Spor de 61,5% la profitul "Transelectrica"

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2011

Spor de 61,5% la profitul "Transelectrica"

Veniturile financiare au crescut spectaculos

Leul s-a apreciat în raport cu euro în a doua jumătate din 2010

Profitul net al "Transelectrica" a crescut spectaculos în 2010, cu 61,5% faţă de 2009, conform rezultatelor financiare preliminare publicate ieri de companie. Astfel profitul net din 2010 a fost de 9,9 milioane lei faţă de cele 6,1 milioane lei raportate în 2009.

"Transelectrica" a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei, în creştere cu 1,16% faţă de anul trecut. Veniturile operaţionale au avansat, anul trecut, cu 1,29%, la 2,55 miliarde de lei, datorită creşterii cu 5,70% a volumului de energie electrică transportată (55.241.871 MWh în 2010 faţă de 52.263.191 MWh în 2009).

Răzvan Purdilă, directorul Direcţiei de strategie corporativă din "Transelectrica", ne-a declarat, comentând rezultatele foarte bune ale companiei: "Cheltuielile financiare mari din prima jumătate a anului 2010 au fost, de fapt, pierderi contabile determinate de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb. Însă, acestea au fost recuperate în decursul ultimului trimestru, pe fondul aprecierii monedei naţionale în raport cu euro".

În 2010 faţă de 2009, cheltuielile operaţionale (2,2 miliarde de lei) au crescut cu 1,5%, în special pe fondul cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic. Astfel, profitul operaţional înainte de taxe şi impozite (EBIT) a coborât cu 21,48%, respectiv la 78,5 milioane de lei în 2010 faţă de 2009.

Veniturile financiare ale companiei au crescut spectaculos în 2010, la 96,877 milioane de lei faţă de 24,14 de milioane în 2009, compensând în mare măsură cheltuielile financiare. Răzvan Purdilă a declarat că, în ciuda pierderilor raportate în primele şase luni ale anului 2010, în a doua jumătate a anului compania nu a intensificat activitatea de protejare a riscului valutar prin hedging. Astfel, pierderea financiară a scăzut cu 31,58%, la 56,9 milioane lei în 2010 faţă de 83,1 milioane lei în 2009.

Domnul Purdilă ne-a mai spus că, anul trecut, costurile operaţionale au avut o rentabilitate mai mare faţă de anul 2009. Profitul operaţional a fost influenţat negativ de faptul că unii clienţi ai "Transelectrica" nu au achitat obligaţiile de plată şi nu au recunoscut penalităţile calculate pentru întârzierea la plată, în final aceştia sustrăgându-se de la efectuarea plăţilor prin dizolvarea societăţilor comerciale sau declararea insolvenţei.

Acest fapt a obligat "Transelectrica" să efectueze ajustări de 56,7 milioane lei, pentru deprecierea creanţelor pentru clienţii incerţi, sumele neîncasate de la aceştia depăşind 270 de zile de la data scadenţei facturilor emise. Aceste pierderi au fost incluse ca fiind costuri necontrolabile.

Simona Cruţu, analist la "EFG Eurobank Securities", ne-a declarat că rezultatul financiar al "Transelectrica" a fost unul predictibil, însă ajustările privind creanţele incerte au avut o valoare peste aşteptările dânsei.

Florin Irimin, broker la "SSIF Intercapital Invest" Bucureşti, ne-a declarat că rezultatele companiei au confirmat aşteptările optimiste. Domnia sa a spus, comentând rezultatele financiare bune ale "Transelectrica" SA, că, în cursul anului trecut, a fost depăşită problema unui credit important contractat în cursul anului 2009. În perioada următoare, domnia sa se aşteaptă la o menţinere a cotaţiei acţiunilor la un nivel de pes-te 18 lei/acţiune. Domnul Irimin ne-a mai spus că lipsa de reacţie favorabilă la tranzacţionare în cursul şedinţei bursiere de ieri este mai degrabă o consecinţă a lipsei de lichiditate de pe piaţă decât o reacţie negativă la rezultatele financiare raportate de "Transelectrica".

Octavian Dragolea, broker la "IFB Finwest", ne-a declarat că rezultatele favorabile ale "Transelectrica" sunt determinate de reducerea creditelor contractate, care "probabibil au fost transferate în cadrul altei companii din grup".

Consiliul de Administraţie al "Transelectrica" a anunţat, ieri, convocarea Adunării Generale a Acţionarilor companiei în data de 22 martie 2011. Printre punctele de pe ordinea de zi se numără aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul în curs.

Potrivit convocatorului, veniturile totale preconizate ale "Transelectrica" vor fi, în 2011, de 2,7 miliarde lei, iar profitul brut - de 25 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Octavian Dragolea este cel mai competent analist. El are si tupeul sa dea si prognoze economice. Cum or fi avind clientii cutraj sa isi lase banii pe mina lui. Oare stie sa citeasca? Dar sa scrie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb