SORIN CÎMPEAN, DESPRE PROIECTUL DE BUGET PENTRU 2021: "Elevii au trei motive de satisfacţie"

J.P.
Politică / 12 februarie 2021

"Elevii au trei motive de satisfacţie"

Sorin Cîmpeanu spune că nu a avut nicio clipă îngrijorarea că s-ar putea întâmpla ceea ce a declarat în ziua preluării mandatului, atunci când a sugerat că va demisiona dacă bugetul educaţiei pe 2021 nu va fi măcar cu un leu mai mare decât execuţia bugetară din 2020. Ministrul educaţiei a explicat de ce nu are motive să-şi dea demisia, deşi aparent, pe hârtie, bugetul de anul acesta al ministerului său este ceva mai mic decât cel de anul trecut, relatează Digi24.

Sorin Cîmpeanu a declarat joi seara la Digi24, chiar în momentul în care s-a publicat proiectul de buget, că nu a avut îngrijorări că mesajul nu va fi înţeles la nivelul guvernului şi nu va fi înţeleasă importanţa educaţiei, dar a spus că aşteaptă să vadă forma finală a bugetului înainte de a face comentarii.

El a anunţat însă că se va face o dublare a fondurilor bugetare în cazul bursei pentru elevi şi că există şi o noutate: decontarea transportului pentru elevi de la bugetul de stat. În plus, se măreşte şi bugetul alocat şcolilor pentru costul standard per elev.

"Avem 536 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru bursele elevilor. Este o noutate, n-a mai fost până acum, până acum era în sarcina exclusivă a autorităţilor locale şi era jumătate din acest buget. Şi avem, de asemenea, şi o creştere fără precedent a componentei costului standard per elev destinat cheluielilor materiale, de 25 la sută în medie. Această creştere va fi direcţionată, vă spun de-acum, mai mult către cheltuielile materiale ale şcolilor din mediul rural decât cele pentru mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât al unei centrale moderne din zona urbană", a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

"Sunt trei motive de satisfacţie pentru elevi, de-asta mi-a fost mai greu să înţeleg manifestările de nemulţumire. Au trei elemente în plus în premieră: creştere semnificativă, fără precedent, pentru costul standard per elev, burse acordate pentru prima dată de la bugetul de stat şi finanţare integrală a transportului, tot pentru prima dată", a arătat ministrul.

Proiectul de buget pe 2021 prevede 31,1 miliarde pentru Ministerul Educaţiei, iar în 2020 au fost de 32,8 miliarde de lei, dar ministrul educaţiei a atras atenţia că anul trecut era Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi bugetul ministerului era, practic, pentru cele două domenii. "Dacă dăm la o parte partea de cercetare şi rămânem cu execuţia pe educaţie, avem 28,276 miliarde de lei", a precizat Cîmpeanu.

Întrebat dacă în aceste condiţii îşi rupe demisia, Cîmpeanu a spus: "Păi, dacă este aşa, este o surpriză foarte plăcută, mă aşteaptă o perioadă de muncă".

Cîmpeanu a mai atras atenţia că în proiectul iniţial din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă era alocat educaţiei 3 la sută, adică 1,05 miliarde din 30,4 miliarde. "În ultima şedinţă a comisiei de învăţământ din Parlament pe care am prezidat-o am votat în unanimitate un amendament care a spus că de la 3 la sută din PNRR, 6 la sută merg către educaţie. Acest amendament urmează să fie votat de plen, dar deja a fost preluat în programul de guvernare al coaliţiei de guvernare în ansamblul ei, deci sunt îndreptăţit să cred că va putea să treacă de plen, dacă m-am făcut înţeles în raţionament. Acolo este vorba de nişte miliarde de euro pentru educaţie, care se adaugă bugetului naţional. După care vorbim şi de Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare. Important este să putem gestiona eficient aceste resurse", a punctat ministrul educaţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru elevi totul este perfect. Intrebarea este: "Cine o sa-i invete carte?" ca l;a actualul nivel de salarizare nu mai exista interes pentru profesia de dascal si nici interes din partea profesorilor captivi in sistem pentru a performa. Elevii se vor uita la tablete, calculatoare, burse si gratuitati si poate le vor intra cunostintele in cap.

    Nu tabletele si bursele fac diferenta (in trecut nu exista asa ceva si elevii erau mai seriosi si mai silitori decat acum) ci educatia primita in familie si la scoala. 

    Ne axam prea mult pe furnizarea de confort elevilor (care oricum a ajuns la niveluri mari) si prea putin pe furnizarea de calitatea si eficienta in procesul de formare a tinerilor.

    Calitatea profesorilor este mai importanta decat procesorul tabletei dar cu toate astea investim in tablete.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb