Investiţiile speculative pe colapsul monedei europene au depăşit pentru prima dată în istorie 30 de miliarde de dolari, în timp ce moneda europeană a atins minimul ultimilor 2 ani, după ce a pierdut 5% faţă de dolar în luna mai, arată o analiză Admiral Markets.
Acţiunile, pieţele emergente, mărfurile şi chiar metalele preţioase se depreciază puternic, în timp ce dolarul şi yenul performează, ca urmare a intensificării problemelor din regiune şi a încetinirii economiei globale. Declinul monedei europene reflectă perfect îngrijorarea investitorilor, care şi-au majorat, în doar o săptămână, cu 12% poziţiile speculative pe vânzarea valutei regionale, conform raportului pe luna mai a Comisiei de Reglementare a Tranzacţiilor Futures.
Analiştii Barclays Capital şi Morgan Stanley consideră că euro va reveni în perioada imediat următoare, dar doar temporar, în timp ce specialiştii UBS văd ca unică soluţie pentru a revigora economiile europene şi a stabiliza pieţele financiare, noi măsuri stimulative, care în cele din urmă vor afecta euro.
Analiştii Admiral Markets estimează că euro ar putea atinge valoarea de 1,21 faţă de dolar până la finalul lunii, de unde ar urma o revenire temporară spre 1,25: "Investitorii sunt doar panicaţi, nu şi descurajaţi, fază în care ar vinde cu disperare orice activ de risc indiferent de preţ, în căutare de lichiditate. Nu sunt semnale că sentimentul la nivel global s-ar putea schimba în perioada următoare, iar aprecierea dolarului pe plan internaţional atrage automat şi un declin al leului, la 4.5 faţă de euro la finalul lunii Iunie".