Slăbeşte cererea pe pieţele internaţionale?

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2011

Preţurile, în declin

Cotaţia grâului a înregistrat vineri, pe pieţele externe, cel mai important declin din ultimele două luni, investitorii speculând că preţurile ridicate de la bursele de profil ar putea slăbi cererea. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), exporturile de grâu american s-au redus cu 13% în intervalul 17-21 ianuarie, faţă de săptămâna precedentă. Statele Unite ocupă poziţia întâi în clasamentul mondial al exportatorilor de grâu.

Scăderea de vineri a fost generată şi de protestele care au loc în Egipt, împotriva preşedintelui Hosni Mubarak. Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu. Potrivit aşteptărilor USDA, Egiptul ar trebui să importe 9,8 milioane tone metrice de grâu în anul agricol ce se încheie în luna iunie, cu 58% mai mult decât al doilea achizitor mondial, Brazilia. În condiţiile date însă, se pune întrebarea dacă achiziţiile Egiptului se vor ridica la acest nivel.

Sunt analişti care cred că scăderea preţului grâului, în baza tensiunilor din Egipt, este doar o tendinţă de moment, iar preţurile vor urca din nou odată ce situaţia acestei ţări se va stabiliza.

Cotaţia grâului cu livrare în martie a scăzut cu 20,5 cenţi (2,4%) vineri, la Chicago Board of Trade, ajungând la 8,2575 dolari/buşel. Acesta a fost cel mai important declin din 16 noiembrie 2010 până în prezent.

La Kansas City Board of Trade, preţul grâului a coborât cu 2,2%, la 9,12 dolari/buşel, în acest caz scăderea fiind cea mai mare de după 14 decembrie.

Pe întreaga săptămână trecută, preţul grâului a crescut cu numai 0,2%, însă în ultimul an a câştigat 70%, în condiţiile în care vremea extrem de nefavorabilă a distrus culturile de profil din Canada, Australia şi Rusia. În ultimele trei săptămâni, speculatorii şi-au redus pariurile pe creşterea preţurilor, în contextul declinului exporturilor.

Menţionăm că, vineri, scăderi au fost înregistrate şi pe pieţele altor cereale. Preţul porumbului cu livrare în martie a scăzut cu 6,75 cenţi (1%), la 6,445 dolari buşelul la Chicago. Săptămâna trecută, cotaţia porumbului a pierdut două procente.

Preţul boabelor de soia cu livrare în martie a scăzut cu 1,5 cenţi (0,1%), la 13,98 dolari/buşel. Declinul săptămânal a fost de 1%.

De precizat că recolta de porumb este cea mai mare de pe piaţa cerealelor din SUA, fiind evaluată la 48,6 miliarde dolari în 2009, potrivit datelor guvernului de la Washington. Urmează recolta de soia, cu o valoare de 31,8 miliarde dolari, iar cea de grâu ocupă locul al patrulea, cu 10,6 miliarde dolari.

< link >https://www.bursa.ro/criza-cerealelor-ne-scumpeste-traiul-107419&s=macroeconomie&articol=107419.html< link2 >Criza cerealelor ne scumpeşte traiul< link3 >

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb