Sondaj BRI: 24 de bănci centrale vor avea monede digitale în 2030

T.B.
Bănci-Asigurări / 10 iulie 2023

Sondaj BRI: 24 de bănci centrale vor avea monede digitale în 2030

Aproximativ 24 de bănci centrale din economiile avansate şi emergente sunt aşteptate să aibă în circulaţie monede digitale până la finele acestui deceniu, se arată într-un sondaj efectuat de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI), transmite Reuters, conform agerpres.ro.

Băncile centrale din întreaga lume au început să studieze şi să lucreze la versiuni digitale ale monedele lor care să fie utilizate în scopuri de retail, nedorind ca plăţile digitale să fie lăsate pe seama sectorului privat. Unele bănci centrale studiază şi versiuni digitale angro ale monedelor lor care să fie utilizate în tranzacţiile dintre instituţiile financiare.

Cu ocazia unui sondaj efectuat la finele anului trecut în rândul a 86 de bănci centrele, Banca Reglementelor Internaţionale a descoperit că majoritatea noilor monede digitale emise de băncile centrale vor apărea în sectorul de retail, astfel că 11 bănci centrale ar putea să se alăture omologilor din Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica şi Nigeria care au introdus deja monede digitale în retail.

Pe partea de angro, care în viitor ar putea permite instituţiilor financiare să ofere noi funcţii, nouă bănci centrale ar putea lansa monede digitale, se arată în studiul publicat luni de BRI.

"Extinderea plăţilor transfrontaliere este unul din motoarele principale ale eforturilor băncilor centrale cu privire la monedele digitale angro", susţin autorii raportului.

De asemenea, Banca Reglementelor Internaţionale susţine că ponderea băncilor centrale intervievate care sunt angajate într-o formă sau alta de monedă digitală a crescut până la 93%, iar 60% spun că monedele digitale stabile şi alte active cripto au accelerat eforturile lor.

În ultimele 18 luni, piaţa criptomonedelor a fost traversată de turbulenţe, precum falimentul TerraUSD, o aşa-numită stablecoin, în luna mai 2022, colapsul platformei de tranzacţionare a criptomonedelor FTX în luna noiembrie a anului trecut, precum şi falimentul unor bănci precum Silicon Valley Bank şi Signature Bank, ale căror servicii erau folosite de furnizorii de criptomonede.

Aproximativ 40% dintre respondenţii implicaţi în sondajul BRI au declarat că banca lor centrală sau alte instituţii din jurisdicţia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto în rândul consumatorilor şi companiilor.

"Dacă vor fi utilizate la scară largă pentru plăţi, activele cripto inclusiv stablecoins ar putea constitui o ameninţare la adresa stabilităţii financiare", se arată în raportul BRI.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Probabil pentru smecherii.

    Am rezerve ca Mos Vasile din sat la 80 de ani va avea asemenea monede. ( In primul rand pentru ca nu pot fi pusi la saltea.

    Cred ca aceasta este si logica acesto rbani: nu pot fi pusi la saltea sa "doarma si romanul linistit pe ea" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb