Federaţia Rusă se face vinovată de crime de război în Ucraina, consideră 71% dintre respondenţii unui sondaj de opinie realizat de Avangarde în perioada 20-22 martie. 68% dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei nu este justificată, dar cu toate acestea 34% cred că Moscova va ieşi învingătoare din conflict, în timp ce doar 14% dau învingător Kievul, 48% neavând nicio opinie cu privire la viitoarea parte câştigătoare.
Întrebaţi dacă Federaţia Rusă va ataca România, 61% dintre respondenţi consideră că nu se va întâmpla aşa ceva.
În aceste condiţii, rezultatul privind părerea majoritară a subiecţilor despre Federaţia Rusă nu avea cum să fie decât proastă (53%) şi foarte proastă (28%) ceea ce demonstrează încă o dată că acţiunile politice ale Kremlinului nu sunt privite cu ochi buni de populaţia din ţara noastră.
Părerea românilor privind politica Kremlinului se reflectă şi în situaţia sondată cu privire la încrederea cetăţenilor din ţara noastră. Vladimir Putin se află pe ultimul loc în clasament, beneficiind de încredere doar din partea 3% dintre români, 69% având o părere foarte proastă faţă de liderul Federaţiei Ruse, în timp ce 28% nu şi-au exprimat vreo opţiune.
Comparativ, pe primele trei locuri din topul încrederii românilor în liderii străini sunt Maia Sandu (49%), Volodimir Zelenski (41%) şi Joe Biden (37%).
Cu toate acestea, în momentul de faţă doar 11% dintre români consideră că e imperativă unirea cu Republica Moldova, în timp ce 33% sunt ferm împotriva unirii, iar 42% consideră că acum nu este momentul potrivit.
Din sondajul realizat de Avangarde mai reţinem procentul destul de ridicat al celor care susţin cenzura presei în astfel de perioade de conflict. Deşi 50% dintre cei chestionaţi afirmă că nu trebuie ca Guvernul să cenzureze unele informaţii apărute în presa din ţara noastră pe perioada desfăşurării războiului din Ucraina, 27% se pronunţă pentru cenzurarea mijloacelor mass-media, ceea ce reprezintă un semn de întrebare mare într-o societate democratică şi, mai ales, într-un stat membru al Uniunii Europene. Procentul de mai sus al celor care vor cenzurarea presei este îngrijorător, dacă ţinem cont de faptul că la următoarea întrebare din sondaj, 38% din respondenţi consideră că mass-media din ţara noastră a prezentat obiectiv ştirile în această perioadă, în timp ce 33% acuză presa de lipsă de obiectivitate. Acest 33% este mai mult de cei 27% care vor cenzurarea presei, ceea ce ne poate duce la concluzia că 30% dintre respondenţi ar fi de acord cu limitarea dreptului la libera exprimare pentru presa din ţara noastră.
La cercetarea Avangarde efectuată în perioada 20-22 martie au participat peste 700 de subiecţi, rezultatele sondajului având o marjă de eroare de ±3,9%, la un procent de încredere de 95%.