Trebuie să ne punem şi să le punem şi oamenilor politici o întrebare de bun simţ. Este o noutate de ultimă oră faptul că, în acest an, urma să avem patru runde electorale şi probabil cinci alegeri cu un al doilea tur de scrutin la prezidenţiale? Nu era cunoscută această situaţie cu mult timp înainte, aşa cum s-a întâmplat şi în alte state? De ce în alte state UE - şi nu numai UE - au fost luate măsuri privind comasările cu mult timp înainte, încă din prima parte a anului precedent? Noi de ce am întârziat? Care e şpilul?
Este cu desăvârşire exclus ca oamenii politici din PSD şi PNL, cele două partide care intenţionează să se topească în unul singur şi care şi-au manifestat interesul pentru una sau mai multe comasări, să fi ignorat această problemă şi în urmă cu doi ani, şi pe parcursul anului trecut când s-au aflat într-o alianţă politică devenită coaliţie şi motorizată cu o "rotativă". Ei nu puteau ignora faptul că orice schimbare a calendarului electoral, a modalităţilor practice în care urmează să decurgă acest proces, trebuie făcută din timp, astfel încât toţi competitorii, toate forţele politice care urmează să intre în joc şi nu mai puţin electorii să se poată pregăti pentru cel mai importat şi cel mai complicat exerciţiu electoral din istorie. Ca să dau un singur exemplu, este important pentru un jucător politic să aibă posibilitatea să se hotărască la ce fel de alegeri participă. Vrea să devină primar? Vrea să devină consilier? Sau vrea să devină europarlamentar? În funcţie de această opţiune, el începe să se pregătească. Încercând să dobândească cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a face faţă respectivei provocări politice. Îşi stabileşte o strategie. O strategie de natură să-i asigure succesul electoral. Cetăţenii, la rândul lor, urmează să fie informaţi din timp asupra intenţiilor omului politic, care le întinde căciula pentru a primi voturi. Mai mult, potenţialul candidat, pentru a se regăsi pe liste, trebuie să facă lobby, care desigur necesită timp şi energie, pe lângă liderii partidelor politice din care fac parte, şi să încerce să-i convingă asupra potenţialului său de a câştiga. Toate aceste operaţii necesită perioade relativ îndelungate de pregătire. În definitiv, ce vrem? Ce aşteptăm la capătul procesului electoral? Să dispunem de o clasă politică mai bine pregătită. Capabilă într-o măsură mai mare decât în trecut să facă faţă unor provocări care şi ele sunt din ce în ce mai mari.
Regulile democratice de la cele mai elementare, până la cele mai complexe, îşi au rostul lor. Încălcarea acestor reguli va da un rezultat nefast. Vom avea un proces electoral desfăşurat haotic, în stil heirupist, care se va transforma, dacă nu într-o loterie, în cel mai bun caz într-o jonglerie. O prestidigitaţie la capătul căreia nu vor fi aleşi cei mai buni, ci cei preluaţi în ultimul moment din motive conjuncturale de către partide şi introduşi într-un mod nenatural pe ţeava alegerilor.
Aceeaşi logică poate şi trebuie să fie aplicată tuturor alegerilor politice din acest an. Inclusiv sau mai ales celor prezidenţiale. Desigur că este mai uşor pentru cetăţeni să meargă la urne de mai puţine ori în acest an. Este posibil, teoretic, ca în felul acesta atractivitatea electorală să crească şi să avem în final o prezenţă mai mare decât cea de 30%, în care am băltit în urmă cu patru ani. Ceea ce în final ar însemna o mai mare legitimitate a celor aleşi. Care se traduce printr-o mai mare susţinere din partea cetăţenilor. Chiar şi atunci când, din necesitate, trebuie luate măsuri mai puţin populare. De asemenea, deşi nimeni nu a făcut o asemenea socoteală, este posibil ca o comasare sau mai multe să reducă cheltuielile alocate în acest an procesului electoral. Nu ştim însă cu cât şi nu ştim cum. Dar, cu certitudine, ştim că au fost încălcate flagrant cele mai elementare norme democratice.
Există mai multe state UE în care s-au decis comasări. Cu observaţia însă că asemenea decizii au fost luate şi comunicate populaţiei cu mult timp înainte. Respectiv în prima parte a anului precedent. Astfel încât toată lumea, partidele de la putere, partidele din opoziţie, partidele de pe tuşe, potenţialii candidaţi şi cetăţenii, împreună cu organizaţiile societăţii civile şi, evident, presa, să se poată pregăti din timp pentru particularităţii din 2024 ale procesului electoral. Numai şi numai în România o asemenea decizie a fost adoptată pe ultima sută de metri. În plin an electoral.
Ceea ce reprezintă o înfrângere dramatică a regulilor democratice. O tentativă de a instala pe faţă o dictatură, prin aducerea la putere a unui partid unic. Care s-ar putea numi fie Partidul Social Democrat Liberal, fie Partidul Liberal Social Democrat. Un struţ împreunat cu o cămilă, care promite, fără acoperire, să facă ouă de aur.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 10:49)
Comasarea PSD(ciuma rosie de altadata) + PNL in Partid Unic Frati de Cruce,
in cel mai mare stil comunist sovietic,acum nici nu mai avem nevoie de alegeri,
oricum vom avea sefi in stilul "Johannis" care va da "sangele in lupta ptr. tara noastra"
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.02.2024, 16:14)
...
1.2. Teza asta cu anuntatul din timp (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 16:18)
Teza asta cu anuntatul din timp NU TINE !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 10:53)
spilul e ca lumea nu mergea de 5 ori la vot intr-un an. asta-i spilul. ca de votat tot asa vei vota si dc mergi de 5 opri sau de 3 ori. nu ma refer la indecisii ce se hotarasc cu 5 minute inainte. dc exista asa ceva.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 10:55)
bine e si vorba de masinaria de vot psdnl unde primarii de localitati mici cam greu i-ar fi mobilizat pe asistatii sociali de 5 ori la vot. prea mult ulei si malai de impartit. practic aveai asigurat uleiul si mamaliga pe tot anul asa.
2.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.02.2024, 16:15)
...
2.3. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.02.2024, 18:06)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 12:30)
Fiecare vede altceva .Spre a intelege faptele trebuie sa aratam cum politica este parte a imediatului si parte a luptei pentru putere afisata intr-in spatiu ce tine de respectarea Constitutiei .Politica este o confruntare intre partide si nicidecum ea nu este o mingiere de vint .Politica este despre programe si despre realizarea lor o data ce cistigi alegerile si o data ce poti creea aliante care sa iti ofere un scor electoral ce pot sustine aceste programe de tara .Comasarea alegerilor Europarlamentare si Locale se inscrie si ea in acest context politic .Care sunt beneficiile : mari sume de bani economisite , aducerea la vot a unui numar mare de cetateni ce va obliga in viitor cistigatorii spre a respecta promisiunile , cistigarea alegerilor acolo unde PSD si PNL nu mai au contracandidati eligibili , cresterea puterii deciziei politice a Romaniei la Bruxelles , oferta ce tine de punere in evidenta a vointei marii majoritati a populatiei Romaniei pe segmentul de comasare ,calmarea initiativelor anti comasare ce nu se pot opune deciziei majoritatii cetatenilor fara a inregistra mari pierderi electorale (vezi USR ce va pierde toate functiile de Primari din marile orase), cresterea fortei Primarilor care vor cauta sa isi mentina mandatele dar care vor influenta pozitiv si partea cetatenilor romani ce vor urmarea parcursului UE si nicidecum cel al sovietelor sau al celor evident atasati conducerii de la Budapesta .Opozitia deja unita prin vocea lui Kelemen ,Orban,Ciolos ,Barna, va sustine candidatura extremista a lui Simion . Practic Simion nu face altceva decit sa reactiveze ideile lui Dragnea si Dancila .Oare o sa il vedem pe Simion in SUA alaturi de Trump pe model Dragnea ? Mai mult ca sigur .In curind multe alte dezvaluriri vor fi aduse in fata natiuni .FBI si Parchetul European ne vor arata curind aderata fata a antivaccinistilor , anti europenistilor si a celor care falsifica in Romania notiunea atit de draga noua de patriotism.Singurul roman„ absolut ”numit Ciuca va cistiga alegerile prezidentiale .
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 17:12)
Ai tu oarece dreptate in ce spui acolo daca o iei ideal ca la fizica, unde totul este teorie, realitatea fiind mai altfel, dar asa si lovitura de stat este o politica imediata care daca iti reuseste castigi, altfel e doar o lovitura de stat si iti pierzi capul. Dar acum se unesc doi colosi care si-au tradat votantii si poporul de atatea ori, ambii colosi au avut puterea separat si voturile poporului de-a lungul celor 30 de ani si n-au facut altceva decat si au umplut buzunarele si si-au sporit averile cat au putut. De ce crezi ca acum va fi altfel? Eu si multi altii ii vedem ca devalizand bugetul tarii si bagand tara in datorii pe sute de ani, nu pe cativa, iar cand va crapa totul ei vor fi cei care vor trai gen oprescu in grecia la soare sau in italia sau la monte carlo. Poporul va plati tot ce au furat zeci de ani. Comasarea nu face decat sa arate pana unde poate duce lacomia de putere si averi a indivizilor politici speculanti ai prezentului imediat. Ca si Putin de altfel. Unde mai pui ca poporul este incoltit intre un razboi ce bate la usa, capitalismul salbatic al baietilor destepti cu gaze si lumina si al celor cu halalea din magazine si cu inflatia galopanta a preturilor la orice. Ce zici de astfel de viziune? Ce procente ii dai la un pariu? Castigi tu in interpretarea ta ca astia vor face bine tarii sau eu cu apocalipsa mea?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 17:29)
Obligatia fiecarui Partid sau Aliante (oare nu mai putem face aliante electorale ca asa li se nazare unora ?) este prezentarea unui program , in cazul nostru unul asumat european (spre deosebire de unul moscovit) , si modalitatile lui de aplicare .Ce este rau in asta .Fiecare Partid si cetatean are dreptul sacru de face tot ceeea ce poate spre un bine comun .Comasarea este majoritar dorita .Atunci de unde pina unde PNl si PSD se confrunta cu neincrederea cetatenilor ? Increderea ne este data de comasare , de punerea in miscare a unor noi vectori politici de imagine reprezentati de cei asa numiti independenti ce vor deveni noi simboluri pentru societate si nicidecum de asocierea unor Partide extremiste de sorginte sovietica sau budapesteana ce se sprijina pe un fals simtamint patriotic .Cit de patrioti pot fi cei care deja sunt cu un ochi spre stepele Rusiei sau spre inelele persane totul in dauna a ceea ce poporul roman a fost dintotdeauna .Oare am uitat Roma si influenta ei benefica pe aceste meleaguri ? Nimeni din Europa nu doreste extremism .Partidele democratice de tip liberal si social democrat se vor uni in intreaga Europa spre a invinge obscurantismul .Votul cetatenesc acordat candidatilor independenti (acolo unde este nevoie ) ofera Romaniei si aliantei aflate la Guvernare nu numai un parcurs democratic si European dar si o mai mare putere de negociere in UE .
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 17:31)
daca vrei sa locuesti prin stepele pamintului si nu in europa alegerea iti apartine cu apocalipsa cu tot .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.02.2024, 22:13)
Diluarea democrației și diluarea adevărului,
adevăratele pericole