SONDAJ BESTJOBS: Nivelul de stres s-a dublat în timpul pandemiei de coronavirus pentru unul din patru angajaţi români

G.U.
Miscellanea / 17 decembrie 2020

Nivelul de stres s-a dublat în timpul pandemiei de coronavirus pentru unul din patru angajaţi români

Peste 70% dintre angajaţii români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs afirmă că nivelul de stres la locul de muncă a crescut de la începerea pandemiei de coronavirus, iar mai mult de un sfert dintre aceştia apreciază că nivelul de stres chiar s-a dublat, conform unui comunicat de presă.

După 10 luni de pandemie, aproape 30% dintre respondenţi admit că deja au ajuns la burnout. Oboseala resimţită în urma unui program solicitant îi face pe alţi aproape 20% dintre angajaţi să creadă că în cel mult o jumătate de an vor ajunge la epuizare, dacă stresul se va menţine la acelaşi nivel, în timp ce aproape 16% estimează că vor ajunge la epuizare în cel mult un an.

Conform comunicatului, mediul de lucru dezorganizat şi haotic (31,6%), supraîncărcarea (26,6%) şi noile responsabilităţi care ies din aria lor de competenţe (24,6%) reprezintă principalii trei factori de stres invocaţi de angajaţii care au răspuns sondajului BestJobs. Alţi 23,8% dintre respondenţi explică stresul ridicat prin faptul că nu găsesc un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, iar 21% sunt stresaţi pentru că sunt nevoiţi să preia din responsabilităţile colegilor.

Alţi factori de stres importanţi pentru mai bine de jumătate dintre respondenţii la sondajul BestJobs sunt tergiversarea deciziilor importante de către superiorii direcţi (15,6%), posibilitatea pierderii jobului (14,8%), lipsa interacţiunii directe cu colegii şi managerul direct (13,7%) sau timpul mult prea mare alocat meeting-urilor online (8,6%), notează sursa citată.

Angajaţii vor să se întoarcă la birouri

Potrivit comunicatului, pandemia a adus o schimbare uriaşă în ceea ce priveşte modalităţile de lucru. Unii angajaţi s-au adaptat rapid lucrului de acasă (24%), alţii mai puţin. Cert este că cei mai mulţi angajaţi ar prefera să se întoarcă la birou (35%), în timp ce alţi peste 30% ar opta pentru un program hibrid - în care să poată lucra până la 5 zile pe lună de acasă.

În cea mai complicată perioadă de după criza financiară din 2009, angajaţii nu au doar nevoie să se întoarcă la birouri, ci vor să simtă şi că munca lor este apreciată şi că angajatorul investeşte în dezvoltarea lor. Angajaţii români spun că au nevoie acum mai mult decât oricând de cursuri pentru noi specializări în domeniul lor de activitate (53,5%), de cursuri de reconversie profesională (34,8%) sau de cursuri de management al schimbării (26,6%).

Ana Visian, Marketing Manager la BestJobs, a declarat: "Vestea bună este că observăm deja tot mai multe companii care îşi dau seama că nivelul de implicare şi de satisfacţie al angajaţilor a avut de suferit în contextul actual şi încep să adopte noi măsuri care vin să repare dezechilibrul care s-a creat. Am văzut asta şi prin platforma Avocado.red, care conectează utilizatorii cu terapeuţi, coachi şi alte tipuri de specialişti şi care este susţinută de BestJobs, unde au fost desfăşurate peste 400 de sesiuni online de consiliere individuală, iar tendinţa este de creştere."

Un rezultat neaşteptat în contextul crizei actuale este intenţia declarată de peste jumătate (56.3%) dintre respondenţii studiului BestJobs de a lua în calcul o schimbare de job în următoarele 6 luni.

"În condiţiile în care trecem printr-o perioadă marcată de multe incertitudini, ne-am fi aşteptat să vedem mult mai puţini angajaţi dispuşi să ia în calcul o schimbare de job, cel puţin până când lucrurile se mai aşează şi depăşim măcar criza epidemiologică. Însă observăm o nemulţumire individuală profundă în piaţă şi o dorinţă mult mai mare din partea angajaţilor de a fi fericiţi în ceea ce fac. Probabil această pandemie şi măsurile de distanţare socială i-au făcut pe mulţi să-şi reevalueze nevoile şi aşteptările în raport cu jobul şi angajatorul. De aceea, tot mai mulţi angajatori ar trebui să se uite în această perioadă şi la soluţii prin care să ofere angajaţilor servicii de life & business coaching, consiliere sau psihoterapie, ca beneficiu extra salarial", spune Ana Visian, Marketing Manager la BestJobs.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 20 noiembrie - 5 decembrie, pe un eşantion de 1.421 de utilizatori de internet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb