Senatorul Partidului Social Democrat (PSD) Sorin Oprescu ezită să dea un răspuns concret în privinţa candidaturii sale în competiţia electorală pentru Primăria Capitalei. Într-o conferinţă de presă susţinută, ieri, Oprescu a spus că aşteaptă mai întîi rezultatele sondajului de opinie comandat de PSD, după care va urma o şedinţă a Biroului Executivului şi a Delegaţiei Permanente a PSD Bucureşti "în care vom stabili care să fie orientarea noastră, care să fie alegerea" pentru candidatul în această competiţie.
Sorin Oprescu s-a arătat "deranjat" de afirmaţiile lui Ion Ilies-cu, făcute sîmbătă la Biroul Executiv Central al TSD, conform cărora ar fi fost respins de două ori de electoratul bucureştean. "Dacă ar fi să comentez ceva ar fi să comentez însăşi întrebarea pusă de presă la care Iliescu a răspuns că Sorin Oprescu a fost respins de electoratul bucureştean de două ori. Cînd respingi pe cineva îi închizi uşa direct în nas. M-a deranjat această aserţiune", a comentat Sorin Oprescu.
Potrivit lui Oprescu, în 1998, după un an şi jumătate de guvernare a CDR pentru prima dată în Bucureşti diferenţa dintre CDR şi PDSR a fost de 6.800 voturi, iar în anul 2000, sondajele l-au aşezat deasupra cifrei partidului şi a cifrei obţinute de primarii celor şase sectoare.
"La vremea respectivă, pentru destul de puţin timp, eu am considerat-o ca un vot negativ al electoratului adresat mie pentru ca să constat cu surprindere după un an şi ceva că un număr de 11.500 de buletine au fost anulate şi toate erau cu numele lui Oprescu votat, pentru ca diferenţa de voturi între mine şi Traian Băsescu să fie de 5.954 de voturi. Aş vrea să înţelegeţi că atunci cînd mă înham într-o cursă electorală contează în primul rînd şi părerea colegilor mei şi susţinerea colegilor mei pentru că eu cred că deşi votul este politic în cea mai mare parte rămîne o pondere importantă a votului, omul pe care partidul respectiv îl prezintă într-o cursă electorală. Asta am crezut în 1998 dar nici eu pe de altă parte nu doresc să acumulez o serie întreagă de experienţe negative. Această în-fruntare electorală este într-un moment neprielnic dar asta nu înseamnă că oamenii din PSD nu sunt în stare din organizaţia Bucureşti să reprezinte organizaţia, să reprezinte cetăţenii, şi, de ce nu, să poată să se înscrie cu şanse realmente egale cu ceilalţi candidaţi ai Alianţei", a afirmat senatorul PSD.
El a apreciat că Dan Darabont, Marian Vanghelie sau Doru Giugula ar putea fi adversari incomozi pentru Alianţă. "PSD-ul a fost şi este o soluţie, fie că place sau nu. Este greu pentru că trebuie să recuperezi punctele pe care le-ai pierdut în general. Dar asta nu înseamnă că este imposibil. La primărie contează foarte mult şi individul, individ care nu este numai Oprescu. Este şi Darabont, un candidat redutabil pentru Alianţă, este şi Giugulea, este şi primarul Vanghelie. În afară de aceştia poate propunem un experiment, nu ştiu dacă o să mă şi aprobe biroul organizaţiei de Bucureşti, dar eu personal le-aş propune un experiment cu un tînăr foarte bine dotat din punct de vedere mental, care ştie să explice, ştie să argumenteze şi are o persuasiune deosebită în aşa fel încît prezenţa lui în mass-media şi în faţa electoratului să capteze o simpatie şi o încredere că şi alţii pot", a subliniat Oprescu. El a fost de părere că un eşec nu ar însemna încheierea carierei politice pentru acel tînăr.
Sorin Oprescu a ţinut să precizeze că în cazul în care ar intra în competiţia pentru Primăria Capitalei şi ar cîştiga nu s-ar lovi de un un blocaj al CGMB, deoarece are capacitatea de a comunica. De asemenea, el a respins scenariul potrivit căruia PSD ar pregăti să lanseze în competiţia electorală pentru Bucureşti un tînăr, care cu cîteva zile înainte de începerea campaniei să se retragă şi să-i cedeze locul. Oprescu s-a pronunţat pentru o lege specială a Capitalei, care să stipuleze că primarul general şi primarii de sectoare să demisioneze din partid după ocuparea fotoliilor de edili, pentru a se dedica exclusiv administraţiei.