Spania vrea să strângă circa 6 miliarde de euro din impozitul excepţional impus companiilor energetice şi băncilor

S.B.
Internaţional / 22 februarie 2023

Spania vrea să strângă circa 6 miliarde de euro din impozitul excepţional impus companiilor energetice şi băncilor

Guvernul spaniol intenţionează să strângă aproximativ 6 miliarde de euro (6,39 miliarde de dolari) din impozitul său extraordinar asupra companiilor energetice şi băncilor, a declarat marţi ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, informează news.ro.

Spania a aprobat o taxă temporară pentru firmele mari de energie şi bănci, intenţionând iniţial să strângă 7 miliarde de euro până în 2024 pentru a finanţa măsuri pentru a reduce presiunile legate de costul vieţii, dar în urma modificărilor aduse în Parlament suma a fost redusă.

"Venitul preconizat este de 1,7 miliarde din taxa pe energie şi 1,3 miliarde din taxa bancară (în 2023), 3 miliarde de euro pe an în total", a spus Montero.

Recent, compania petrolieră Repsol a depus un recurs la Înalta Curte a Spaniei împotriva taxei şi s-a alăturat băncilor şi asociaţiilor companiilor de utilităţi pentru a contesta taxa temporară.

"Colectarea impozitelor în ambele cazuri este o sumă destul de gestionabilă, având în vedere volumul profitului care, sub nicio formă (..) nu poate fi considerat confiscator, ci mai degrabă proporţional cu aceste profituri", a spus Montero într-un moment în care companiile şi băncile obţin profituri record.

În noiembrie, Banca Spaniei a estimat că guvernul va strânge un total de 5 miliarde de euro (5,33 miliarde de dolari) până în 2024 din impozite, după ce Congresul a scutit de taxă activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile externe.

Senatul a dat aprobarea finală unei taxe excepţionale asupra băncilor, deşi a omis în mare parte băncile locale mai mici şi unităţile băncilor străine din Spania.

Companiile au avut timp până pe 20 februarie să plătească prima jumătate a impozitului şi acum pot să o pretindă legal la autorităţile fiscale.

Montero a spus că companiile energetice au plătit până acum 817 milioane de euro taxe, în timp ce băncile au plătit 637 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa iei de la bogati si sa dai la saraci nu a fost nicodata o idee buna, saracii cheltuie rapid banii nemunciti, si in final tot saraci vor fi.

    O idee mult mai buna e impozitul progresiv corect fata de toata lumea, care sa permita celor mici sa se ridice daca vor iar celor foarte bogati sa creasca dar ceva mai incet. Astfel in timp poti scadea diferenta de bogatie fara sa dai pomeni, pe care bogatii le considera furt si saracii o pleasca numai buna de cheltuit rapid. 

    1. Voi cum de nu înțelegeți ca taxarea asta progresivă va fi exclusiv aplicată pe salarii. Ca amărâtul care câștigă cei 2500 lei ȘI VOTEAZĂ să se simtă el puțin mai aproape de șeful lui care are 5000 lei, o cârcă de bani. Firmele vor disimula profiturile ca și până acum, că dacă nu vor sa plătească nici 16% nu se vor înghesui deloc să plătească 45%. PSD și lumea întreagă ar trebui sa găsească soluții de creștere a nivelului de trai al popoarelor, să favorizeze spiritul antreprenorial nativ și să renunțe la obediența față de multinaționale. Bogăția fiecăruia va deveni atunci Bogăția tuturor.

      inclusiv taxele la srl urile mici pfa uri sa nu fie egale cu cei ce fac miliarde le euro profit/an sau sute de milioane. cati nu ar vrea sa-si porneasca o firma dar raman angajati din cauza taxelor aberant de mari?

      romania daca ar vrea sa se dezvolte intr-adevar, ar trebui alte partide politice care nu risipesc banii din taxe si credite, pe tot felul de pomeni electorale si clientela de partid, ci ar trebui sa vina un partid care are ca prioritate investitiile ce vor aduce in viitor venituri la buget si locuri de munca(ex energia, curent gaz infrastructura vrem sa intram in schengen dar avem autostrazi tot pe bucatele , nu sunt chiar asa de specialist dar e ca la o familie sau ca la o firma: daca tot ce incasezi cheltuiesti pe bautura mancare vacante haine si mai iei si credit pt asta in curand vei fi falit, in schimb daca investesti cat mai bine macar o parte din banii castigati, in timp vei fi independent financiar, ceea ce ar putea fi si Romania 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb