Problema taxelor diferenţiate pentru dreptul de muncă aplicate cetăţenilor români va fi ridicată de preşedintele Klaus Iohannis în faţa omologilor săi din Uniunea Europeană, cu prilejul participării, azi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Referitor la tratamentul diferenţiat aplicat de autorităţile britanice cetăţenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de muncă, Klaus Iohannis doreşte ca statele membre şi instituţiile europene să facă demersuri susţinute pentru a convinge autorităţile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.
Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de Covid-19, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile Uniunii cu Rusia şi cu Regatul Unit al Marii Britanii.
Potrivit comunicatului emis de Administraţia Prezidenţială, referitor la pandemia de Covid-19 preşedintele Iohannis va susţine asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum şi menţinerea unei abordări vigilente în continuare.
"Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. Preşedintele României va susţine, totodată, operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene", se arată în documentul citat.
Şeful statului va sublinia, referitor la combaterea schimbărilor climatice, necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluţii pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu anul 1990.
"Preşedintele României se va pronunţa pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor, astfel încât contribuţiile fiecărui stat membru, în special în termeni de costuri, să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică a acestora", menţionează Administraţia Prezidenţială.
Legat de relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitară şi solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, va susţine necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relaţiilor cu Federaţia Rusă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2021, 13:51)
Titlul trebuie sa fie "Situaţia românilor care vor sa lucreze in Marea Britanie...", nu a Romanilor din 'Marea Britanie', adica a celor care nu sunt stabiliti deja.