Guvernul de coaliţie din Slovacia ar putea renunţa la planurile care prevedeau înregistrarea unui mic surplus bugetar în anul 2020, în condiţiile în care vrea să-şi majoreze cheltuielile şi să reducă taxele pentru companii, a declarat, ieri, liderul celui mai puternic partid din coaliţia aflată la putere, transmite Reuters.
Slovacia şi-a propus, pentru acest an, un buget echilibrat, o premieră în istoria acestei ţări, chiar dacă economia încetineşte. Banca Naţională a Slovaciei şi-a revizuit, ieri, cu peste o jumătate de punct procentual, prognoza de creştere pentru 2019 şi 2020, mizând pe un avans de 3,5% şi, respectiv, 3,4%.
În aceste condiţii, liderii celor trei partide care formează Guvenul de coaliţie reanalizează ţinta anunţată anterior, conform căreia Slovacia urma să înregistreze un mic surplus bugetar de 0,1% din PIB în 2020.
"Există un consens că trebuie să respectăm ţinta pentru acest an. Vom discuta în luna mai dacă vom continua să mizăm pe surplusuri bugetare în 2020 şi 2021 sau dacă vom urmări un buget echilibrat", a declarat Robert Fico, liderul partidului Smer şi fost prim ministru.
"Filosofia noastră a fost că, atât timp cât economia înregistrează performanţe bune, trebuie să împărţim rezultatele cu populaţia", a adăugat Robert Fico.
Potrivit acestuia, planurile analizate prevăd o propunere de prelungire a concediului de maternitate de la 34 de săptămâni, în prezent, la 52 de săptămâni, şi reducerea taxei pe companii, de la 21% până la 15%.
Alături de Smer, din coaliţia aflată la guvernare în Slovacia mai face parte Partidul Naţional Slovac (SNS) şi Partidul Most-Hid (al minorităţii ungare).
Următoarele alegeri generale sunt programate să aibă loc în Slovacia în primăvara lui 2020.