"Spyker", pe punctul să preia "Saab"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2010

GM intenţiona să închidă "Saab", întrucât susţinea că nu a apărut niciun cumpărător calificat. Negocierile privind vânzarea "Saab" către "Spyker" au eşuat la data de 18 decembrie, însă compania olandeză a lansat o nouă ofertă, în 20 decembrie.

GM intenţiona să închidă "Saab", întrucât susţinea că nu a apărut niciun cumpărător calificat. Negocierile privind vânzarea "Saab" către "Spyker" au eşuat la data de 18 decembrie, însă compania olandeză a lansat o nouă ofertă, în 20 decembrie.

"Saab" ar putea obţine, într-o săptămână, aprobarea pentru linia de credit de la BEI

Spyker Cars" NV din Olanda va prelua divizia suedeză "Saab Automobile" AB aparţinând "General Motors" Co. (GM), potrivit unor surse citate de Televiziunea suedeză, care anunţa că afacerea urma să fie făcută publică în a doua parte a zilei de ieri.

Pe de altă parte, un oficial suedez a anunţat că autorităţile de la Stock-holm şi cele europene ar putea aproba, în decurs de o săptămână, un credit "Saab", în condiţiile în care constructorul auto american decide să vândă această unitate către "Spyker".

Johnny Kjellstroem, reprezentant al Suediei în negocierile cu autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană, a declarat că autorităţile de la Bruxelles sunt pe punctul să anunţe că garanţia statului suedez pentru un credit de 400 de milioane de euro (568 milioane de dolari) de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru "Saab" reprezintă un ajutor de stat cuvenit.

Kjellstroem, director adjunct în Ministerul Întreprinderilor, Energiei şi Comunicaţiilor din Suedia, a mai declarat: "Comisia are un proiect de decizie, însă este necesară confirmarea că < Spyker > va fi cumpărătorul < Saab >. Comisia Europeană derulează o procedură internă, care ar putea dura 7-10 zile".

De menţionat că BEI, care a aprobat creditul pentru "Saab" în octombrie 2009, când ofertantul pentru compania suedeză era "Koenigsegg Group" AB (care a părăsit afacerea), trebuie să semneze pentru împrumutul ce priveşte noul proprietar al "Saab", iar guvernul suedez trebuie să voteze pentru garantarea împrumutului.

Potrivit unor surse anonime, citate de presa străină, GM consideră că oferta "Spyker", de 500 de milioane de dolari în numerar şi acţiuni preferenţiale în noua companie "Saab", este adecvată. Aceste surse spun că, la finele săptămânii trecute, directorii părţilor interesate s-au întrunit la Stockholm, unde au negociat termenii afacerii, printre care planurile de producţie.

La începutul lunii curente, producţia "Saab" a fost pusă sub semnul întrebării, drept pentru care GM a extins termenul limită pentru ofertele investitorilor interesaţi, dând companiei "Spyker Cars" mai mult timp ca să prezinte detaliile financiare ale propunerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb