Actualizare 15:22 Activitatea Bancpost nu este afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia
Bancpost transmite că este o bancă românească, o subsidiară independentă, cu propriul capital şi nivel de lichiditate, iar activitatea sa se desfăşoară normal, nefiind afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia.
"Ca persoană juridică română, Bancpost funcţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei din România şi sub reglementarea şi supravegherea directă a Băncii Naţionale a României (BNR) şi nu este afectată de măsurile şi evoluţiile din Grecia", se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Potrivit documentului, banca are un nivel de lichiditate ridicat şi va continua să îşi deservească clienţii fără întrerupere. "Bancpost este foarte bine capitalizată, indicatorul de solvabilitate al Bancpost (adecvarea capitalului) situându-se la valoarea de 18%, cu mult peste cerinţele minime de prudenţialitate impuse de legislaţie, de 8%. De asemenea, Bancpost deţine un raport credite/depozite subunitar de 84%, fapt care susţine un grad ridicat de independenţă în gestionarea propriei activităţi bancare", se mai arată în comunicat.
Bancpost este bancă participantă la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), depozitele clienţilor fiind garantate până la nivelul de 100.000 de euro/echivalent lei per deponent, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului 39/1996.
(E.D.)
---
Actualizare 13:47 Piraeus Bank: În România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii
Piraeus Bank România a anunţat, luni, în contextul restricţiilor impuse în Grecia asupra operaţiunilor bancare, că în România nu se aplică niciun fel de limitare a operaţiunilor băncii.
"Piraeus Bank România este subsidiară locală, bancă românească şi are capital grecesc. Toate operaţiunile sunt localizate şi integrate politicilor pieţei bancare din România, reglementate de BNR", se arată într-un comunicat transmis luni de Piraeus Bank, care reflectă declaraţiile din weekend ale reprezentanţilor băncii centrale.
Astfel, Piraeus precizează că:
- Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt închise băncile şi nici nu sunt limitate operaţiunile.
- Clienţii Piraeus Bank România beneficiază de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de până la 100.000 de Euro.
- Banca Naţională a reglementat foarte clar intervenţiile acţionarilor tuturor băncilor, inclusiv ai celor din Grecia. Există un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenţa acţionarilor.
- Piraeus Bank are active de 2 miliarde de Euro, lichidităţi peste media pieţei şi solvabilitate solidă, de 12,7%. În total, Piraeus Bank România are 300.000 de clienţi în cele 120 de sucursale din ţară.
(E.D.)
---
Actualizare 10:55 Ovidiu Petru: "Sibex lucrează astăzi"
Sibex lucrează astăzi, chiar dacă Bursa din Atena este închisă, din cauza unei decizii a Guvernului care a declarat vacanţă bancară, iar decontarile sunt oprite în Grecia, a declarat Ovidiu Petru, directorul general al Sibex.
"Am obţinut o derogare. Decontările se pot face şi am avut tranzacţii la prima ora pe Sibex", a spus domnia sa.
Bursa din Sibiu are un parteneriat cu Athex Clear, Contrapartea centrală din Atena, pentru decontarea tranzacţiilor cu derivate.
---
Actualizare 10:00
Băncile cu capital grecesc din România erau deschise la ora 09:00. Era linişte şi nu erau oameni care să retragă bani din bancomate.
---
Banca Naţională a României (BNR) va sprijini subsidiarele greceşti din ţara noastră, ne-a spus, ieri, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, pe fondul situaţiei din Grecia, care s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile.
Reprezentantul BNR transmite deponenţilor "să nu repete greşelile din trecut", făcând referire la retragerile de numerar efectuate în urmă cu câţiva ani de la alte bănci, "fără motive reale".
Domnia sa ne-a declarat: "Când se îmbolnăvesc părinţii, nu se îmbolnăvesc automat şi copiii. La noi nu sunt probleme, iar dacă se vor închide băncile greceşti, nu înseamnă că vor fi afectate şi fiicele lor din ţara noastră. Dată fiind calitatea unităţilor bancare româneşti cu capital grecesc, BNR le va sprijini şi nu le va lăsa să cadă".
