Agenţia de rating Standard&Poor's a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la nivelulBBB-/A-3, cu perspectivă stabilă. Menţinerea ratingurilor României se datorează continuării procesului de consolidare fiscală şi scăderii gradului de îndatorare externă a României, potrivit agenţiei de evaluare financiară.
S&P notează însă că Romania a intrat în recesiune tehnică în prima jumătate a anului 2014, cu două trimestre consecutive de contracţie economică, provocată în primul rând de nivelul redus al investiţiilor, determinat în special de nivelul scăzut de absorbiţie a fondurilor europene. Din acest motiv, agenţia anticipează că creşterea economică a României va încetini în acest an la 2,2%.
Totuşi, pentru perioada 2014-2017, S&P anticipează o creştere medie a PIB de 2,7%, cu o îmbunătăţire treptată a cererii interne, în pofida declinului populaţiei şi a factorilor care inhibă creşterea, precum infrastructura necorespunzătoare. Totodată, agenţia consideră că în anul 2014 România îşi va îndeplini ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, iar nivelul datoriei publice va continua să se menţină sub 40% în următorii trei ani. S&P notează totuşi că cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare din acest an pare să aibă loc în trimestrul al patrulea, ceea ce ar putea conduce la o alocare necorespunzătoare a resurselor.
În ceea priveşte riscurile potenţiale generate de situaţia geopolitică actuală, agenţia consideră că acestea sunt reduse, având în vedere nivelul scăzut al relaţiilor de natură economică şi comercială ale României cu Rusia şi Ucraina.
Continuarea procesului de consolidare fiscală, a reformelor finanţelor publice şi a restructurării întreprinderilor de stat în perioada următoare ar putea conduce la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului acordat României de către Standard&Poor's.