"Société Générale", acuzată de fraudă în Libia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2014

"Société Générale", acuzată de fraudă în Libia

"Société Générale" SA, a doua mare bancă din Franţa, a plătit către un intermediar 58 de milioane de dolari - presupusă mită - ca să obţină afaceri de aproape 2 miliarde de dolari de la principalul fond suveran din Libia, în ultimii ani de mandat ai dictatorului Muammar Gaddafi, conform dosarului depus în instanţă de Autoritatea de Investiţii din Libia (LIA).

Potrivit documentelor reclamantului, "Société Générale" a plătit 58,5 milioane de dolari către societatea "Leinada" Inc., înregistrată în Panama şi controlată de omul de afaceri libian Walid Giahmi. Dosarul din instanţă arată că Giahmi era un apropiat al familiei Gaddafi şi a beneficiat personal de pe urma investiţiilor făcute cu LIA. Reclamantul susţine că plata către Leinada este "mită". Avocatul lui Giahmi afirmă, însă, că acuzaţiile de mită la adresa clientului său sunt "complet false".

Fondul a acţionat în judecată "Société Générale" la Curtea Supremă din Londra, solicitând restituirea banilor pierduţi în afaceri încheiate în intervalul 2007-2009. Reclamantul acuză banca de fraudarea sa printr-o serie de operaţiuni cu derivate financiare complexe neprofitabile pentru LIA.

Plângerea înaintată de LIA notează că "Leinada" nu avea competenţe pentru consiliere sau realizarea unor astfelde tranzacţii, Fondul suveran al Libiei pretinzând că a înregistrat pierderi masive în urma afacerilor cu "Société Générale".

Banca franceză neagă acuzaţiile care i se aduc. "Société Générale contestă aceste acuze nefondate", a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei de credit.

LIA urmăreşte să anuleze afacerile cu "Société Générale", care valorau iniţial 1,8 miliarde dolari, dar care şi-au pierdut aproape jumătate din valoare în timpul revoluţiei din Libia, care a izbucnit în februarie 2013.

Banca franceză a raportat, pentru ultimul trimestru din 2013, un profit net de 322 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de 471 milioane de euro în acelaşi interval din 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb