SKY NEWS: Traficanţi de arme din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor

Miscellanea / 7 august 2016

Traficanţi de arme din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor


Actualizare 16:15 Şeful DIICOT: "Verificăm verdicitatea celor apărute în media despre traficanţii de arme"

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, afirmă că instituţia pe care o conduce verifică informaţiile apărute în media cu privire la traficanţi de arme din România, precizând însă că există "multe necunoscute şi nepotriviri".

"Verificăm veridicitatea celor apărute în media astăzi. Sunt multe necunoscute, sunt multe nepotriviri. Pare puţin ciudat că traficanţii de arme s-au lăsat fotografiaţi de jurnaliştii britanici şi mai ales că lasă de înţeles că traficanţii ştiu că sunt jurnalişti", a declarat Horodniceanu, pentru Agerpres.

(M.I.)

--------

Actualizare 15:50 Membru în Comisia SRI despre reportajul SkyNews: "Dacă se confirmă,la un moment dat vom interpela SRI"

Deputatul Liviu Codârlă, membru al Comisiei pentru Controlul Activităţii SRI, a declarat că, dacă se confirmă informaţiile vor interpela "la un moment dat" SRI şi vor primi un răspuns, afirmând că, periodic, Serviciul informează membrii comisiei "dacă sunt lucruri de informat", potrivit unor surse din presă.

"Dacă, într-adevăr, există o astfel de problemă, bănuiesc că la un moment dat vom face şi o interpelare Serviciului (Român de Informaţii - n.r.) şi vom primi un răspuns. (...) Parlamentul nu lucrează. Ei trebuie să-şi facă treaba. Şi dacă mă informează pe mine astăzi că îşi fac treaba, cu se schimbă lucrurile? Noi putem la începerea sesiunii să luăm act de ce s-a întâmplat şi să cerem un punct de vedere. El va fi acelaşi şi atunci şi acum. Aşa... se întâmplă tot timpul ceva. Astăzi poate a apărut la televizor, dar sunt lucruri care nu apar la televizor. Noi, periodic, ne întâlnim şi primim o informare din partea lor dacă sunt lucruri de informat", a declarat agenţiei deputat Liviu Codârlă, conform aceloraşi sursa.

(S.I.)

--------

Actualizare 14:00 DIICOT face verificări după materialul difuzat de Sky News

DIICOT a anunţat că face verificări după materialul difuzat de Sky News, care îi arată pe doi traficanţi dispuşi să vândă arme pe teritoriul României, în timp ce SRI refuză să spună public dacă a făcut sau nu vreo informare în legătură cu acest caz, potrivit Mediafax.

Fostul director al SRI, Costin Georgescu, susţine că Poliţia de Frontieră, organele vamale, DIICOT, SRI şi SIE ar trebui să colaboreze în cazuri de trafic de armament, fiind necesară o mai bună colaborare şi pe plan extern.

"Sunt arme folosite în general de terorişti şi mafioţi. Sunt arme pe care le găsesc pe toate părţile pământului. E bine că apar astfel de informaţii pentru că vor obliga autorităţile să ia măsuri mai ferme.Traficul de arme se întâmplă peste tot în lume. Din România pleacă şi ajung în alte ţări iar în final în mâinile mafioţilor şi ale teroriştilor. Trebuie o colaborare externă, în special cu Ucraina, cu autorităţile vamale. Din Ucraina armele pot pleca prin Republica Moldova, Polonia dar şi prin România. Noi trebuie să ne întărim măsurile şi aş umbla un pic şi la lege. Ar trebui mărite pedepsele pentru astfel de fapte pentru a micşora numărul celor care au curaj să se bage în astfel de combinaţii. Ce am văzut sunt micii traficanţi, nu marii traficanţi, cei care trimit transporturi de arme cu trenuri şi avioane. Trebuie să se ocupe în primul rând poliţia de frontieră, organele vamale, DIICOT şi, sigur, SRI şi SIE. E o muncă de colaborare. Eu cred că imaginile pot fi reale pentru că traficul acesta există. Trebuie să fie un semnal de alarmă la adresa traficului de arme. Armele nu le fabrică ISIS în Siria sau Irak, le cumpără din diferite ţări ale lumii", a declarat pentru Mediafax Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii.

(M.I.)

--------

Traficanţi de arme din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, arată o anchetă realizată de Sky News.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (...). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie", scrie Sky News.

Din munţii din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul Europei, bande de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina, relatează sursa.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. "Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi", a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puşti semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii.

Bărbaţii au spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

Când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. "Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi", a spus unul dintre traficanţi la plecare.

La Londra, jurnaliştii Sky News au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA). Aceştia au confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

"Armele sunt obţinute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră. Trebuie să subliniez că Marea Britanie este, de departe, cel mai sigur loc din Europa când vine vorba de atacuri cu astfel de arme. Dar trebuie să fim vigilenţi, trebuie să facem mai mult", a declarat directorul serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul NCA, Ian Cruxton, transmite sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am urmarit reportajul. O "facatura" deproasta calitate. Bai domnilor de la Sky News daca vreti sa vedeti "facaturi" adevarate uitati-va la A3 cum o batrana este impinsa in fata ca sa lesine la momentul T sau la realitatea tv. cand unui arunca nisip cu piciorul iar o fatuca tipa ca din gura de sarpe ca pe litoralul romanesc este vijelie. Decipe voi va trec la categoria "incepatori"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb