SPECIALIŞTII ANTICIPEAZĂ Preţul zahărului va continua să crească

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2005

Preţul zahărului, care a crescut cu 21% pe piaţa din New York, în ultimul an, ar putea să continue această tendinţă în anul 2005/2006, pe fondul unei aprovizionări insuficiente la nivel mondial, consideră specialiştii companiei de cercetare "F.O. Licht". Aceştia susţin că recoltele reduse de sfeclă de zahăr din China, Thailanda şi Cuba vor genera scăderea producţiei globale pînă la echivalentul a 143,5 milioane de tone metrice de zahăr brut, în anul agricol ce se încheie la 30 septembrie, comparativ cu 143,7 milioane de tone în anul anterior. "F.O. Licht" anticipa, la începutul acestui an, o producţie mondială de zahăr de 142,5 milioane de tone pentru 2004/2005.

"Previziunile sînt încă neclare, iar părerile sînt împărţite în ceea ce priveşte redresarea producţiei în 2005/2006", precizează experţii "Licht", adăugînd: "Întrucît consumul global creşte cu 2-3 milioane de tone anual, previziunile referitoare la producţie arată un deficit în materie şi, totodată, o scădere a stocurilor. În aceste condiţii, preţurile pe piaţa de profil ar putea rămîne la un nivel ridicat în anul 2005/2006".

Totuşi, experţii notează că această creştere a preţurilor ar putea fi stopată de sporirea producţiei de zahăr din Brazilia, stat care realizează 16% din producţia globală, respectiv 29% din exporturile de profil. "F.O. Licht" consideră că Brazilia va produce 28,3 milioane tone de zahăr în 2004/2005, cu 7,2% mai mult decît în anul anterior.

Precizăm că, anul trecut, majorarea importurilor de zahăr în India, cel mai mare consumator mondial de profil, a determinat creşterea cu 59% a preţurilor contractelor futures avînd ca suport activ zahărul, pe piaţa din New York. Această evoluţie a afectat companiile care folosesc zahărul în procesul de fabricaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb