Sondaj Storia: 33% dintre cumpărători se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să scadă cu peste 10%

A.D.
Comunicate de presă / 14 octombrie 2024

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Conform celui mai recent sondaj desfăşurat de Storia, 33% dintre cumpărători se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să scadă cu peste 10% în următoarele 6-12 luni, în timp ce 25% dintre chiriaşi anticipează o scădere similară, se arată într-un comunicat la redacţie.

Totodată, cei care vând şi cei care închiriază imobile se aşteaptă la creşteri de preţ atât pe segmentul închirierilor, cât şi pe cel al vânzărilor. Majoritatea respondenţilor preferă locuinţele noi: 66% dintre cumpărători şi 80% dintre chiriaşi le aleg datorită finisajelor moderne şi eficienţei energetice. Cu toate acestea, preţul mai mic rămâne principalul motiv pentru care 65% dintre cumpărători şi 73% dintre chiriaşi se orientează.

În rândul celor care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă, 33% dintre respondenţi se aşteaptă la o scădere a preţurilor cu peste 10% în următoarele 6-12 luni, aşteptare foarte strâns legată de dorinţa foarte mare de a achiziţiona imobile la preţuri cât mai accesibile. Totodată, 14% anticipează o scădere moderată, de până la 10%, în timp ce 9% dintre aceştia cred că preţurile vor creşte cu până la 10%, iar 1% estimează o creştere mai mare de 10%. O parte a respondenţilor (14%) consideră că preţurile vor rămâne stabile, însă un procent considerabil, de 29%, este de părere că piaţa imobiliară este prea imprevizibilă pentru a putea face o estimare.

Pentru utilizatorii Storia şi OLX care se gândesc să închirieze o locuinţă, percepţia generală este similară. 25% dintre aceştia se aşteaptă ca preţurile să scadă cu peste 10%, iar 14% anticipează o scădere mai mică, de până la 10%. În schimb, 15% se aşteaptă ca preţurile să rămână stabile, în timp ce 33% consideră că piaţa imobiliară este imprevizibilă, motiv pentru care nu ştiu la ce să se aştepte, arată datele studiului. "În contextul aşteptărilor utilizatorilor legate de evoluţia preţurilor locuinţelor, este important să menţionăm că acestea sunt adesea influenţate de nevoile şi avantajele fiecărei persoane. Cu toate acestea, datele recente sugerează că suntem într-o tendinţă de creştere a preţurilor imobilelor. În august am observat o creştere semnificativă faţă de anul anterior, atât în ceea ce priveşte preţurile chiriilor (+14%), cât şi preţurile vânzărilor (+17%), indicând o cerere în continuă expansiune pe piaţa imobiliară", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Sondajul scoate la iveală şi diferenţele de preferinţe în funcţie de vârstă. Generaţia Z, cei sub 25 de ani, manifestă o preferinţă covârşitoare pentru locuinţele noi (79%), în timp ce doar 21%

ar alege o locuinţă veche. În cazul celor din generaţia Y (25-40 de ani), preferinţa pentru locuinţele noi rămâne dominantă (72%), însă 28% dintre aceştia încă optează pentru locuinţele vechi.

Pentru generaţia X (41-56 de ani), 66% dintre respondenţi preferă locuinţele noi, iar 34% se orientează spre cele vechi. În rândul baby boomers (57-75 de ani), preferinţele sunt destul de

echilibrate: 54% dintre aceştia preferă locuinţele noi, în timp ce 46% optează pentru locuinţele vechi.

În schimb, persoanele cu vârste de peste 75 de ani manifestă un interes mai mare pentru locuinţele vechi (55%), reflectând o tendinţă spre stabilitate şi familiaritate.

Chiar dacă sunt în căutarea unei locuinţe de achiziţionat sau de închiriat, utilizatorii au aşteptări similare de la noile dezvoltări rezidenţiale. Locaţia rămâne cel mai important criteriu pentru 55% dintre respondenţi, urmată de prezenţa spaţiilor verzi (39%) şi de calitatea superioară a finisajelor (34%).

Aceste preferinţe reflectă dorinţa pentru locuinţe moderne care oferă confort şi un stil de viaţă sustenabil, punând accent pe eficienţa energetică şi pe un mediu sănătos, se transmite în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb