Spulberarea banilor europeni

Sorin Rosca Stanescu
Macroeconomie / 11 aprilie 2024

Sorin Rosca Stanescu

De mai multe ori, premierul Ungariei, Viktor Orban, a răbufnit, solicitând insistent din partea Uniunii Europene un bilanţ financiar. Pe bună dreptate! Şi nu a fost singurul. Acum, în preajma alegerilor, ar fi de bun simţ ca, în numele UE, Ursula von der Leyen să prezinte bilanţul. Sau să o facă Orban, după ce preia preşedinţia rotativă a Consiliului.

Ieri, un prieten anti-suveranist, europenist convins - am şi astfel de prieteni - mi-a trimis mai multe mesaje prin care a susţinut că România are uriaşe beneficii financiare de pe urma apartenenţei ei la Uniunea Europeană. Şi mi-a vehiculat două cifre neverificate de nimeni aflate în circulaţie. Cât am plătit sub formă de contribuţie anuală şi cât am încasat. Din această perspectivă, invocată frecvent, dar neverificată niciodată, fără doar şi poate România este un beneficiar net al apartenenţei ei la UE. Numai că dacă e să facem asemenea afirmaţii şi să le mai şi susţinem, atunci un asemenea raţionament se cuvine a fi verificat la milimetru. Şi, în definitiv, ceea ce nu fac - nu ştim de ce - Comisia sau Parlamentul European, putem face până la urmă noi înşine.

Înainte de a intra în detalii, fac precizarea că mă număr printre cei care s-au luptat ca România să devină membru UE cu drepturi depline. Întrucât nu este membru cu drepturi depline UE, a se vedea "diferendul Schengen", eu unul mă mai lupt şi în continuare. La fel ca şi cei mai mulţi dintre suveranişti, nu doresc să părăsim Uniunea Europeană, ci doar să dobândim un stat egal cu al celorlalte state. Cele din nucleul dur.

Pentru a trage linie şi a face o socoteală dreaptă, nu este suficient să preluăm otova afirmaţiile unor propagandişti, în general progresişti, deci neomarxişti, care ne arată cum a crescut România în ultimele decenii, cum a fost redus la unele capitole semnificative decalajul dintre noi şi alte state europene, care nu au cunoscut comunismul şi cum ar fi săltat nivelul de trai al populaţiei. Un asemenea tip de bilanţ este total fals. În esenţă, este fals pentru că, fiind scoşi din groapa comunistă, în care tot Occidentul ne-a lăsat să putrezim decenii la rând, adoptând capitalismul, chiar şi în formele lui cele mai rele, era cât se poate de firesc ca România să crească economic. O creştere economică nu ştim la ce nivel, dar s-ar fi produs cu certitudine chiar şi dacă rămâneam în afara spaţiului UE. Vezi de pildă cazul Serbiei. Care a mai şi fost parţial distrusă de un război. Important de văzut este însă de ce am rămas până la urmă în coada clasamentului european, fiind al optulea stat ca mărime şi unul dintre cele mai bogate.

Cei care pot să clarifice această situaţie, fie că sunt suveranişti, fie că sunt anti-suveranişti, fie că sunt progresişti, fie că sunt anti-progresişti, trebuie să răspundă în mod obligatoriu la următoarele întrebări:

1). Care a fost contribuţia financiară exactă a României, în sume vărsate an de an în Trezoreria UE?

2). Câţi bani a folosit efectiv România din sumele pe care Uniunea Europeană ni le-a acordat în mod gratuit pentru a ne dezvolta în întreaga perioadă de la aderare şi până acum?

3). Câţi bani am accesat cu dobândă în acelaşi interval de timp?

4). Care este valoarea asset-urilor la care guvernanţii noştri au renunţat în beneficiul unor state europene, a unor multinaţionale europene sau pur şi simplu a unor societăţi comerciale? La acest capitol, ne referim la tot ceea ce înseamnă infrastructură, care de regulă în statele civilizate rămâne în proprietatea acestuia sau, dacă se privatizează, se privatizează exclusiv în beneficiul unor societăţi parte a economiei naţionale.

5). Cât din ceea ce trebuia să impozităm în ceea ce priveşte beneficiile societăţilor europene înregistrate în România nu am impozitat?

6). Care este valoarea fondului forestier, a terenurilor arabile, a bogăţiilor conţinute în subsolul României sau în platoul continental al Mării Negre, pe care le-am înstrăinat, şi care a fost până la urmă beneficiul statului român?

7). Şi, nu în ultimul rând, este necesar să ştim ce pierderi am înregistrat în ceea ce priveşte forţa de muncă supercalificată, calificată şi necalificată exportată în spaţiul Uniunii Europene şi care este diferenţa dintre aceste pierderi anuale şi sumele de bani tot anuale, care au venit în România de la concetăţenii noştri care muncesc în spaţiul european?

Când vom avea răspunsul la aceste întrebări, abia atunci vom putea trage linie şi abia atunci vom putea vorbi în cunoştinţă de cauză despre statutul nostru real ca membru UE şi despre beneficiile pe care le realizăm funcţionând în această piaţă unică. După ce vom face acest bilanţ, toată lumea va putea să observe că suveraniştii au dreptate atunci când, pledând pentru un rol mai activ al României în interiorul Uniunii Europene, solicită insistent, pe de-o parte, un tratament egal cu cel de care beneficiază statele din nucleul dur, putere de decizie egală şi, pe de altă parte, un audit cât se poate de sever al cheltuielilor, multe nesăbuite, pe care le fac atât birocraţia bruxelleză, cât şi reprezentanţii structurilor de comandă UE.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. am luat mai mult decat am dat la ue.si luam. deocamdata.

    1. Marele avantaj al apartenentei la UE nu il reprezinta banii ci siguranta (sociala, a unui loc de munca, a integritatii teritoriale etc.) si mai ales limitarea derapajelor politice de toate felurile (de la democratie, legalitate si drepturile omului pana la cele care degenereaza in coruptie, mafii si hotii). Fara UE, Romania ar fi fost o mare jungla (chiar si cu UE, jungla politica este prezenta). Banii ii putem face, cu o conducere si un aparat bugetar onest si competent, dar libertatile si legalitatea, odata pierdute, se redobandesc greu. Ca sa scapam de dictatura impusa de rusi prin diverse figuri de trista amintire am avut nevoie de mai mult de 50 de ani!

      Poate ai dreptate momentan,dar pe termen lung va fi,

      un dezastru ptr. Romania 

      Nu asa se face socoteala. Se ia suma de bani si se constata ce s-a facut din ei... si o sa vezi ca mai nimic nu se vede.

      Arata Romania ca o tara UE? Binenteles ca nu! 

      E curat in Bucuresti ca in Budapesta? Binenteles ca nu! 

      Avem si noi autostrazi cum au ungurii si chiar bulgarii? Binenteles ca nu! 

      Avem si noi o convergenta a nivelului de trai... cat de cat? Binenteles ca nu!

      Si atunci? Unde s-au dus toti acesti bani ? 

    Răspunsul poate fi și unul singur. Sau 7 întrebări pentru un singur răspuns.

    Regretatul Ilie Șerbănescu l-a dat în repetate rânduri: Suntem o colonie.

    Asta nu înseamnă că în colonie nu se poate trăi bine. Cu ce preț pentru țară, asta-i altă gâscă-n altă traistă. 

    1. Colonie este Belarus (si a fost Ucraina, care acum lupta pentru libertate, spre deosebire de tine care preferi sclavia in continuare).

      Au ajuns cei care au ales sa fie sclavi, sa ne dea sfaturi despre cum sa traim.

      Traim mai bine decat tine! 

      Se traieste bine sub dictatura rusa. Vreti si voi in Europa, dar cu tancurile, nu cu bunul simt.

      Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin 

      Viktor Savvinov a fost trimis la închisoare de câteva ori pentru diverse infracțiuni - inclusiv jafuri, furt de mașini și agresiune fizică - atunci când a ucis o femeie cu care ieșise la băut, după o ceartă care a avut loc în 2020 în urma căreia a înjunghiat victima în piept cu patru cuțite. Un tribunal din regiunea siberiană Iakutia l-a condamnat la 11 ani într-o închisoare de maximă siguranță. Atunci când recrutorii grupului Wagner, fosta armată privată a lui Evgheni Prigojin, s-au oferit să îi redea libertatea și să îi șteargă cazierul dacă acceptă să fie trimis pe frontul din Ucraina, Savvinov, care lucrează într-o morgă, a profitat imediat de ocazia ivită. Până în luna februarie, Savvinov și-a încheiat serviciul în armată și a fost trimis înapoi în satul său natal, Kutana. Luna aceea, de Ziua Apărătorului Patriei, Savvinov se plimba beat pe străzile înzăpezite ale satului, plângându-se zgomotos că sătenii nu îi acordă respectul cuvenit unui veteran de război, potrivit localnicilor. 

      Noaptea următoare, și-a ucis doi consăteni, potrivit unui raport al poliției. L-a lovit pe unul dintre prietenii săi de pahar cu o rangă metalică și, apoi, și-a ucis mătușa, care era vecină cu Savvinov, lovind-o cu un topor în cap și dând foc casei. 

      Cel puțin 190 de cazuri penale au fost deschise împotriva unor foști deținuți recrutați de Wagner, care au revenit în Rusia de pe front în 2023. Printre acestea se numără acuzații de omor, tentativă de omor, precum și viol, jaf și infracțiuni asociate cu consumul sau traficul de droguri. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat în martie o lege nouă pentru formalizarea procesului de grațiere a deținuților care luptă în Ucraina. Până de curând, criteriile de eligibilitate a pușcăriașilor acceptați în rândurile armatei ruse nu erau cunoscute, însă acum noua lege prezintă o listă lungă de infracțiuni permise, precum crime, jafuri și unele tipuri de violuri. Printre infractorii care nu sunt eligibili pentru grațiere se numără cei ce se fac vinovați de acte de terorism, spionaj sau trădare, dar și cei care comit unele tipuri de infracțiuni sexuale care implică minori. „Nimeni nu obișnuia să închidă ușile în sat noaptea, dar acum le închid cu cheia, chiar și în timpul zilei”, a spus o localnică din Kutana, un sat din Siberia cu 1.000 de locuitori, care nu a vrut să își spună numele de teamă că Savvinov ar putea fi grațiat din nou dacă acceptă să lupte iar în Ucraina. „Viața normală” s-a terminat, a adăugat ea, precizând faptul că mătușa pe care a ucis-o Savvinov a fost cândva numită „profesoara anului” și a fost premiată de Kremlin. 

      Cazuri similare se întâlnesc și în alte locuri din Rusia. În Cita, o localitate de lângă granița cu Mongolia, un veteran al războiului din Ucraina a fost condamnat luna trecută la 14 ani de închisoare după ce a ucis o prostituată de 22 de ani pe care a sugrumat-o cu mâinile goale. În 2020, el primise o condamnare la fel de lungă pentru sugrumarea și dezmembrarea unei fete de 18 ani. În orașul Novosibirsk, tot din Siberia, un fost mercenar Wagner care a stat după gratii 15 ani pentru furt și alte acuzații de fraudă a fost condamnat în februarie la 17 ani de închisoare pentru că a violat două eleve de 10, respectiv 12 ani. În apropiere de Krasnodar, un oraș din sud-vestul Rusiei, Kiril Ciubko, șeful unei companii care se ocupă cu organizarea de petreceri și unul dintre angajații săi s-au oprit la marginea drumului noaptea pentru a schimba o roată, după ce-au făcut pană. Au fost descoperiți de trei hoți, care i-au obligat să retragă în jur de 2.000 de dolari din conturile lor bancare, înainte să îi înjunghie mortal pe amândoi. Liderul găștii de criminali a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2016, dar a fost eliberat mai apoi pentru a lupta în Ucraina. În 2017, Serghei Rudenko a fost trimis după gratii pentru 10 ani după ce și-a sugrumat prietena cu o curea. El a fost eliberat după ce s-a alăturat grupului Wagner în Ucraina. Rudenko se afla în Rostov pe Don, în aprilie 2023, în căutarea unui apartament. După ce s-a certat cu agentul imobiliar în legătură cu prețul chiriei, a sugrumat-o cu un șnur și a înjunghiat-o în gât. Acum, a fost condamnat la încă 11 ani de închisoare.

      Înainte ca grupul Wagner să fie desființat, anul trecut, după revolta pe care a declanșat-o împotriva Moscovei, armata privată a lui Prigojin anunțase că a recrutat peste 50.000 de deținuți. Mulți dintre ei au murit în Ucraina, unii dintre ei încă luptă pe front, iar în jur de 15.000 de foști pușcăriași s-au întors acasă, potrivit Olgăi Romanova, șefa ONG-ului Russia Behind Bars. Printre rușii care au fost iertați de niște crime șocante, după ce au luptat în Ucraina, se numără un ucigaș în serie din Sahalin cunoscut pentru că își mânca victimele, un membru al unei secte satanice condamnat pentru crime ritualice și un bărbat care și-a ucis iubita după ce a torturat-o timp de mai multe ore în auzul vecinilor săi de bloc. „Acești oameni ar trebui să fie la închisoare”, a spus soția lui Kiril Ciubko, ucis de hoți în timp ce schimba o roată la marginea drumului. „Mi-e teamă că se află printre noi. Eu și copilul meu ne plimbăm în parc și ei ar putea să meargă pe acolo. Nu e ca și când scrie pe frunțile lor că sunt criminali.” 

      În afara subiectului sau cum ar spune rușii.

      Ouț of topic:) 

    Nu ar fi mai bine sa intrebam ce am fi fost daca nu eram acum parte a UE ? Se putea dezvolta Romania fara accesul la tehnologia din vestul Europei?Putea Romania , dupa caderea lui Ceasecu , sa ramina in granitele ei actuale ? Puteau cetatenii Romaniei sa beneficieze de libera circulatie a cetatenilor a marfurilor si a capitalului ? Puteam noi tyoti sa avem ascces la bunastare fara contributia Occidentului ? Puteam sa ne recuperam averile confiscare de comunsti daca Occidentul nu intervenea ? Puteam sa ne crestem copii in libertate ? Puteam sa oferim siguranta cetatenilor daca eram , pe model Ceausit , de unii singuri?Nu puteam .Fara UE Romania nu mai exista .Fara NATO Romania era de mult impartita intre vecini .Cei care nu inteleg ce pierderi uriase ar fi parte a viitorului daca vrem sa ne intorcem in trecut si cauta mereu nod in papura vor regreta . Vremurile de obliga la unitate si nu la dezbinare .vedem cum suntem indemnati la tot pasul sa ne fie frica .nu ne este .Vom merge la vot si vom responsabiliza pe cei care deja doresc democratie si integrare totala in UE. Ceilalti nu pot oferi nimic .Rusia nu poate oferi nimic .China nu poate oferi nimic .Mergeti la vot si eliminati politic extremismul si pe cei dovediti antiromani si anti europeni .Nu va mai intilniti cu altya sansa .Daca nu davai ceas davai palton va fi melodia voastra preferata .Siberia va asteapta cu bratele deschise .

    1. care vecini mestere ??

      Bulgaria ce sufera de o depopulare mai rea ca la noi si dupa atatia ani? 

      Serbia ce se lupta cu mentinerea statutului de stat federal ?  

      Ungaria ce vroia sa intre in NATO si nu avea voie sa miste in front ?  

      Moldova ? hai sa radem 

      Ucraina ? au luat deja tot ce se putea lua. 

      vorbesti tampenii. 

      ne-au bagat cu forta in UE pt piata de desfacere, un deceniu dupa aderare nu am avut access la piata muncii in vest, se pleca la munca ilegal. iar de capital ma pufneste rasul. Comparatie intre tiganul caldarar si omul de afaceri din Londra / Berlin etc.

      Tot ce s-a facut in tara asta dupa revolutie s-a facut pe munca si timpul romanilor, capitalul european si-a scos banii investiti cu varf si indesat. De 30 ani munca e taxata 50%+ si profitul cu un maxim de 16%, cu alte cuvinte daca statul roman vrea bani sa ia de la "sclavi" nu sa impoziteze cumva capitalul (mai ales strain).  

      N-ai priceput absolut nimic :(

      argumentul suprem.. "nu ai priceput absolut nimic " :)))

      Cum sa iesi din saracia crunta ce afecta China acum 50 ani si sa ajungi cea mai mare economie din lume. Chiar nimic nu avem de invatat :))

      Nu contest proiectul accesului la EU si nici d SRS nu contesta. E vorba aici despre cum si cat s a cedat pentru asta, in conditiile in care s au pierdut iremediabil uriase active care chiar puteau fi folosite la o dezvoltare organica, graduala si folositoare pe parcursul acestor 30 de ani. Nu numai ca au fost cedate pe maruntis, unele au ajuns pe maini ostile Romaniei in ansamblu si care multiplica jaful. Asa cum e cazul cu Petrom care este activul cel mai important si baza pretentiilor de a fi cea mai mare companie energetica din Europa... dar pt OMV. Omv e detinut majoritar de statul austriac si de un fond al unui stat arab totalitar, tendintele de acaparare in energia romanesca s au amplificat pe baza faptului ca le a fost data gratis baza de imbogatire si acum vedem direct raspunsul. Ca sa nu mai spun de raderea padurilor, cedare insulei mari a Brailei, mai bine de jumatate din terenuri arabile etc. Nu e vorba de accesul in sine ci de esecul de a gestiona resursele care erau in posesia statului pentru dezvoltarea armonioasa a tarii si pt ca politicienii de astazi sa fi avut o pozitie superioara fata de cea de acum in EU i alte organizatii internationale.

    Spuneti-i prietenului anti suveranist ca ori face pe prostu ori chiar este . sa puna la socoteala si vapoarele de bani scoase din tara fara impozit plus alea spuse de dvs .

    ... eu cred ca prea putini inteleg termenul de "margin call" (chemare pe marja) ... pentru ca este acel moment in ca realizezi - cer redactiei sa ma suze - in care realizezi ca esti "la inghesuiala" (voiam sa spun fkd up) ... pentru ca este acel moment cand trebuie sa aduci banii de acasa ... este valabil in politica, economie, familie si prietenii (si militar) ... europa nu poate da mai mult dect primeste!!! (cred ca am ami spus asta) ... problema este una de eficienta... ... cred intr-o europa unita ... nu cred in clanuri/triburi fals idreptatite ...

    1. ... si corespondentei din franta ... ii sfatuiesc sa tina cont de "rubber band" efect .... o sa ajungeti intr-un punct in care deveniti nenecesari ... "nihilistic" ma gandesc ca aia se cere de la "verde" .... vremea e controlata de serafim ...

    Eroarea fundamentala a autorului este ca intrebarile 3, 4, 5, 6 si 7 pot fi adresate oricarei guvernari din orice alta tara, nu doar membra a UE, deci adresarea acestora in contextul judecarii balantei beneficiilor este aberanta. Am fi putut instraina/pierde valori si daca eram un stat oarecare de pe un cu totul alt continent si am fi avut tot o clasa politica corupta si tot o populatie votanta analfabeta functional.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb