STAN TÎRNOVEANU, ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS: "Judecătorii sunt bulversaţi, instanţele nu au judecat insolvenţe"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 1 noiembrie 2013

"Judecătorii sunt bulversaţi, instanţele nu au judecat insolvenţe"

"Dacă perioada pentru planul de reorganizare va rămâne la un an, vom avea un eşec cu privire la posibilitatea reală de reorganizare"

Neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă prin care a fost aprobat Codul Insolvenţei, declarată în urmă cu câteva zile de Curtea Constituţională a României (CCR), i-a încurcat pe judecători, unii dintre aceştia refuzând să judece cazuri de insolvenţă, potrivit avocatului Stan Tîrnoveanu, senior partner în cadrul Zamfirescu Racoţi & Partners.

Acesta a precizat, într-o conferinţă de presă, că, deşi actul normativ produce efecte până la apariţia deciziei CCR în Monitorul Oficial, moment până la care vechea legislaţie rămâne abrogată, reprezentanţii instanţelor nu au ştiut ce lege să aplice.

Domnul Tîrnoveanu a precizat: "Am fost confruntaţi în ultimele două zile cu foarte multe telefoane, mail-uri din partea clienţilor, cunoscuţilor, cu privire la această stare de aparentă incertitudine asupra dispoziţiilor legale incidente în această perioadă. (...) Ni s-a întâmplat să fim în faţa unei instanţe care ne-a spus < astăzi nu judecăm pentru că nu ştim ce se întâmplă >, lucru care este nefiresc (...) ne-au spus < dăm termen, să vedem ce efecte se vor produce > (...) M-a mai sunat un coleg în legătură cu acest lucru. Instanţele au stat un pic în dubiu, pentru că nu ştiu ce să facă".

Potrivit specialistului în insolvenţă, cei care activează în domeniu au probleme cu digerarea noilor prevederi ale OUG 91/2013 privind Codul Insolvenţei.

"Un act normativ de peste 300 de articole nu poate fi digerat în 2-3 proceduri. În acest an au fost emise cel puţin 91 de Ordonanţe de Urgenţă. Nu este uşor să digeri prevederi de legi în acest ritm", potrivit lui Tîrnoveanu.

Este incorect ca, în aceste zile, până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, cazurile de insolvenţă să fie judecate în baza vechii legi, a explicat reprezentantul casei de avocatură, subliniind că, deocamdată, se aplică Ordonanţa 91/2013.

Avocatul spune că ne putem aştepta la executări silite în această perioadă, exprimându-şi, însă, rezerve serioase că acestea vor fi finalizate, din lipsă de timp.

Domnia sa a precizat că, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, 45 de zile efectele Ordonanţei 91/2013 sunt suspendate, urmând ca Guvernul să analizeze şi să rezolve elementele de neconstituţionalitate.

Stan Tîrnoveanu a spus: "În 45 de zile puterea se va pronunţa. Rămân două lucruri de rezolvat (n.r. articolele declarate neconstituţionale) şi cred că Parlamentul se va apleca şi asupra incidenţei celor două articole vizate în sesizarea Avocatului Poporului. Cred că Parlamentul va avea înţelepciunea să corecteze cele două articole, altfel vom perpetua această situaţie".

În cele 45 de zile, Executivul ar trebui să adopte Codul Insolvenţei prin lege, în opinia avocatului, care spune că este o situaţie atipică, ce transmite disconfort.

În opinia sa, Guvernul a ales să adopte în regim de urgenţă Codul Insolvenţei din cauza unei presiuni venite din partea Ministerului de Finanţe, având în vedere scăderea încasărilor la bugetul de stat.

"Cea mai mare presiune a fost din partea Fiscului, care doreşte să colecteze mai mult. S-a crezut că adoptarea Codului prin Ordonanţă de Urgenţă va duce la creşterea colectării. Dacă cineva nu are bani, poţi să schimbi procedura că tot n-o să aibă bani să plătească. Întotdeauna au fost discuţii că intrarea în insolvenţă se făcea prea uşor. Sunt câţiva care folosesc abuziv această practică, dar aş vrea să văd cât se poate de repede intervenţia puterii, să depăşim acest impediment şi să văd creşterea veniturilor la buget datorită apariţiei acestui act normativ. Nu cred că se va întâmpla, insolvenţa este o stare de fapt", a precizat Tîrnoveanu, adăugând: "Nu cred că cele câteva soluţii ale Guvernului, introduse după ce specialiştii au întocmit proiectul legislativ, sunt cele mai bune".

În opinia specialistului din domeniu, dacă perioada pentru planul de reorganizare va rămâne la un an, fiind redus faţă de vechea lege, care prevedea trei ani pentru implementarea unui astfel de plan, vom avea un eşec cu privire la posibilitatea reală de reorganizare.

CCR a declarat neconstituţională Ordonanţa privind Codul Insolvenţei, admiţând excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului asupra a două articole din cod.

Codul Insolvenţei, intrat în vigoare în data de 25 octombrie, a produs controverse în piaţă, atât în rândul companiilor, cât şi în sectorul practicienilor din domeniu, încă de la apariţia lui în Monitorul Oficial.

Surse din piaţă au afirmat, atunci, că există nemulţumiri legate de modul în care a fost aprobat Codul Insolvenţei la nivelul FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, organizaţii cu care Guvernul României a agreat că se va consulta înainte de adoptarea noului Cod al Insolvenţei.

În plus, Guvernul s-ar fi grăbit adoptând Codul printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aceasta fiind neconstituţională, întrucât nu respectă prevederile art. 73 alin.3 litera m) din Constituţie, acest articol subliniind că regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii se reglementează prin lege organică.

Stan Tîrnoveanu a declarat: "Curtea Constituţională a făcut o verificare integrală a actului normativ. Cel mai probabil decizia a avut în vedere neîndeplinirea cerinţelor de urgenţă".

Decizia Curţii Constituţionale a fost criticată de premierul Victor Ponta, care a acuzat instituţia că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb