Solicitările de atragere a răspunderii lui Fercală şi Szabo, din nou pe masa conducerii SIF3

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2020

Solicitările de atragere a răspunderii lui Fercală şi Szabo, din nou pe masa conducerii SIF3

Dividend de 0,0355 lei/titlu, printre cererile de completare a AGA din data de 28 aprilie

Adunarea are pe ordinea de zi atragerea răspunderii lui Constantin Frăţilă

Dividend de 0,0355 lei/titlu, printre cererile de completare a AGA din data de 28 aprilie

Adunarea are pe ordinea de zi atragerea răspunderii lui Constantin Frăţilă

Un grup de acţionari ai SIF Transilvania (SIF3), din care fac parte şi doi membri ai Consiliului de Supraveghere al societăţii, a solicitat completarea ordinei de zi a adunării din data de 28 aprilie cu o serie de puncte, printre care atragerea răspunderii directorului Mihai Fercală şi a preşedintelui Ştefan Szabo, precum şi o nouă propunere de dividend, se arată într-un raport al SIF-ului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, grupul din care fac parte Crinel-Valer Andănuţ şi Marius-Adrian Moldovan, membri ai board-ului societăţii, Mihaela Frăţilă, Irina-Elena Frăţilă, Maria- Alexandra Cociu (fostă Frăţilă) şi Mamaia North Investments SA, ce deţin împreună 5,026% din SIF3, reia cererile aduse luna trecută în faţa conducerii SIF-ului pentru convocarea acţionarilor, dar care a fost suspendată de Tribunalul Braşov.

Atunci, acelaşi grup din care făcea parte şi Constantin Frăţilă, care acum nu se mai găseşte pe lista solicitanţilor dorea, pe lângă atragerea răspunderii directorului şi preşedintelui SIF-ului, conformarea actelor societăţii cu dispoziţiile Legii FIA sau revocarea hotărârii Consiliului de Supraveghere din data de 15 ianuarie a acestui an, privind desemnarea membrilor Directoratului pentru un nou mandat de patru ani.

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Fercală, acţionarii SIF-ului îşi motivaseră cererea, îndeosebi, pe prejudicierea societăţii cu suma de 623.334 de lei, reprezentând despăgubiri (şi cheltuieli de judecată), acordată lui Constantin Frăţilă, pentru nepunerea în executare a unei sentinţe executorii.

De asemenea, grupul îl acuză pe Mihai Fercală de management defectuos şi neperformant al activelor SIF3 şi a filialelorxf sale sau de sume angajate nejustificat şi discreţionar din patrimoniul societăţii în interes personal în procese cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe lângă cei doi, acum grupul cere atragerea răspunderii şi împotriva lui Dumitru Carapiti, vicepreşedinte al Consiliului SIF Transilvania.

De asemenea, acţionarii societăţii au mai solicitat un dividend brut unitar de 0,0355 lei, mai mare decât ultima variantă înaintată de conducerea SIF-ului, de 0,03 lei. Este un nivel care, la preţul acţiunii SIF3 de ieri, de la ora 14:15, de 0,287 lei, oferă un randament brut de 12,37%.

Pe de altă parte, în convocatorul iniţial se găseşte, pe ordinea de zi, pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Constantin Frăţila, ce deţine circa 5% din SIF3, pentru un prejudiciu cauzat societăţii.

În comunicatul de atunci se susţine că, prin activitatea reţinută în cadrul unor dosare penale în care se instrumentează infracţiunile de manipulare a pieţei şi de evaziune fiscală săvârşite de Constantin Frăţilă în legătură cu SIF Transilvania şi filialele acesteia, societatea din Braşov a înregistrat direct şi indirect pagube de aproximativ 4,48 milioane lei, ce vor fi determinate în mod exact printr-o expertiză.

Pe lângă fostul arbitru de fotbal, acţionarilor SIF-ului li se va mai supune la vot pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Crinel-Valer Andănuţ, pentru prejudicierea SIF-ului cu suma de 0,22 milioane de lei, dar şi împotriva lui Marius-Adrian Moldovan, pentru care prejudiciul menţionat este de 0,3 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hai sa-i vedem pe moguli... după 20 de ani, se prezintă la “judecată” acționarilor, de data asta la pachet ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb