ŞOŞOACĂ:   "Sancţiunea deschide calea unei dictaturi"

G.B
Politică / 28 aprilie 2021

 "Sancţiunea deschide calea unei dictaturi"

Diana Şoşoacă răspunde acuzaţiilor care i-au fost aduse de colegii din Parlament. Senatoarea e revoltată de decizia Biroului Permanent al Senatului, de a o sancţiona cu un avertisment scris. "Sancţiunea deschide calea unei dictaturi", spune Diana Şoşoacă, după ce parlamentarii au hotărât să îi ia dreptul de a mai reprezenta Senatul pentru trei luni, în urma constatării unor abateri de la regulamentul intern, potrivit digi24.ro.

Senatoarea răspunde acuzaţiilor primite din partea colegilor. Aceştia au trimis o sesizare în care atrag atenţia asupra comportamentului şi limbajului senatoarei.

Diana Şoşoacă a declarat: "E pentru prima oară în istoria României post-decembriste când unui senator i se atrage atenţia cu privire la opinii politice. Ce s-a întâmplat în cazul meu e un precedent periculos. Această sancţiune raportat la declaraţii şi opinii politice, pentru că încalcă dispoziţii constituţionale, deschide calea unei dictaturi".

Răspunsul Dianei Şoşoacă vine după ce, în urmă cu două zile, Biroul Permanent al Senatului, a decis să o sancţioneze cu un avertisment scris. Preşedintele Comisiei Juridice, Iulia Scântei, a anunţat că au fost constate 5 abateri de la prevederile regulamentului care justifică aplicarea acestei sancţiuni.

Episodul surprins la Comisia Juridică, unde senatoarea fusese chemată pentru a fi audiată, nu este singurul care a stârnit revolta parlamentarilor. Colegii de la Senat i-au atras atenţia, în repetate rânduri, pentru discursul neadecvat din Parlament şi pentru lipsa măştii de protecţie. Tot din cauza măştii nu a fost lăsată, la acel moment, să intre în Comisie.

Diana Şoşoacă nu mai are voie să reprezinte timp de trei luni, Senatul României la evenimente externe şi interne. Senatoarea a primit luni un avertisment scris pentru comportamentul şi limbajul agresiv pe care le-a avut în Parlament şi pentru faptul că a refuzat să poarte mască într-o instituţie publică.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. dar traim deja in dictatura

    nu e vizibil in plina zi ?!?!?!?  

    nu-s eu fan Șoșoacă, dar nici valul ăsta de ură pe care-l incasează nu-mi place (mai ales de la progresiști din ăia cică femeniști)

    acum ati devenit donșoare vă lezează limbajul dur al Șoșoacei și leșinați, dar nu erați voi ăia cu M__ie pesede?  

    Acum leșinați că protestatarii critică doctorii, dar nu useriștii au urlat 4 ani că medicii sunt șpăgarii și ii urmăreați și hărțuiați? acum sunt sfinți doctorii de când au salariul dublat. 

    nu-mi place ipocrizia. voi ați adus inflamarea asta și Șoșoacă e un fel de nemesis pentru voi că e ca voi. Și sancțiunile astea sunt frecție, o să o martirizați și ii faceti voturi să mai aducă vro 3 șoșoace la alegeri :) 

    1. Șoșoacăi îi bălăngăne niște țigle. La fel ca și extremiștilor de la USR.

    nici nu stiu fraierii alde scantei ,ce reclama ii fac Dianei Sosoaca . inca doua din astea si o pun pe primul loc . adevarul doare , dar nici nu poate fi ascuns cu sanctiuni .

    1. Dacă șoșoaca a ajuns idealul nostru.....

      Chiar ne -am pierdut mințile !? 

      nuuuu ! statuia bulai , aia care fura sacii cu voturi ,ciolos cu aia care bea urina , astea sint idealurile , ciudatilor !

    asa arată un smardoi de gen feminin ce se crede echivalentul a 20 de bărbati fără să-si dea seama că suferă de ea si de misandrie ?

    "E pentru prima oară în istoria României post-decembriste când " unii români au votat o formaţiune de zlătari promovaţi de o femeie-bădăran ce confundă drepturile si obligaţiile unui senator ce face politică cu opinia unui cetătean despre "regimul" politic intr-o democraţie denumită dictatură de minorităţile politice ce se cred majorităţi pe criteriul "cine urlă mai tare si calcă restul in picioare"" ? 

    1. zlatarii sint super fata de cei sariti de pe fix . un ex bun esti chiar tu , ghiorlane !

      sunteţi multe Șătrărese date afară din corturi de urlaţi si faceţi spume "ca la uşa cortului" pe la uşi trântite in nas ...?

      sinteti multi nebuni fugiti de la balaceanca sa furati sacii cu voturi ? cu paru o sa va alunge lumea ,ciudatilor !

      tu stii cati "sinteti" pensionati pe caz de boala si cu dunga pe buletin de nu aveti nici o răspundere in exprimare si in ce faceti sau instigati pe altii să facă , nu iesiti la vot dar iesiti la "pro teste" de imbecilitate si le picati pe toate ....să o vedem pe senatoarea turbării nationale că bagă la puscarie hotii de voturi si de contracte cu statul , de fonduri europene si subventii de la stat , de fonduri din asigurările sociale si alte fonduri de investitii si asigurari nu să vă incurajeze pe voi toti descreieratii sa fiti anarhisti si ea sa faca blaturile cu infractorii sa-i scape de condamnări ...avocatii nu au făcut si nu vor face saci de bani de pe urma oamenilor cinstiti si pagubiti ci de pe urma infractorilor care isi permit să "se scoata" ca au de unde plăti că au "produs" cat au "avut spate" asigurat de un "consilier juridic " cum e Şocaca voastră ce nu dă doi bani pe voi ci va vrea infractori să vă poată apăra si "incasa" ea senatoarea peştilor si târfelor de net ....lidera mahalalei si balamucului unde trebuie sa va tina in camasa de forta si tratament sa nu contaminati oamenii cumsecade si de bun simt.

      pe unul cu dunga pe buletin il stiu , a postat la 4.4 . il reprezinta bulai statuia , angie nebuna , zdrula , nasoi , ana mucoasa etc

      tu nu ştii cum te cheamă nici cu buletinul in mână

    ... SĂ EXPLICE CARE - I ADEVĂRUL...FĂRĂ NOBEL TOȚI CRED CĂ - L ȘTIU...!!!

    1. sancțiunea de față e ca gardul de sârmă distrus de vaci că nu-l simte decât dacă e electrificat

    Membrii comisiei au analizat conținutul sesizării împreună cu stenogramele ședințelor Senatului din perioada 10 martie – 31 martie 2021, puse la dispoziția membrilor atât în format scris (Anexa nr.4), cât și sub forma înregistrărilor audio-video de ședință, prin grija Secretariatului General.  

    În cadrul dezbaterilor, Comisia juridică a analizat faptele doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă – obiect al sesizării – în raport de următoarele prevederi regulamentare: 

    1.Cu privire la faptul că sfidează “orice normă legală și orice regulă de bun-simț în cea mai prestigioasă instituție a țării, în care fiecare dintre noi, la fel ca și domnia sa, este legitimate prin votul electoratului. O asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât și românilor”: 

    Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului. 

    Conform dispozițiilor art. 13 și art.14 alin.(1) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor:  

    “ARTICOLUL 13 Principiul fidelității 

    Deputații și senatorii sunt datori să manifeste pe durata exercitării mandatului fidelitate față de România și popor și respect față de oameni.  

    ARTICOLUL 14 

    Respectarea regulamentelor 

    (1) Deputații și senatorii sunt obligați să respecte prevederile regulamentelor, să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie și de disciplină parlamentară și să nu aibă atitudini sau să folosească expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase.” 

    Senatorii și deputații sunt obligați să respecte Codul de conduită astfel cum a fost adoptat prin Hotărârea nr. 77/2017 a Parlamentului, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 805 din 11 octombrie 2017. Potrivit articolului 6 (denumit Conduita), se prevede că: “(1) Deputații și senatorii trebuie să asigure prin atitudine, limbaj, conduită și ținută solemnitatea ședințelor parlamentare și bunul mers al activităților desfășurate în cadrul structurilor parlamentare. (2) Parlamentarii trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.” 

    Or, din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corepunzătoare demnității sale. 

    Prin urmare, membrii Comisiei apreciază că doamna senator Iovanovici-Șoșoacă a manifestat o conduită în exercitarea unor drepturi politice cu încălcarea obligațiilor regulamentare corelative antereferite, iar faptele sesizate care au generat perturbarea activității parlamentare atât în plenul Senatului, cât și în Comisia juridică, împiedicând desfășurarea regulamentară a ședințelor de plen / de comisie, intră în sfera abaterilor disciplinare reglementate prin art. 51 alin. (a), (b), (c) și (d) din Statutul deputaţilor şi al senatorilor, astfel: 

    “Constituie abateri disciplinare parlamentare următoarele fapte săvârşite de deputaţi sau de senatori şi dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiuni: 

    a) încălcarea dispoziţiilor privind îndatoririle deputaţilor şi ale senatorilor prevăzute de Constituţie şi de prezenta lege; 

    b) nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte şi a Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului; 

    c) exercitarea abuzivă a mandatului de senator sau de deputat; 

    d) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar”. 

    2.Referi tor la abaterea constând potrivit sesizării, în: “Încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecție în sala de plen a Senatului, dând în permanență dovadă de iresponsabilitate”: 

    Oblig ativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise precum sala de plen sau sala unei comisii parlamentare este reglementată legal prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și prin Ordinul MS nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.  

    *Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede:  

    “Art. 13. - Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui:  

    a) obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;” 

    *Ordinul MS/MAI nr.874/81/2020 prevede: 

    “Art. 1. - Pe durata stării de alertă, în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.” 

    Dispozitivul facial folosit de doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă în locul unei măști de protecție anti-Covid19 nu întrunește condițiile prevăzute în Ordinul MS nr. 874/81/2020, folosirea acestuia încălcând Instrucțiunile generale privind măsurile de igienă cuprinse în Anexa la ordinul sus mentionat. 

    Astfel, la cap. 2. Măsurile generale se prevede că: 

    “Masca trebuie purtată în orice spaţiu public, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii. 

    la cap. 3. Utilizarea corectă a măştilor se prevede că: 

    a) Măştile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinaţie cu curăţarea frecventă a mâinilor cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun. 

    b) Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. 

    c) Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat. 

    d) Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate (cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun). 

    e) După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coş de gunoi, preferabil cu capac, urmată de igienizarea mâinilor. 

    f) Nu se recomandă reutilizarea măştilor medicale. 

    g) În cazul apariţiei febrei, tusei şi strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (de exemplu, în spaţiile deschise, la domiciliu).” 

    Întrucât Constituția României statuează la art. 1 alin. (5) : „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, iar la art. 16: (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege, ”, poate fi reținută în sarcina doamnei senator Iovanovici Șoșoacă abaterea disciplinară prevăzută de art. 206 lit. a) din Regulamentul Senatului, respectiv încălcarea unor dispoziţii cu valoare de principii prevăzute de Constituţie în exercitarea mandatului de senator. 

    3.În ceea ce privește cel de-al treilea motiv din sesizare: „Instigă la ură și haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jignește, aduce ofense și grave acuzații neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist.” 

    Comisia a luat în considerare recomandările și studiile la nivel european care atrag atenția asupra discursului care incită la ură, care fiind susținut de un orator care este și reprezentant al poporului poate avea repercusiuni extrem de grave. Incriminarea discursului care incită la ură sancționează oratorul pentru că folosește ura pentru un scop subsecvent care constă, de obicei, în a-i determina pe alții să urască un anumit grup sau pentru a încuraja audiența să-l discrimineze. 

    Recomandarea nr. 15 a ECRI (Comisia Europeană) menționează faptul că numeroși parlamentari și reprezentanți ai statului care folosesc un ton impertinent contribuie la cultivarea unui discurs public care este tot mai jignitor și mai intolerant. Luând în considerare că parlamentarii au o responsabilitate socială specială datorată capacității lor de a influența publicul larg, ECRI recomandă reacții rapide cu accent pe condamnarea fermă a încălcărilor întrucât inacțiunea ar crea o aparență de legitimitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb