Societatea Academică din România şi Academia de Advocacy au organizat audieri publice cu tema "Vot electronic sau vot prin corespondenţă", care au ajuns la concluzia că românii doresc îmbunătăţirea sistemului tradiţional, de vot la urnă, şi nu au neapărat o preferinţă pentru votul electronic sau cel prin corespondenţă, arată un comunicat transmis redacţiei.
O cerinţă comună, evidenţiată de comisia de experţi, este "transparentizarea, depolitizarea şi responsabilizarea Autorităţii Electorale Permanente".
Comisia de experţi, din care fac parte inclusiv Emil Hurezeanu şi Dacian Cioloş, recomandă Guvernului începerea imediată a procesului de cartografiere a comunităţilor de români din străinătate şi, în funcţie de rezultat, să suplimenteze secţiile de votare. Comisia propune şi Autorităţii Electorale Permanente realizarea unei hărţi a comunităţilor de români cu drept de vot şi postarea acesteia pe site-ul instituţiei.
Iniţiatorii acestei dezbateri publice pentru îmbunătăţirea sistemului de vot cer înfiinţarea de urgenţă a unei comisii compusă din autorităţi şi profesionişti ai societăţii civile pentru găsirea unor soluţii cu costuri minime şi care să rezolve problema votului în străinătate.
1. Nu înțeleg chestia cu cartografierea
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.05.2015, 15:35)
Dacă este cetățean cu domiciliul stabil, curând și cetățean al acelei țari, ce treabă mai are cu votul în țară (știu, are dreptul dar nu mă interesează părerea lui - să se ducă la ambasadă)?
Dacă este muncitor cu contract determinat, azi este într-un oraș, peste 8 luni este în altul iar peste un an se întoarce în țară. Cu ce mă ajută cartografierea?