi gravă neglijenţă a atribuţiilor de către magistraţi. Iată de ce Lumea Justiţiei solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze şi să sancţioneze respectivul derapaj. La rândul meu, îi solicit insistent lui Eduard Helvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, să verifice în ce circumstanţe instituţia pe care o conduce a forţat accesul la banca de date de sănătate a milioane de cetăţeni şi apoi să sesizeze organelor în drept cele constatate şi persoanele răspunzătoare de acest abuz.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. De inteles, avand in vedere propriul istoric.

    hotul striga hotul, hai cu kovesi presedinte :D

    Se intelege din ce scrieti, ca "victima" a dat baza de date SRI, desi stia cu precizie ca nu are voie sa o faca, este impotriva legilor romanesti, caz in care, nu cumva e parte a sistemului? Nu trebuie sa fii sef pe viata, mai bine demisionezi decat sa incalci legea, ce inseamna "nemaiavând încotro" - l-au batut, au amenintat familia...........

    Si, pana la urma, a fost mituit cu sumele de care se vorbeste? A folosit acei bani de prin conturile acelea, ascunse?

    Foarte, foarte grav cu prescrierea, e adevarat. 

    De ce nu ataca Duta la CEDO decizia de condamnare daca se considera nevinovat?

    1. Pentru ca nu s-a terminat procesul... este fond, apel, recurs. Abia la terminarea tuturor cailor, inclusiv o contestare in anulare pentru prescriere, se poate merge la CEDO.

    tare va mai tineti partea puscariasilor unul la altul ! vrei sa si plingem dupa el ?

    Nu au motivat judecatorii de ce nu a intervenit prescrierea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb