Spitalul Judeţean Buzău va suferi modificări după evaluarea ANMCS

Ana Felea
Miscellanea / 17 ianuarie

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România, a anuţat zilele trecute rezultatele evaluării din luna decembrie, procedură prin care au trecut 18 spitale publice şi private, printre care şi cea mai mare unitate medicală din Buzău, respectiv Spitalul Judeţean.

Din păcate, punctajele obţinute în urma evaluării au fost destul de mici, astfel că peste jumătate dintre unităţile medicale au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări), iar altele, printre care şi spitalul de la Buzău, au primit acreditare cu "încredere scăzută".

Concret, pentru Spitalul Judeţean Buzău evaluarea a însemnat trecerea la un nivel inferior de acreditare, adică trecerea de la categoria a III-a la a IV-a.

Conform încadrării, unităţile din categoria a IV-a au "nivel de competenţă bazal" şi "deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate". Totuşi, în realitate, la Buzău situaţia este alta, în sensul că unitatea medicală, în mod cert, are o adresabilitate mare şi nu tratează patologii cu grad mic de complexitate. De altfel, şi punctajul obţinut la evaluarea ANMCS a fost de 89,76%, ceea ce, în conformitate cu standardele de acreditare, ar permite încadrarea în categoria a doua.

Însă, unitatea buzoiană nu a îndeplinit o altă condiţie, şi anume aceea a conformării, într-un termen de maxim 24 de luni, la cerinţele obligatorii din autorizaţia de funcţionare. Cu alte cuvinte, aspecte administrative a căror rezolvare este dependentă de existenţa şi modul în care se derulează finanţările, bugetare sau europene.

"În urma procesului de evaluare, SJU Buzău a obţinut un punctaj de 89,76%. Este un punctaj bun, însă, din cauza unor neconformităţi, acesta a fost încadrat în categoria a IV-a, cu încredere redusă. Acest aspect nu se referă la calitatea actului medical, ci la nevoia de conformitate la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare. Unitatea Sanitară are Plan de conformare pe Autorizaţia Sanitară de Funcţionare, asumat de către conducere şi aprobat de Autoritatea Tutelară, termenul maxim de îndeplinire a neconformităţilor constatate fiind de peste 24 de luni", se arată într-un comunicat al unităţii medicale.

În acelaşi document este precizat şi care sunt măsurile din planul de conformare, unele dintre ele fiind deja îndeplinite.

"Planul de conformitate pe Autorizaţia Sanitară de Funcţionare se referă la neconformitatea unor spaţii şi funcţionalitatea lor, care necesită investiţii majore şi termene mari de realizare, respectiv UPU-SMURD (s-a rezolvat prin punerea în funcţiune a noii locaţii); bloc operator - proiect în derulare; arhivă - spaţiul nu corespunde cerinţelor legale de funcţionare; staţii epurare ape reziduale în locaţiile spitalului; structura de spitalizare de zi nu este organizată distinct; secţia Neurologie-spaţiu insuficient pentru desfăşurarea activităţii, necesită relocare", informează SJU Buzău.

Ştefania Manolescu, directorul medical, a completat: "Blocul operator, ca şi clădire, este construit în 1970. Nu are cum să ne mai încadreze la normele actuale, din punct de vedere al construcţiei clădirii. Consiliul Judeţean încearcă să găsească o variantă pentru a construi un nou bloc operator. Cel mai probabil va fi o clădire nouă, cu trei nivele, în lateralul Spitalului Judeţean, unde vor fi relocate arhiva şi blocul operator, şi va fucţiona şi o nouă secţie de reabilitare medicală. Secţia de neurologie necesită mai multe saloane şi atunci se încearcă relocarea pe o secţie cu mai multe paturi. (...) Nu este un deserviciu atât timp cât această acreditare nu are nicio legătură cu actul medical, cu ceea ce noi, cadrele medicale oferim pacienţilor, cu investigaţiile medicale, cu intervenţiile chirurgicale".

Senatorul Partidului Social Democrat (PSD) ales în Circumscripţia 10 Buzău, Carmen Orban, a declarat, citat de Agerpres, că noua clasificare este de ordin tehnic, iar pe viitor se doreşte o mapare a serviciilor existente din spital. Domnia sa a precizat: "Aş începe prin a declara cu toată răspunderea că SJU Buzău le asigură cetăţenilor judeţului servicii medicale de calitate atât prin dedicarea medicilor, cât şi prin dotările moderne achiziţionate în ultimii ani. Punctajele obţinute la criteriile managementul clinic şi etică medicală şi drepturile pacientului, de aproape 90%, confirmă cele spuse. Decizia ANMCS în ceea ce priveşte spitalul judeţean este o chestiune tehnică, în sensul în care normele prevăd ca spitalele cu autorizaţie sanitară care prevăd plan de conformare automat sunt trecute într-o altă categorie de autorizare. Pe acreditarea MS, spitalul este în aceeaşi categorie. Mai mult, o parte din punctele planului de conformare s-au realizat... Şi în SJU sunt ferm convinsă că se depun eforturi pentru a se mări paleta de servicii medicale. De asemenea, în Buzău, autorităţile locale, Consiliul Judeţean, s-au implicat şi se implică în continuare, asigurând finanţare suplimentară şi alte facilităţi. Eu am discutat cu colegii mei şi este foarte important să se realizeze o mapare a serviciilor existente, care pot fi dezvoltate şi îmbunătăţite în cadrul unităţii sanitare. (...) Situaţia de la SJU Buzău nu este singulară. Aici trebuie pus accent pe resursa umană şi dezvoltarea serviciilor de spitalizare de zi şi ambulatoriu. Câteva chestiuni care trebuie rezolvate rapid sunt cele legate de asigurarea resursei umane, în special a medicilor. Dacă în centrele universitare, ca de exemplu Bucureşti, Iaşi, Cluj, există o aglomerare de medici, oraşele mici şi medii se confruntă cu o lipsă a acestora. Cu toate că sunt investiţii masive în aparatură medicală, echipamente şi infrastructură şi condiţiile de muncă s-au îmbunătăţit substanţial şi vizibil, mulţi medici vor să lucreze în centre universitare. Unul dintre motive este existenţa echipelor multidisciplinare din aceste centre... La nivel central, m-am adresat deja Comisiei de sănătate din Senat, chiar dacă este vacanţă parlamentară, vorbind cu unii dintre colegi şi am fost cu toţii de acord că este necesar să avem o lege nouă a Sănătăţii, actualizată situaţiilor reale, ale vremurilor actuale".

Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb