Companiile britanice nu se aşteaptă la vreo creştere în următoarele trei luni, deoarece costul mai mare al vieţii comprimă cererea consumatorilor, a arătat duminică un sondaj lunar, informează news.ro.
Confederaţia Industriei Britanice (CBI) a declarat că membrii au raportat o creştere peste medie în cele trei luni până la sfârşitul lunii iulie - puţin mai rapid decât în cele trei luni până în iunie - dar se aşteaptă ca aceasta să se diminueze în lunile următoare.
"Pe măsură ce firmele şi consumatorii continuă să fie afectaţi de creşterea preţurilor, activitatea din sectorul privat a încetinit până la un impas", a declarat economistul CBI Alpesh Paleja.
Banca Angliei este de aşteptat să anunţe joi cea mai mare creştere a ratei dobânzii din 1995, ridicând dobânda cheie de la 1,25% la 1,75%, pentru a domoli inflaţia, care este deja la un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,4%.
Cu toate acestea, BoE a avertizat că economia Marii Britanii se va contracta probabil mai târziu în acest an, când o majorare de 40% a tarifelor reglementate la energie va afecta consumatorii în octombrie, şi a estimat că economia se va contracta uşor anul viitor.
Economia Statelor Unite s-a contractat atât în primul cât şi în al doilea trimestru al acestui an, întrunind o definiţie folosită în mod obişnuit pentru recesiunie.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a estimat că anul viitor Marea Britanie va avea cea mai slabă creştere a oricărei economii majore, cu excepţia Rusiei.
CBI a declarat că indicele său lunar de producţie, bazat pe sondaje între producători, companii de servicii şi comercianţi cu amănuntul, a crescut la +8 pentru cele trei luni până în iulie, de la +5 pentru cele trei luni până în iunie. Rezultatul estimat al lunii iulie pentru următoarele trei luni a fost zero, în creştere de la -3 în iunie.
Producătorii se aşteaptă ca creşterea lentă actuală să persiste, în timp ce serviciile pentru consumatori şi afacerile cu amănuntul înregistrează o scădere a vânzărilor, iar serviciile de afaceri se aşteaptă ca creşterea să încetinească, a spus CBI.
"Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că inflaţia puternică a provocat scăderea puternică a salariilor reale, iar încrederea consumatorilor este la cel mai scăzut nivel istoric", a adăugat acesta.