"Société Générale" îşi vinde divizia din Egipt pe 1,97 miliarde dolari

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 decembrie 2012

"Société Générale" face disponibilizări şi vinde active ca să se alinieze noilor cerinţe de capital.

"Société Générale" face disponibilizări şi vinde active ca să se alinieze noilor cerinţe de capital.

"Société Générale" SA, a doua mare bancă din Franţa, îşi vinde pachetul majoritar deţinut la divizia sa egipteană către "Qatar National Bank" SAQ (QNB), pentru 1,97 miliarde dolari.

Conform anunţului băncii franceze, înstrăinarea a 77,2% din "National Société Générale Bank" SAE (NSGB) din Egipt se va finaliza, probabil, în prima jumătate a anului viitor. "Société Générale" va obţine din această afacere un câştig net de aproape 350 de milioane de euro (458 de milioane de dolari).

"Qatar National Bank" anunţa, în luna aprilie, că are un plan pe cinci ani prin care vrea să devină "o figură iconică" în Orientul Mijlociu şi Africa, prin expansiune. Banca se extinde în afara graniţelor ca urmare a oportunităţilor limitate de creştere pe plan intern.

QNB preia, de asemenea, deţineri ale "Société Générale" la unele subsidiare NSGB, astfel că totalul pe care îl obţine banca franceză din această tranzacţie va ajunge la 2 miliarde dolari.

Înfiinţată în 1978, NSGB este una dintre cele mai mari bănci private din Egipt, are 160 de sucursale şi pes­te 700.000 de clienţi. NSGB numără 4.161 de salariaţi, iar activele sale atingeau 63,3 miliarde lire egiptene (10,3 miliarde dolari sau 7,9 miliarde euro) la finele lunii septembrie. Tot atunci, QNB avea active care depăşeau 96 de miliarde euro.

În trimestrul al treilea din 2012, profitul QNB a crescut cu 11% în ritm anual, la 580 milioane dolari, în baza sporirii volumului de creditare. În acelaşi interval, "Société Générale" şi-a redus cu 86% profitul, la 109 milioane de dolari, din cauza pierderilor generate de vânzarea diviziei sale din Grecia şi a unui cost legat de propria datorie.

Banca a fost afectată de costuri de 389 milioane de euro legate de reevaluarea datoriilor proprii, precum şi de pierderile înregistrate ca urmare a vânzării diviziilor din Grecia ("Geniki") şi SUA ("TCW Group"). Fără aceste elemente excepţionale, banca ar fi înregistrat un rezultat net de 856 milioane de euro în trimestrul al treilea, conform propriilor estimări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb