Sprijin guvernamental de 43 de milioane de euro pentru o investiţie EADS la Braşov

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 august 2009

În urmă cu o lună, ajutorul de stat ce urma să fie acordat pentru realizarea acestei investiţii nu depăşea şapte milioane de euro

Guvernul intenţionează să acorde un sprijin de 43 de milioane de euro grupului European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) pentru dezvoltarea unui parc tehnologic aerospaţial pe un teren al companiei IAR Ghimbav, potrivit unor surse oficiale. Investiţiile în acest obiectiv s-ar putea cifra la 92 de milioane de euro şi urmează să fie realizate prin intermediul companiei afiliate Premium Aerotec GmbH - societatea germană de aerostructură a companiei Airbus, membră a EADS.

"Acest proiect ar cuprinde implementarea unei investiţii strategice de aproximativ 92 milioane euro, din care 43 milioane euro pentru capital tehnologic pentru active, aproximativ 25 milioane euro pentru transfer de tehnologie şi instruire, iar restul investiţiei va fi asigurată de partanerii şi furnizorii EADS", au declarat sursele citate.

Această investiţie ar crea astfel 700 de noi locuri de muncă în sectorul aerospaţial de înaltă tehnologie din România şi ar genera în următorii 10 ani o cifră de afaceri cumulată de peste 700 milioane euro. Totuşi, propunerea EADS de investiţii este condiţionată de contribuţia pe care o oferă Guvernul la acest proiect. În aceste condiţii, Guvernul va trebui să participe la realizarea proiectului prin acordarea unui sprijin financiar de stat pentru implementarea investiţiei Premium Aerotec potrivit prevederilor HG 1680/2008. Sprijinul ar trebui să însumeze costuri eligibile în valoare de 43 milioane euro.

Actul normativ citat instituie o schemă de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile, iar ajutorul se acordă pentru o investiţie iniţială care depăşeşte 30 milioane euro şi creează cel puţin 300 de noi locuri de muncă.

O altă condiţie a grupului EADS este asigurarea unei locaţii adecvate pe terenul deşinut de compania IAR Braşov la Ghimbav. O altă condiţie pentru realizarea acestei afaceri este ca Guvernul să accepte că EADS şi investiţiile sau afacerile viitoare ale furnizorilor săi vor fi eligibile împotriva oricăror obligaţii offset pe care grupul EADS le are sau le poate avea în România, mai arată sursele citate. De asemenea, grupul a mai solicitat ca în cazul acordării de credite offset ce nu îi pot fi revocate, valorificarea pentru toate fluxurile recurente de venituri din exporturi să fie de 10 ani. Înregistrarea creditelor offset legate de acest proiect ar trebui să se realizeze printr-un acord de pre-offset specific între EADS şi Guvern.

Potrivit solicitărilor EADS, valabilitatea creditelor offset legate de acest proiect va fi de 7 ani din momentul acordării creditului, iar valorile anuale nerealizate angajate de EADS prin acordul de compensare semnat cu agenţia română de offset (ACATS) vor fi transferate în ultimul an prevăzut în acordul de compensare.

Luna trecută, premierul Emil Boc declara la Braşov că "Premium Aerotec din grupul EADS a primit acceptul şi are susţinerea Guvernului pentru a face la Braşov o fabrică de componente pentru Airbus, iar investiţia se ridică la 90 de milioane de euro şi prevede crearea a 700 de locuri de muncă\".

El cataloga această investiţie ca fiind una de top, părere susţinută şi de ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Reindustrializarea României este una din priorităţile Guvernului. Investiţia celor de la Aerotech este una de top atât prin prisma faptului că va crea 700 de locuri de muncă, dar şi datorită faptului că are o tehnologie foarte avansată. Iar investiţiile de top aduc lângă ele investiţii colaterale. De aici porneşte un efect multiplicator în economie\", spunea atunci Videanu.

Şeful Executivului spunea atunci că Premium Aerotec se poate adresa Guvernului pentru a primi un ajutor de stat cuprins între 5 şi 7 milioane euro, pentru finanţarea acestei investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb