• Nasdaq Composite a coborât în teritoriul "bear"
• Adam Crisafulli, Vital Knowledge: "Orice speranţă/optimism care ar fi existat pare să se fi evaporat complet din piaţă şi nu există niciun interes pentru a cumpăra pe scădere"
Indicele S&P 500 a avut ieri cea mai slabă zi din octombrie 2020, în contextul creşterii preţului petrolului şi a perspectivei încetinirii economice, apărute pe fondul escaladării războiului din Ucraina, conform CNBC.
Indicele a scăzut cu aproape 3%, cel mai mare recul zilnic al principalului coş de acţiuni din Statele Unite de mai bine de un an, în timp ce Dow Jones Industrial Average a coborât cu aproape 800 de puncte, marcând a cincea sesiune negativă la rând din ultimele şase. Indicele Nasdaq Composite, ce reuneşte companiile ce activează în industrii intensive în cunoaştere, a scăzut cu 3,6%, plonjând astfel în teritoriul "bear", în condiţiile în care coşul de acţiuni a coborât cu 20% faţă de recordul din noiembrie.
Adam Crisafulli, fondatorul Vital Knowledge a scris într-o notă preluată de CNBC: "Sentimentul este negativ în mod palpabil (...). Orice speranţă/optimism care ar fi existat pare să se fi evaporat complet din piaţă şi nu există niciun interes pentru a cumpăra pe scădere (engl. buy the dips)".
Preţurile petrolului au crescut puternic la începutul săptămânii, ţiţeiul american atingând un maxim al ultimilor treisprezece ani, de 130 de dolari pe baril. Contractele futures au încheiat în cele din urmă sesiunea de luni la 119,4 dolari, cel mai mare nivel din septembrie 2008. Ţiţeiul Brent, relevant pentru piaţa europeană, a atins un maxim de 139,13 dolari pe baril, înainte de a se stabili la 123,21 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din iulie 2008.
Investitorii continuă să monitorizeze tensiunile geopolitice din estul Europei. Ucraina a declarat că Moscova încearcă să manipuleze acordul de încetare a focului, permiţând evacuarea civililor ucraineni doar în Rusia şi Belarus. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică că Statele Unite şi aliaţii săi au în vedere interzicerea importurilor ruseşti de petrol şi gaze naturale, conform CNBC.
"Se pare că nu există nicio dovadă a îmbunătăţirii situaţiei din Ucraina, iar retorica Washington-ului continuă să devină mai agresivă. Deşi este imposibil să ştim unde ar putea fi minimul, din punctul de vedere al raportului risc-recompensă, piaţa pare foarte rezonabilă", a spus Cliff Hodge, director de investiţii la Cornerstone Wealth, conform sursei menţionate.