La începutul acestui an, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Centrale, a spus, în cadrul unei conferinţe organizate de ziarul BURSA, că sistemul nostru bancar va rezista eventualelor tulburări generate de situaţia financiară din Grecia. Domnia sa a subliniat: "BNR are tot instrumentarul, dispune de seturi de proceduri şi instrumente ca să facă faţă cu brio unor eventuale tulburări de natură financiară pe piaţa grecească. Băncile din sistemul nostru bancar, în special cele cu capital grecesc, sunt bine capitalizate, au lichiditate bună, au o structură de active diversificată şi adecvată în raport cu necesităţile de a face faţă unor situaţii mai dificile. BNR dispune de un set de măsuri şi proceduri care, în parteneriat cu băncile care ar avea nevoie de un anumit sprijin, să poată fi pus în mişcare în vederea evitării oricăror tensiuni şi efecte nefavorabile în sectorul bancar românesc".
În contextul situaţiei de criză prin care trece Grecia, BNR a luat o măsură în premieră în sistemul bancar românesc - a recomandat băncilor româneşti cu capital grecesc să încheie un acord de compensare cu acţionarii lor, care să nu permită acestora din urmă să-şi retragă depozitele de la noi, în cazul unui control pe capital. După cum ne-a spus Nicolae Cinteză, instituţiile din ţara noastră au ascultat sfatul Băncii Centrale şi au încheiat astfel de acorduri cu băncile mamă.
Menţionând că banca noastră centrală monitorizează în mod continuu situaţia din Grecia, Nicolae Cinteză ne-a explicat: "În cazul în care în Grecia s-ar institui un control pe capital, subsidiarele greceşti de la noi nu şi-ar mai putea trage plasamentele pe care le au la băncile mamă, iar acestea din urmă ar putea să-şi retragă şi depozitele pe care le au în băncile din România. Pentru ca să nu se întâmple acest lucru, am cerut instituţiilor bancare cu acţionariat grecesc să încheie un acord cu băncile mamă, astfel încât să compensăm expunerile băncilor noastre cu sursele atrase de la acţionari. Ar rămâne să mai plătim doar o mică parte, care nu ne va pune probleme".
Banca Naţională a României (BNR) se pregăteşte să suspende dreptul de vot pe care băncile greceşti îl au în calitate de acţionari ai unor operatori bancari de la noi, în cazul în care primele dintre acestea ar intra în incapacitate de plată, după cum ne-a spus Nicolae Cinteză. În opinia domniei sale, măsura ar fi una bună, atât pentru băncile mamă, cât şi pentru subsidiare, întrucât ar proteja investiţiile din ţara noastră.
• Aurelian Dochia: "Ţara noastră nu ar trebui să se afle în primul val de risc"
Nimeni nu ştie cât de extinse pot fi repercusiunile evenimentelor din Grecia, pentru că există foarte multe implicaţii, este de părere economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale.
Domnia sa consideră că, deşi, în mod normal, România nu ar trebui să fie afectată în mod direct de situaţia din Republica Elenă, efectele ar putea fi de natură indirectă.
Aurelian Dochia ne-a declarat: "Ţara noastră nu ar trebui să se afle în primul val de risc, întrucât nu avem o expunere directă nici din punct de vedere comercial, nici al investiţiilor. Cu toate acestea, ar fi absurd să nu fim îngrijoraţi, mai ales la nivel guvernamental şi la nivelul Băncii Centrale şi al sistemului bancar".
Intrăm într-o perioadă de incertitudine şi în Europa, pentru că modul în care se va desfăşura acest proces de negociere şi ieşire a Greciei din zona euro este cu totul necunoscut şi nu există prevăzută în niciunul din tratatele europene o procedură pentru o asemenea evoluţie. Dacă apar turbulenţe în Europa, moneda europeană începe să fluctueze, costurile de împrumut încep să crească şi, în aceste condiţii, am putea simţi şi noi anumite efecte".
Potrivit economistului, deocamdată, pieţele financiare au fost destul de calme în ultima perioadă, acesta fiind şi unul din motivele care stau la baza sentimentului de încredere că o eventuală ruptură de Grecia nu ar avea aceleaşi efecte ca în urmă cu 4-5 ani.
"Banca Centrală Europeană are şi ea un merit în acest aspect, pentru că a promis că va sta în spatele economiilor din UE, dar orice se poate întâmpla", a conchis domnia sa.
• Lionăchescu: "Grecia nu a avut niciodată un discurs raţional, ci unul jignitor"
Organizarea unui referendum în Grecia (aprobat de Parlamentul grec pentru data de 5 iulie), prin care, de fapt, se va decide dacă această ţară îşi va plăti sau nu datoriile, este un un pas sfidător la adresa creditorilor externi, consideră Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners.
Domnia sa ne-a declarat: "Tonul referendumului va fi următorul: «Sunteţi de acord să plătim datoriile şi să vă tăiem din pensii?». Evident că toată lumea va spune «NU», pentru că, deşi ei spun că «ţara s-a împrumutat», la nivel individual nimeni nu îşi asumă aceste datorii. Referendumul este doar un subterfugiu, dar rezultatele sunt previzibile. Această fereastră reprezintă ultimul moment în care creditorii pot pune piciorul în prag".
Făcând referire la afirmaţiile transmise, sâmbătă, într-un comunicat al Eurogroup, potrivit cărora autorităţile europene "sunt gata să facă tot ceea ce este necesar pentru asigurarea stabilităţii zonei euro", Doru Lionăchescu opinează: "Este pentru prima dată când tonul este «vom apăra zona euro, nu pe Grecia»".
Domnia sa consideră că este exagerată teama că, dacă Grecia va ieşi din zona euro, toată această zonă va avea de suferit.
Domnul Lionăchescu ne-a explicat: "Totul este pregătit pentru un astfel de scenariu (n.r. de ieşire a Greciei din zona euro). Marele pericol este cel al unui accident care poate avea loc pe fondul lipsei de decizie a UE - respectiv, băncile din Grecia pot rămâne închise, oamenii pot ieşi în stradă, iar ţara va intra într-un default. Eu aş spune că pericolul nu mai este reprezentat de un «Grexit», ci de un «Grexident», din lipsă de decizie şi tergiversare".
În opinia preşedintelui Capital Partners, de multă vreme ar fi trebuit negociată ieşirea Greciei din zona euro.
În acest moment, există pericolul ca decizia finală să fie adoptată pe fond emoţional, având în vedere că există deja "ambiţii" şi aspecte legate de atitudinea partenerilor de discuţie, avertizează Doru Lionăchescu: "Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis i-a sfidat întotdeauna pe partenerii săi de dialog, începând de la faptul că merge cu întârziere la întâlniri. Acest aspect îi poate enerva pe omologii săi europeni, care pot lua decizii pe fond emoţional. Grecia nu a avut niciodată un discurs raţional, ci unul jignitor".
În opinia specialistului, băncile româneşti cu capital grecesc nu vor avea de suferit de pe urma situaţiei din Grecia, cel mai grav lucru care s-ar putea întâmpla fiind de natură emoţianală, efectul putând avea o durată de maxim o zi. În acest caz, potrivit domnului Lionăchescu, BNR va trebui să suţină subsidiarele greceşti de la noi, în primul rând prin mesaje încurajatoare.
• Europarlamentul Negrescu cere convoarea CSAT
Europarlamentul PSD Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, cere convoarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra României, apreciind că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta economia României.
El aminteşte că Grecia este al 6-lea investitor în România, cu investiţii de aproape 13,5 miliarde euro, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul capitalului străin adus în economia locală, şi apreciază că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, urmând să aibă efecte asupra monedei naţionale şi sistemului bancar.
"Preşedintele României, care reprezintă ţara noastră în Consiliul European, trebuie să prezinte public situaţia românilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles şi să convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra României", spune europarlamentarul.
Acesta apreciază că există un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari bănci elene aflate în România.
