SONDAJ DELOITTE: Activele digitale vor domina industria financiară peste zece ani

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2021

Activele digitale vor domina industria financiară peste zece ani

Blockchain-ul şi diverse forme de monedă digitală vor înlocui banii fizici

Există semne timpurii că vom asista la sfârşitul banilor fizici, aşa cum îi ştim, conform celui mai recent sondaj Global Blockchain realizat de firma de consultanţă Deloitte.

Potrivit analizei concentrate pe industria serviciilor financiare, realizată pe un eşantion de peste 1.200 de directori financiari, 76% dintre respondenţi spun că nu vom mai folosi bani fizici în decurs de zece ani. În schimb, aceştia anticipează că vom folosi blockchain-ul şi diverse forme de monedă digitală.

În plus, 73% dintre executivii chestionaţi au declarat că vor fi în dezavantaj competitiv dacă industria serviciilor financiare nu începe să adopte blockchain-ul şi activele digitale. Conform sursei, cele mai importante active digitale bazate pe blockchain - după capitalizarea de piaţă - sunt, în present, Bitcoin şi Ethereum.

"Sondajul Global Blockchain Deloitte 2021 arată că fundamentul activităţilor bancare este depăşit, iar jucătorii din industria serviciilor financiare trebuie să se redefinească şi să găsească modalităţi inovatoare de a genera creştere în viitor", declară Linda Pawczuk, lider al departamentului Blockchain şi Active Digitale din cadrul Deloitte Consulting.

Conform presei internaţionale, un exemplu al acestui decalaj dintre industria serviciilor financiare şi utilizarea în creştere a banilor digitali este recentul anunţ al serviciului de microblogging Twitter potrivit căruia acesta va oferi serviciul Tipping Bitcoin utilizatorilor săi. Serviciul de depunere a criptomonedelor Twitter le permite utilizatorilor să trimită criptomoneda direct la o adresă. Utilizatorii pot, de asemenea, să transmită informaţii despre Strike, o aplicaţie de plăţi construită pe reţeaua Lightning. Acest din urmă serviciu este disponibil numai pentru utilizatorii din SUA şi El Salvador.

Deşi nu este cea mai mare platformă de socializare online, Twitter are peste 360 de milioane de utilizatori activi lunar. Mulţi dintre aceştia au un număr mare de urmăritori, iar prin efectul de reţea, este aşteptată o adoptare destul de rapidă a serviciilor menţionate, care va afecta utlizarea banilor fizici.

"Pe măsură ce activele digitale schimbă rapid piaţa, serviciile financiare globale se străduiesc să se reinventeze, creând afaceri care să genereze noi surse de venit", spune Richard Walker, lider pentru Blockchain la Deloitte Consulting, menţionând: "Oportunităţi de schimbare reală în mai multe domenii ale pieţelor financiare globale există pentru acei jucători care explorează noi modalităţi de valorificare a puterii tehnologiei blockchain şi a activelor digitale".

Amintim că, în luna iulie, consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a lansat proiectul privind euro digital, care a început cu o fază de cercetare, urmată de teste. Această etapă va dura 24 de luni, potrivit instituţiei de la Frankfurt, şi este destinată "abordării problemelor-cheie privind design-ul şi distribuţia monedei".

Dacă va fi adoptat, euro digital le va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă într-un cont deschis la banca centrală, la care, până acum, accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, conform BCE, care subliniază că desingul monedei trebuie să se bazeze pe preferinţele utilizatorilor şi pe sfaturile tehnice ale comercianţilor şi intermediarilor.

Euro digital ar fi, în esenţă, o versiune electronică a bancnotelor şi monedelor euro, care vor fi stocate în siguranţă direct într-un cont BCE, mai degrabă decât la o bancă comercială. Pentru BCE, acest euro este menit să devină o soluţie de plată suplimentară şi nu urmăreşte înlocuirea numerarului. Euro digital este aşteptat să fie mai sigur în comparaţie cu depozitele din sistemul bancar privat, deoarece există întotdeauna probabilitatea ca băncile să devină insolvabile.

Şi banca centrală a Chinei testează în prezent utilizarea unui yuan digital în diferite programe pilot din întreaga ţară, în timp ce administraţia americană condusă de Joe Biden îşi intensifică controlul asupra progresului Chinei în privinţa yuanului digital, pe fondul temerilor legate de o viitoare înlocuire a dolarului.

Totodată, recent, comunitatea financiară din Hong Kong şi-a exprimat sprijinul pentru un proiect de monedă digitală suverană testat de băncile centrale din Hong Kong şi China, informând totodată că este gata să testeze efectuarea de plăţi transfrontaliere folosind blockchain-ul. "mBridge" - o platformă digitală dezvoltată de băncile centrale din Hong Kong, China, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite - ar putea susţine efectuarea tuturor tranzacţiilor valutare în timp real şi ar determina reducerea costurilor transferurilor, conform executivilor financiari din Hong Kong.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb