SITUATIA DIN CIPRU / IONEL BLĂNCULESCU: "Extinderea deciziei ar arunca în aer sistemul bancar european"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 martie 2013

"Extinderea deciziei ar arunca în aer sistemul bancar european"

Blănculescu: "Situaţia din Cipru este unică şi aşa trebuie să rămână, pentru că discutăm despre un paradis fiscal; declaraţia purtătorului de cuvânt al CE poate fi considerată criminală, din punct de vedere financiar"

Pârvan: "Dacă o astfel de măsură va fi adoptată în UE, investitorii îşi vor pierde credibilitatea în zona euro; la nivelul Europei, vom asista la o stagnare pe termen lung"

Situaţia din Cipru este unică şi aşa trebuie să rămână, pentru că discutăm despre un paradis fiscal, este de părere Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri.

Domnia sa consideră că, dacă măsura adoptată în Cipru (încheierea unui acord de salvare între Cipru şi creditorii internaţionali, care presupune accesarea a până la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro constituite la "Bank of Cyprus" şi "Laiki Bank", în vederea recapitalizării) va fi extrapolată la nivelul Uniunii Europene, sistemul financiar-bancar din Europa "va sări în aer".

Ionel Blănculescu opinează că declaraţia făcută, zilele trecute, de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) poate fi considerată criminală, din punct de vedere financiar.

După recentul acord de salvare încheiat de Cipru cu creditorii internaţionali, purtătorul de cuvânt al CE Chantal Hughes a declarat că există un proiect legislativ pe care Comisia Europeană îl pregăteşte şi care presupune că depozitele bancare de peste 100.000 de euro din Uniunea Europeană (UE), care nu sunt acoperite de garanţii prevăzute de lege - precum cele de până la 100.000 de euro -, ar putea fi implicate pe viitor în recapitalizarea băncilor aflate în dificultate.

Oficialul a precizat: "În propunerea Comisiei, aflată în discuţie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro să fie instrumente eligibile pentru proceduri de salvare (n.r. recapitalizare fără fonduri publice sau garanţii guvernamentale)".

"Declaraţia reprezentantului CE poate fi încadrată în criminalitatea financiară", ne-a spus Ionel Blănculescu, adăugând: "Ea deja poate produce efecte extraordinare asupra sis-temelor bancare din ţările care riscă să intre în incapacitate de plată - Luxemburg, Malta, Slovenia".

Ne aflăm în faţa unor potenţiale retrageri neaşteptate din depozitele bancare din aceste ţări. Declaraţia poate produce efecte devastatoare la nivelul UE, din punct de vedere financiar. Dacă BCE mai aprobă o astfel de măsură, tot sistemul bancar din UE va exploda, depozitele vor pleca în Japonia, în SUA etc.".

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Româ-nia (AOAR), apreciază că măsura, dacă va fi adoptată, "este îngrijorătoare la modul general, întrucât există o tendinţă de includere a firmelor în procesul de restructurare a datoriilor".

Domnul Pârvan ne-a declarat: "Când vrei să restructurezi datoria cu ajutorul firmelor, apelezi la o modalitate birocratică lipsită de orice legătură cu societăţile comerciale".

Măsura este nedreaptă, incorectă şi de natură birocratică şi dovedeşte că "pe liderii europeni nu-i duce mintea, experienţa şi competenţa să conceapă alte măsuri", în opinia domniei sale.

Astfel de procese care se deru-lează vor avea consecinţe greu de anticipat, ne-a spus Cristian Pârvan, susţinând: "Restructurarea datoriilor suverane şi scăderea şomajului stau în revigorarea economică".

Dacă o măsură similară celei din Cipru va fi adoptată şi pentru alte ţări europene, va fi pusă sub semnul întrebării credibilitatea în zona euro, consideră domnia sa.

"În aceste condiţii, va fi greu, ca investitor, să crezi că zona euro este stabilă pentru mediul de afaceri", ne-a mai spus domnia sa.

Cristian Pârvan a menţionat că, în general, oamenii de afaceri au bani în depozite ca persoane fizice, întrucât, în calitate de persoane juridice, ei rulează banii - fie îi investesc, fie îşi dezvoltă afacerea.

"Păstrarea banilor în depozite înseamnă un management greşit", spune secretarul general al AOAR.

Potrivit domniei sale, trebuie să se ţină cont că o parte din cei care au depozite mai mari de 100.000 de euro sunt oneşti.

"Să-i tratezi pe toţi după mărimea depozitelor este o atitudine absolut discutabilă", opinează domnul Pârvan, care ne-a spus: "Ca urmare a anunţurilor făcute de reprezentanţii CE, estimăm că Europa nu va putea creşte cu 1-2-3% pe an, astfel încât să fie suficient pentru redresarea datoriei publice. Estimăm că, la nivelul Europei, vom asista la o stagnare pe termen lung".

Băncile nu produc bani, doar administrează sume de bani, apreciază Cristian Pârvan, care susţine că recesiunea din ultimii ani a demonstrat că "aceşti administratori de bani, pentru a-şi încasa bonusurile cash, au făcut toate malversaţiunile economice din lume, fiind în legătură cu o parte majoritară a conducerii politicului, să raporteze profituri false".

Referitor la declaraţia făcută în urmă cu două zile de oficialul CE, Cristian Pârvan apreciază că, într-o astfel de situaţie, se creează un fenomen în care oamenii merg să-şi retragă banii din bănci şi să-i ţină la saltea, "ceea ce este o mare prostie": "Dacă ai banii la saltea, nici nu produci, nici nu consumi, nu dai bani la firme, acestea, la rândul lor, nu produc, produsele se scumpesc, iar tot ciclul se rupe".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In intreaga europa, in mod explicit, consurile bancare sunt asigurate pana la concurenta sumei de 100,000 euro per cont si per banca.

    Rezulta ca ceea e peste 100,000 euro NU e asigurat. Depui la o banca proasta, iti asumi riscul. Nu e nimic nou, si nici nimic specific ciprului. 

    1. Bank of Cyprus era cea mai mare banca din Cipru? Daca ea este proasta, cele de dupa ea cum sunt?

      Ce inseamna "banca proasta"? TOT sistemul bancar este in rahat. Care ar fi bancile bune, cand ele sunt inetrconectate in asa hal si banii i-au jucat la rulete financiar teoretice astfel incat toate pica in acelasi mod? 

    In intreaga europa, in mod explicit, consurile bancare sunt asigurate pana la concurenta sumei de 100,000 euro per cont si per banca.

    Rezulta ca ceea e peste 100,000 euro NU e asigurat. Depui la o banca proasta, iti asumi riscul. Nu e nimic nou, si nici nimic specific ciprului. 

    Lumea toata este intr-o criza de sistem din care nu poate iesi decat prin inflatie. Tiparnita este deja la lucru in USA si UK, urmeaza curand EU si ultima, bineinteles Romania! Oamenii nu vor pune banii in circulatie decat daca le va fi frica ca ii pierd! Inflatia va rezolva problema banilor de la saltea, insa trebuia rezolvata si problema banilor pusi in alte valute la banci. Si acum s-a rezolvat si asta, depozitele nu mai sunt sigure!

    D-lui Parvan: (1)-bancile produc bani, prin multiplicarea creditului, cu conditia ca debitorii sa-si plateasca debitele si imprumuturile; (2)-fenomenul petrecut in Cipru este pedeapsa promisa de Fiscul mondial paradisurilor fiscale care nu si-au modificat comportamentul in ultimii 10 ani, adica si un avertisment pentru celelalte paradisuri fiscale care incurajeaza spalarea de bani si evaziunea fiscala; (3)-banii la saltea e un fel de-a spune, ca nu poti tine milioane la saltea, insa poti sa-i investesti in proprietati imobiliare, aur-metale pretioase, sau alte active materializate-marfuri; (4)-deci o mica parte se tine la saltea, iar cealalta parte, mai mare, se investeste in proprietati si marfuri, marindu-le pretul, valoarea, astfel incat spirala duce la reducerea pierderilor cauzate de spargerea bulei imobiliare din SUA( si prin efectul de domino din alte tari). Iar o parte mica din fonduri merg catre economia reala, in dezvoltarea diverselor afaceri care au nevoie acum de capital. Interesanta spirala economico-financiara a fost pornita cu deciziile acestea privind Ciprul...

    Este evident ca aceasta criza a fost generata de bancheri si finantisti necinstiti,dar sufera fraierii.

    Statele ar trebui sa doneze bani tinerilor,pentru inceperea unei afaceri,nu bancilor,care nu fac altceva decat sa invarta banii.

    O banca in insolventa trebuie sa dea faliment,alta solutie morala nu exista. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb