Preşedintele Klaus Iohannis are cea mai mare cotă de încredere (64%), în timp ce premierul Dacian Cioloş se bucură de încrederea a 50% dintre români, relevă Barometrul de opinie "Piaţa Politică" realizat în perioada 2-6 decembrie de către Agenţia de Rating Politic (ARP) şi trimis redacţiei.
La întrebarea "Mai degrabă aveţi încredere" în următoarele personalităţi, 64% dintre respondenţi au răspuns afirmativ în cazul lui Klaus Iohannis, 56% - Mugur Isărescu, 50% - Dacian Cioloş, 42% - Laura Codruţa Kovesi. Profilul general al lui Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş este unul pozitiv, în cazul preşedintelui principalul atribut asociat liber de respondenţi este cinstit, iar în cazul premierului educaţia, competenţa, menţionează sursa citată.
Barometrul de opinie mai arată că 67% dintre cei chestionaţi consideră că imigranţii sau refugiaţii veniţi dinspre Siria sau dinspre alte ţări din Orient reprezintă un pericol pentru România, iar pentru 26% reprezintă un subiect extrem de important.
46% dintre subiecţii cercetării susţin că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce 44% cred că direcţia este bună. Apartenenţa la Uniunea Europeană este evaluată pozitiv de către majoritatea respondenţilor - 58%, iar 33% cred că efectele integrării României în UE sunt mai degrabă negative.
Lupta împotriva corupţiei (57%), locurile de muncă (56%), tăierile ilegale de păduri (54%) şi serviciile de sănătate (52%) reprezintă subiectele cele mai importante pentru cetăţeni.
"După instalarea Guvernului Cioloş: există o aşteptare general pozitivă faţă de acesta de a îmbunătăţi situaţia României (57%), totuşi, majoritatea, 53%, cred că va sta doar un an în funcţie, soluţia tehnocraţilor este bine primită de 59%, prin comparaţie cu soluţia unui guvern politic, mai mulţi cred că este doar parţial independent (44%) sau că se află total sub influenţă politică (28%)", precizează Barometrul de opinie.
Astfel, 59% dintre cetăţeni consideră că soluţia cea mai potrivită după căderea Guvernului Ponta era un guvern format din tehnocraţi din afara partidelor, iar 44% cred că Guvernul Cioloş este parţial independent de partide, în timp ce 14% cred că este total independent şi 28% că este în totalitate sub influenţa partidelor.
54% dintre respondenţi cred că, după formarea Guvernului Cioloş, PSD se află în opoziţie, faţă de 25% care cred că PSD se află la putere, în timp ce 34% consideră că PNL se află în opoziţie şi 40% cred că PNL este la putere.
"Pentru că s-a discutat public despre auditul partidelor sau de evaluarea brandurilor marilor partide, am inclus în cercetare câteva întrebări despre profilul perceput al acestora. (...) Există câteva elemente de diferenţiere în favoarea PNL în acest moment: este perceput mai mult ca partidul care poate moderniza România; este asociat mai mult cu promovarea unor oameni cinstiţi. Ambele branduri, PSD şi PNL, ar putea convinge mai mult în privinţa principalului lucru solicitat politicienilor cinstea, dar şi cu privire la empatie şi comunicarea directă cu alegătorii", mai relevă Barometrul de opinie.
Sondajul a fost realizat de Agenţia de Rating Politic în perioada 2-6 decembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 950 de persoane, cu interviuri telefonice şi are o eroare de 3,2%.
Agenţia de Rating Politic este o companie de cercetare de piaţă şi consultanţă şi strategie politică, fondată şi condusă de Cristian Andrei, consultant politic.
1. MASCARICIUL CIOLOS!!!!
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 12.12.2015, 04:56)
Dacian CILOS este o sluga al unor interese obscure corporatiste!Acest guvern este cel mai slab, neprofesionist si putred din cate guverne au existat...Pe cine reprezinta ei?Pe romani si ROMANIA, sigur, nu!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de van în data de 12.12.2015, 10:50)
Tea trezit Ponta din somn ?? ....ai visat ceva si ti=a cazut rau la stomac..Dute si culcate inapoi
2. vezi sa nu
(mesaj trimis de eu în data de 12.12.2015, 07:15)
Nici gand. Astea sunt institute ca si ONG-urile scase din joben sa ne explice ca democratia nu este legata de votul popular ci de ONG-uri si de capacitatea de a ocupa piata Universitatii cu netrebnici.
3. Sondaj?
(mesaj trimis de Costica în data de 12.12.2015, 08:30)
Nu stiu pe cine intreaba operatorii de interviu, ca eu nu stiu pe nimeni care sa-l sufere pe ignorantul de Iohannis.
4. Deci, poporul român
(mesaj trimis de Cristi C în data de 12.12.2015, 10:08)
Ignoră faptul că Iohannis a fost un fripturist banal care a furat o casă de la stat și a început să încaseze banii de chirie.
Știm asta. O mare parte a poporului român are o cultură care încurajează hoția, o tolerează sau măcar o privește admirativ. Noi am inventat cuvântul "șmecher" pentru a numi un hoț sau un ticălos. Noi îl numim "șmecher". Pentru că se descurcă încălcând legi, norme, reguli.
5. Intoxicare in masa
(mesaj trimis de Io Hann Is în data de 12.12.2015, 10:14)
... în cazul președintelui principalul atribut asociat liber de respondenți este cinstit.
Pai, inseamna ca justitia-i oarba si nu a realizat ca presedintele si-a luat casele din meditatii, ca nu s-au facut matrapazacuri la achizitionare si i-a luat ditamai casa/ditamai chirie lunara pe nedrept.
Ar mai fi si varianta ca intoxicatii/habarnistii intervievati sunt spalati pe creier si nu realizeaza situatia reala din Romania.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 12.12.2015, 10:42)
Actorul Marin Moraru:
"Noi nu putem, noi ne gândim să aducem vameşi din Norvegia cu probitatea şi corectitudinea lor să ne înzdrăvenească graniţele, că noi nu suntem în stare. Tu nu-ţi dai seama că noi nu suntem în stare? De ce? Popor de leneşi, de hoţi, de ciubucari, de matrapazlâcuri, corectitudinea nu a existat în România. Există şi oameni normali, de vârf, care nu se amestecă, pentru că nu au posibilitatea."
De aia Iohannis se bucură de renumele că este "cinstit". A furat mai puțin ca alții.
6. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 12.12.2015, 19:25)
daca supa svhimbarea lui ponta cu ciolos, presedintele se bucura de increderea a 64% din romani inseamna ca eu sunt prost, ca 40 de ani am invatat economie statistica, cibernetica economica, finante si n-am inteles nimic (doctoratele si post-universitarele atestate nu se pun). totusi, in opinia mea, sondajul este 100% masluit. altfel, ne meritam soarta!
6.1. Toate pornesc de la Avocatul Poporului (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Silvia în data de 12.12.2015, 23:11)
n cretin ca Ciorbea , nu va ataca niciodata la CCR o lege care a fost agreata de PSD care l-a plantat in sinecura de avocat al poporului.Dar se poate ca dl. Ciorbea sa fie silit ori sa demisioneze ori sa atace legea daca pe retele de socializare se protesteaza masiv la sediul acestuia si la locuinta tembelului. Proteste zi si noapte , masive cu participanti de ordinul zecilor de mii , zi si noapte pana cand domnul Ciorbea ori se conformeaza cererilor poporului al carui avocat se zice ca este, ori demisioneaza.