Solaris Bus & Coach, furnizor global de vehicule electrice pentru transport public, a livrat, anul acesta, 37 de unităţi pe piaţa locală, dintre care 26 de troleibuze în Braşov şi 11 autobuze hibrid în Satu Mare, potrivit companiei. În urma acestor livrări, per total, compania a furnizat peste 300 de vehicule folosite în transportul public din opt oraşe din România, circa jumătate dintre acestea fiind propulsate electric.
"Fiind prezenţi de aproape 15 ani pe piaţa locală, putem spune că România este de departe cea mai dinamică piaţă la nivel regional pentru mijloacele de transport nepoluante datorită alocărilor de fonduri oferite de Uniunea Europeană şi de Fondul de Mediu", a declarat ieri, într-o întâlnire online cu jurnaliştii, Daniel Ciolan, General Manager Solaris România, adăugând: "Din 2017-2018, când finanţările europene au fost alocate şi pentru achiziţia de autovehicule, piaţa de autobuze - în special ecologice - a crescut considerabil. Autorităţile au putut, astfel, să se îndrepte către aceste soluţii, iar afacerea Solaris în România a avut o creştere semnificativă după 2017. Anul acesta am livrat 37 de vehicule către două oraşe importante din ţară, Braşov şi Satu Mare, contribuind prin produsele noastre la îmbunătăţirea infrastructurii transportului public local. Pentru anul următor avem în plan livrarea a 65 de vehicule şi ne propunem să ne menţinem poziţia de lider în zona de soluţii de transport ecologice precum autobuze electrice şi troleibuze".
Solaris are în plan să liveze, anul viitor, 16 autobuze electrice în Craiova, 20 de troleibuze în Ploieşti, 6 autobuze hibrid în Satu Mare, 3 troleibuze în Mediaş şi 20 de autobuze hibrid în Galaţi.
În urma licitaţiilor câştigate în decursul ultimilor cinci ani, Solaris a livrat în Craiova 29 de autobuze diesel, în Cluj-Napoca 40 autobuze diesel, 41 autobuze electrice şi 50 de troleibuze, în Piteşti 70 de autobuze diesel, în Braşov 26 de troleibuze, în Satu Mare 11 autobuze hibrid, iar în Galaţi 17 troleibuze.
Potrivit reprezentanţilor companiei, Solaris asigură puncte şi asistenţă de service în toate oraşele în care a livrat vehicule. În prezent, parcul auto Solaris din România numără peste 300 de vehicule, ponderea celor electrice fiind de circa 50% din total.
Prezent în România din anul 2006, grupul Solaris a cumulat pe piaţa locală o cifră de afaceri în valoare de aproximativ 85 de milioane de euro în perioada 2014-2019. Tot în ultimii cinci ani, compania a participat la o serie de licitaţii pentru transportul public din oraşe precum: Cluj-Napoca, Piteşti, Braşov, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi, Craiova sau în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MDRAP).
Solaris Bus & Coach SA este unul dintre cei mai mari producători europeni de autobuze şi troleibuze. De la lansarea sa, în anul 1996, fabrica de la Bolechowo, din apropiere de Poznan, Polonia, a produs peste 19.000 de vehicule, utilizate astăzi în transportul public din sute de oraşe europene. În prezent, compania ocupă poziţia de lider mondial pe segmentul de e-mobilitate pentru transportul public urban, datorită gamei sale extinse de troleibuze electrice, autobuze electrice cu acumulator şi autobuze hibrid livrate. În septembrie 2018, Solaris Bus & Coach s-a alăturat grupului spaniol CAF.