•
• Specialişti externi: "România - unul dintre statele cel mai expuse, în cazul unui Grexit"
Temerile de contagiune a Grexit-ului s-au concentrat pe zona euro, dar retragerea dezordonată a Greciei din uniunea monetară poate pune în pericol statele răsăritene foste comuniste, înclusiv România, potrivit unei analize realizate de Capital Economics.
"Pericolul tot mai mare de exit al Greciei din zona euro umbreşte perspectivele pieţelor de la frontiera europeană estică", afirmă în raport analiştii John Ashbourne, Gareth Leather şi Jason Tuvey, citaţi de CNBC şi preluaţi de Mediafax.
Serbia şi Bulgaria, care au graniţă cu Grecia, sunt considerate cele mai vulnerabile pieţe de fronieră, în cazul unui Grexit, în special dacă evenimentul ar provoca stres financiar în zona euro.
România a fost menţionată la rândul ei ca unul dintre statele cel mai expuse la ieşirea Greciei din uniunea monetară.
"Reacţia pieţelor financiare a fost deocamdată limitată, iar problemele Greciei implică un pericol scăzut pentru restul lumii. Chiar şi aşa, temerile sunt în creştere", au scris analiştii Capital Economics.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2015, 01:41)
nu automat, dar daca nu noi atunci unde?
2. Nici un sprijin bancilor elene !!!
(mesaj trimis de Imprumutat CHF în data de 29.06.2015, 09:58)
"Cinteză: "BNR nu va lăsa băncile cu capital elen să cadă"
Banca Naţională a României (BNR) va sprijini subsidiarele greceşti din ţara noastră, ne-a spus, ieri, Nicolae Cinteză"
Da de ce sa sprijini dom' Cinteza bancile elene?!?!!! De ce nu ma sprijini pe mine imprumutatul in CHF la banca elena, care, luna de luna platesete o rata in lei mai mare decat luna anterioara, contractul este plin de clauze abuzive, elenul mi-a marit in 2009 unilateral dobanda cu 2 puncte procentuale sub "atenta" ta supraveghere. Am primit lei NU CHF in mana, eu nu am fost informat si constientizat ca intru intr-un joc de poker cand m-au incadrat la un contract in CHF si nici pe parcursul derularii contractului nici BNR si nici banca elena nu au facut nimic sa ma fereasca de ceea ce a urmat.
Deci NICI UN SPRIJIN bancilor elene, sprijiniti-ne pe noi, cetateni romani cu familii si copii mici, cetateni care dorim sa ramanem in tara asta si sa contribuim la prosperitatea ei.
PENTRU NOI CAND VETI SARI SA NE SPRIJINITI SI AJUTATI ?!??!!!
2.1. ce ajutor vrei? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.06.2015, 10:12)
Nu esti decat o bruta imbecil. Daca erai un intelept mai stateam de vorba:-)
2.2. chf (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de chf în data de 29.06.2015, 10:46)
Cum n-ai fost informat? Banca ți-a pus contractul în față și tu ai semnat rapid sa nu pierzi oferta. Cum sa te împrumuți în CHF și sa nu știi lucrul ăsta??
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2015, 10:54)
Tu stiai de acum doi ani ca va cistiga Syriza alegerile si ca nu va mai plati datoriile Greciei si ca francul elvetian se va duce-n ceruri?
Nu vezi ca bati cimpii, frate?!
2.4. Imprumutat CHF (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Bruta si imbecil esti tu competentule în data de 29.06.2015, 10:59)
Roata se invarte inteleptule, la toti ne vine randul, inclusiv tie! Sa te tina cel de sus destept pe viata si sa le sti pe toate, asta iti doresc, sa nu te minta nimeni si sa nu te pacaleasca nimeni!
Daca la ce am fost/suntem supusi ti se pare corect, esti bun de pus gardian la Auschwitz promotor de genocid.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2015, 11:38)
Bestea glumeste.
Glumele sint proaste, dar glumeste.
2.6. nu prea citesti ziarul prietene:-) (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.06.2015, 12:33)
Eu sunt o bruta imbecila ticaloasa(BIT). Te rog nu ma jigni apunand ca sunt intelept. Doar domnu Isarescu ne imcuraja sa fim intelepti
.Apropo Treichl, a fost gasit un maxilar inferior cu o varsta de 7 milioane de ani. Cat o fi platit dom director pentru aceasta stire.Bestie infioratoare i de spune:-)
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2015, 13:43)
Cred/sper ca nu sunt cuvintele maestrului. Altfel, este incalificabil modul de exprimare iar domnul Bestea s-ar discredita.
2.8. imi cer scuze pentru exprimare (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.06.2015, 21:57)
Bineinteles un asa limbaj nu are ce cauta. Sunt de parere cu acel domn, Insa ar fi mai multumit daca i-as spune ca e intelept? Va rog un raspuns
2.9. catre Virgil Bestea (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de Imprumutat CHF în data de 29.06.2015, 22:15)
Nu sunt un intelept si cu siguranta la momentul contractarii, tanar si cu viata in fata, cu sperante si dorinta de a-mi intemeia o familie, am pornit la drum increzator. Acum constat cum multi se cred eroi dupa razboi, constat ca am fost pacalit, atras voit de banca si BNR (care a permis acest produs si modul de incadrare la acest produs), constat ca platesc pentru toate nenorocirile din lume: cand e un conflict, tensiune, incertitudine, CHF-ul o ia razna si eu platesc si nu-mi mai ajung banii oricat de mult as munci eu si sotia mea. Si cum sa ma simt cand unii, ironici sau mai destepti comenteaza in loc sa ma sprijine? Virgil Bestea de esti om de buna credinta spune ce ai de spus pe intelesul tuturor, ca sa fi corect inteles, eu am simtit ca trebuie sa iau atitudine la ironie si jignire.
2.10. draga Imprumutat CHF esti foarte intelept (răspuns la opinia nr. 2.9)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.06.2015, 23:17)
si acest lucru il spun cu mare convingere si constient de ceea ce vorbesc. Senzational cum poti sa exprimi in cateva fraze ce persoana esti. Probabil ca alaturi de Theraflu, Dan Coe si alti colegi de ai nostri sunt in decursul vremii unul din cei mai activi si consecventi comentatori ai ziarului. Am avut placerea sa-l cunosc pe maestrul Goldstein personal , precum si alti grei ai politicii , finantelor din Romania si nu numai. Publicatia Bursa este singurul loc unde se poate discuta liber si articolele sunt o delectare. Nu stiu daca a fi de buna credinta inseamna a lasa pe cei care au inca un dram de incredere sa aiba convingerea ca cel care are dreptate va castiga. In 9 decembrie 2011 am intalnit o personalitate care m-a convins ca poate schimba Romania in bine. In data de 12 decembrie 2011 am inteles ca are un adversar extrem de puternic. Iar in 20 decembrie 2014 am observat ca aceea persoana a facut mult mai mult decat as fi crezut posibil. Este insa nevoie ca aceasta munca titanica sa fie continuata. Si mai inainte de a prelua aceste fraie trebuie inteles ce a realizat. In data de 30 iunie domnul Roiss va preda stafeta urmatorului "general" la carma OMV. Ce ai sa spui acestui domn? Consideri echitabila pozitia care a avut-o fata de Romania in acesti 10 ani? Consideri ca pot fi denumiti 10 ani brutali?
2.11. Nota zero (0) la purtare (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de Dascalul în data de 30.06.2015, 21:28)
Nene, te urmaresc de mult si chiar cu interes (esti un specimen de analizat); una este sa-l faci imbecil pe TREICHL sau pe PONTA si alta sa-i arunci in fata mizerii unui imprumutat care se considera inselat de samsarii mondiali. Vrand sa faci pe originalul, te porti ca un copil prostut care prin teribilisme crede ca "apare" in fata.
Fatade modul defectuos (folosesc un termen bland) in care te exprimi, dovada clara ca ai chiulit mult la limba gramatica, ar fi cazul sa faci o reciclare, altfel chiar apari in postura de idiot.
De par egxampu: Nu esti decat o bruta imbecil, este gresit scris; bruta fiind de genul feminin, corect trebuia scris bruta imbecila.
Capisci, bruta imbecila?