Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a "povestit" cum se pot relua competiţiile pe echipe, dând exemplul FRF şi LPF, care au solicitat să reia Liga I la 13 iunie. Sportul vorbit poate fi o marcă autohtonă. Vorbe multe, fapte puţine, de două luni se tot explică sportivilor, antrenorilor, oficialilor şi suporterilor cum se vor relua competiţiile.
Ionuţ Stroe a explicat ce s-a mai întâmplat în ultimele două săptămâni: "Iată ce avem în plus ieri faţă de 15 mai, când a fost prima etapă de relaxare în domeniul sportului. Deschiderea este la toate categoriile de vârstă, copii juniori, seniori. Se pot organiza competiţii sportive, în anumite condiţii. Ordinul reglementează activitatea sportivilor de performanţă, adică a tuturor sportivilor legitimaţi la un club, de la cei mai mici la cei mai mari. Se pot deschide aşadar competiţiile în aer liber pentru sporturi individuale, se pot redeschide în aer liber competiţiile la acele sporturi de echipă, după condiţii menţionate în ordin, adică la orice fel de competiţie care se doreşte a fi reluată este nevoie de acea informare prealabilă din partea clubului sau a federaţiei organizatoare către MTS. Avem solicitări în acest sens din partea unor federaţii şi organziatori de competiţii deja. Fotbalul a solicitat reluarea la 13 iunie. Sunt permise reluarea antrenamentelor individuale şi la sporturile de sală, nu la competiţiile indoor, ci antrenamentele individuale. Se pot relua antrenamentele şi competiţiile la sporturile în bazin, pentru sportivi, pentru cei legitimaţi, de la cei mai mici la cei mai mari. În continuare rămâne regula fără spectatori la toate nivelurile şi competiţiile". În campionatul Ligii I mai trebuie să aibă loc 72 de meciuri, 24 din play-off şi 48 din play-out. Liga I este înteruptă de la 12 martie, când FRF a decis suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice, din cauza pandemiei de coronavirus.
Pe de altă parte, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe a susţinut că instituţia pe care o conduce a reuşit să pună în acord "interesul uriaş pentru sport" cu restricţiile stării de alertă în ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii care reglementează reluarea competiţiilor şi antrenamentelor de la 1 iunie: "Am reuşit această deschidere poate mai repede decât se aşteptau mulţi. Le oferim sportivilor posibilitatea de a se antrena şi de a participa la competiţii. Dar această deschidere vine cu răspundere uriaşă, pe care o avem noi, ca instituţii ale statului, cât şi instituţiile sportive şi entităţile care organizează pregătirea şi competiţiile sportivilor români. Încep cu un apel: Deschideţi bazele şi sălile pentru sport! Bineînţeles, respectând legile şi normele şi protejând sănătatea tuturor participanţilor. Tot ce aveţi de făcut este să respectaţi ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii şi, eventual, chiar să elaboraţi norme interne pentru o cât mai bună protejare a sportivilor. Mingea, din punctul meu de vedere, este la dumneavoastră, administratori de săli, baze sportive şi oficiali ai structurilor sportive, daţi drumul la sport. Am reuşit să punem în acord interesul uriaş pentru sport cu restricţiile inerente ale acestei stări de alertă. Ordinul comun stabileşte un cadru foarte bine definit pentru majoritatea tipurilor de pregătire, antrenament şi chiar competiţie." Doar autorităţile nu manifestă niciun fel de interes pentru sport, în vremuri normale, în rest totul este perfect.
Oficial, începând cu data de 1 iunie se permite organizarea şi desfăşurarea în aer liber, în bazine acoperite sau nu, a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor legitimaţi şi a competiţiilor sportive (cu excepţia sporturilor de contact), precum şi a antrenamentelor în săli, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.