SONDAJ BLOOMBERG Brexit-ul ar deprecia lira până la nivelul din 1985

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2016

Brexit-ul ar deprecia lira până la nivelul din 1985

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) ar afecta puternic cursul lirei sterline, conform unui sondaj realizat de Bloomberg, care arată că moneda acestei ţări ar putea să scadă până la 1,35 de dolari sau chiar sub acest prag, în decurs de o săptămână de la exprimarea votului pentru părăsirea blocului. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1985.

Analiza Bloomberg a fost realizată pe un eşantion de 34 de economişti, iar 29 dintre aceştia anticipează evoluţia mai sus menţionată. Totodată, 23 dintre economiştii intervievaţi sunt de părere că lira nu se va redresa de la un curs de 1,35 dolari mai devreme de trei luni de la exprimarea votului britanicilor privind apartenenţa la UE, în cadrul referendumului programat pentru data de 23 iunie. Şapte dintre specialiştii chestionaţi consideră că moneda britanică va scădea sub 1,20 dolari imediat după un vot favorabil Brexit-ului.

Lira a pierdut deja, în 2016, peste 2% faţă de fiecare dintre mondele ţărilor din G10 (Grupul celor mai dezvoltate state ale lumii), în condiţiile în care redresarea economică inegală şi perspectivele tot mai slabe de majorare a dobânzii cheie se alătură temerilor legate de o posibilă ieşire a Marii Britanii din UE. Deprecierea este tot mai pronunţată după ce premierul David Cameron a anunţat, sâmbătă, data referendumului, iar unii politicieni au decis să lanseze campanii pentru părăsirea UE.

"Un vot pentru Brexit va afecta puternic lira", declară Nick Kounis, şef al diviziei de cercetare macroeconomică din cadrul "ABN Amro Bank" NV din Amsterdam.

Acesta anticipează declinul lirei sub 1,20 dolari la o săptămână de la o eventuală decizie de Brexit.

La rândul său, Peter Dixon, economist la "Commerzbank" AG, sucursala din Londra, preconizează că lira va coborî la 1,25-1,30 de dolari într-o săptămână de la un eventual vot pentru ieşirea din UE.

Banca americană "Goldman Sachs Group" Inc. avertizează, la rândul său, că lira ar putea să scadă cu 20% în caz de Brexit, la fel şi gigantul britanic "HSBC Holdings" Plc. HSBC menţionează: "Un vot pentru Brexit ar avea consecinţe majore asupra tuturor claselor de active britanice. În urma unui asemenea vot, credem că incertitudinile ar putea afecta economia Marii Britanii, determinând o potenţială încetinire a creşterii şi colapsul lirei".

Enrique Diaz-Alvarez, director de risc la casa londoneză de brokeraj "Ebury Partners", consideră că Banca Angliei va reduce dobânda în caz de Brexit. În prezent, dobânda este la un nivel minim istoric: 0,5%.

Lira a coborât ieri, pe piaţa europeană, până la cel mai redus curs din martie 2009 până în prezent: 1,3925 dolari. La ora 10.46, pe piaţa americană, moneda britanică atingea 1,3948 dolari.

British Social Attitudes: 22% dintre britanici vor ca ţara să părăsească UE

Conform unui sondaj realizat de British Social Attitudes, votanţii britanici sunt sceptici cu privire la avantajele pe care le are ţara dacă rămâne în Uniunea Europeană, însă se tem să iasă din acest bloc. Analiza, realizată în perioada iulie - noiembrie 2015, pe un eşantion de 1.105 de adulţi, arată că numai 22% dintre britanici vor ca ţara să iasă din UE, iar 43% vor ca puterile UE să fie diminuate. Astfel, 65% dintre cei intervievaţi sunt euro-sceptici, iar aceştia pot fi ţinte ale campaniei favorabile Brexit-ului.

Analiza menţionează că, dacă au fost puşi să aleagă strict între "da" şi "nu", cei intervievaţi s-au pronunţat în proporţie de 60% pentru continuarea apartenenţei la UE.

O proporţie de 24% dintre cei chestionaţi sunt de părere că economia britanică va avea o evoluţie mai bună dacă iese din UE, în timp ce 40% cred că situaţia s-ar înrăutăţi.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a informat, ieri, că economia britanică are o creştere constantă, iar redresarea a fost determinată, anul trecut, de expansiunea cererii private din ţară. FMI anticipează că, anul acesta, economia Marii Britanii va înregistra o creştere de 2,2%, la fel cu ritmul de expansiune estimat pentru anul trecut, dar şi pentru 2017.

Marea Britanie ar pune sub semnul întrebării exporturi de produse alimentare în valoare de 11 miliarde de lire sterline (16 miliarde de dolari) dacă va vota pentru ieşirea din UE, a avertizat ministrul britanic al agriculturii, Elizabeth Truss, informează Bloomberg.

Uniunea Europeană oferă acces la o piaţă de 500 de milioane de consumatori şi este responsabilă pentru aproximativ 60% dintre exporturile de produse agricole şi alimentare ale statelor comunitare, a precizat Elizabeth Truss, conform Agerpres.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb