SONDAJ BLOOMBERG Preţul porumbului ar putea să scadă în continuare pe piaţa americană

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 noiembrie 2005

Specialiştii anticipează aceeaşi tendinţă şi pentru cotaţiile boabelor de soia

Evoluţia este determinată de scăderea cererii pentru furaje, în condiţiile răspîndirii gripei aviare

Preţul porumbului şi al boabelor de soia ar putea să scadă în intervalul 28 noiembrie - 2 decembrie, la Bursa din Chicago, pentru a treia săptămînă consecutiv, în condiţiile în care virusul gripei aviare, prezent în Asia şi Europa, ameninţă să reducă producţia de pui, respectiv cererea pentru furaje, arată un sondaj Bloomberg. Din cei 23 de consultanţi agricoli, comercianţi şi traderi intervievaţi de această agenţie, 17 au recomandat vînzarea de soia, iar 16 i-au sfătuit pe investitori să vîndă porumb. Sondajul a fost realizat între 23 şi 25 noiembrie, perioadă ce se înscrie în săptămîna în care preţul boabelor de soia a scăzut cu 2,7% pe piaţa SUA, ajungînd la nivelul minim al ultimelor nouă luni. Preţul porumbului, care, la data de 10 noiembrie, a consemnat nivelul minim al ultimilor patru ani, a scăzut cu 1,2% săptămîna trecută. La finele săptămînii trecute, porumbul cu livrare în luna martie a fost cotat la 2,0275 dolari pe buşel, la Chicago Board of Trade. Soia cu livrare în noiembrie a fost tranzacţionată la 5,5425 dolari/buşel. Cotaţiile celor două cereale au scăzut în 13 din ultimele 17 săptămîni şi datorită recoltei suficiente.

China, cel mai mare cumpărător de soia, şi al doilea consumator de porumb, a raportat, săptămîna trecută, şapte cazuri noi de gripă aviară, res-pectiv infestări cu virusul H5N1. În acest an, numărul cazurilor de gripă aviară a crescut la 26 în China, fiind consemnate şi două decese. Specialiştii Naţiunilor Unite estimează că 140 de milioane de păsări au fost distruse în Asia după declanşarea gripei aviare, în 2003. După ce a fost identificată în China, gripa aviară s-a răspîndit în Rusia şi Europa, cele mai recente cazuri fiind des-coperite în România, Croaţia şi Turcia.

"Pe zi ce trece, situaţia este din ce în ce mai serioasă", consideră Jeff Beal, consultant agricol la "Strategic Marketing Services" Inc. din Rockford, Illinois. În opinia sa, cererea de furaje din partea Chinei va scădea, cel puţin pe termen scurt. China îşi anulează comenzile pe fondul temerilor legate de răspîndirea gripei aviare.

Cultura de porumb este cea mai mare din SUA, fiind evaluată la 23 de miliarde de dolari anul trecut. Acesteia îi urmează soia, cu 16,1 miliarde de dolari. Exportatorii americani de soia, printre care "Archer Daniels Midland" şi "Bunge" Ltd., au înregistrat, în intervalul 14-17 noiembrie, cele mai reduse vînzări de după 25 august. Aceştia au livrat 219.500 tone de soia în săptămîna menţionată, potrivit datelor Ministerului american al Agriculturii. În primele 12 săptămîni ale anului agricol, vînzările de soia se ridică la 11,12 milioane de tone, cu 29% mai scăzute decît în perioada similară a anului anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb