Sondaj ECFR: Europenii nu mai consideră SUA un aliat, ci un "partener necesar"

M.B.
Miscellanea / 12 februarie

Sondaj ECFR: Europenii nu mai consideră SUA un aliat, ci un "partener necesar"

Un sondaj efectuat în 14 ţări europene, inclusiv România, indică o schimbare majoră a percepţiei asupra Statelor Unite, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Majoritatea europenilor nu mai consideră SUA un aliat, ci un "partener necesar", potrivit unui raport publicat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Sondajul arată că 50% dintre cetăţenii celor 11 state membre UE participante la studiu văd SUA ca pe un partener necesar, în timp ce doar 21% îl consideră un aliat. În România, 48% dintre respondenţi împărtăşesc această viziune, comparativ cu 24% care încă văd SUA drept aliat.

Această schimbare vine pe fondul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă şi a reluării politicii "America pe primul loc". Autorii raportului - Jana Puglierin, Arturo Varvelli şi Pawel Zerka - subliniază că Europa trebuie să adopte un pragmatism mai mare în relaţiile externe şi să îşi întărească autonomia strategică, dat fiind că interesele europene şi americane se îndepărtează tot mai mult.

Raportul ECFR evidenţiază şi opinii divergente despre relaţiile cu China şi Rusia. În timp ce ţările din sudul şi sud-estul Europei, inclusiv România, Bulgaria şi Ungaria, au o percepţie mai pozitivă asupra Chinei, în Germania şi Danemarca majoritatea respondenţilor o consideră un rival sau chiar un inamic, potrivit aceleiaşi sursei.

În privinţa Ucrainei, majoritatea europenilor cred că negocierile de pace sunt inevitabile, dar există diferenţe semnificative privind termenii acestora. Deşi mulţi europeni susţin în continuare sprijinirea Kievului în lupta sa împotriva Rusiei, alţii consideră că un compromis diplomatic este soluţia cea mai probabilă. În România, 55% dintre respondenţi văd Ucraina ca parte a Europei, în timp ce în Franţa şi Italia acest procent este mai mic.

Sondajul arată că realegerea lui Donald Trump este percepută diferit în Europa. În ţările din sud-estul continentului, precum Ungaria, Bulgaria şi România, există un număr semnificativ de susţinători ai acestuia. În schimb, în Danemarca, Germania şi Regatul Unit, majoritatea cetăţenilor consideră revenirea lui Trump un eveniment negativ pentru pacea mondială şi relaţiile transatlantice.

Autorii raportului avertizează că liderii europeni trebuie să evite divizarea blocului comunitar şi să gestioneze relaţia cu SUA într-un mod strategic. Ei sugerează că Europa trebuie să adopte o abordare mai tranzacţională în relaţiile sale externe şi să îşi consolideze unitatea internă pentru a contrabalansa influenţa tot mai imprevizibilă a Washingtonului.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2633
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9687
Gram de aur (XAU)Gram de aur444.7316

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb