În ultimele zile s-a accelerat procesul de scoatere a rezistenţei eroice a Ucrainei de pe prima pagină a presei occidentale, în condiţiile în care autorităţile de la Kiev au rectificat drastic, în creştere, numărul soldaţilor pierduţi zilnic în confruntarea cu armata Rusiei.
Au apărut apeluri tot mai numeroase pentru realizarea unui acord de încetare a focului şi începerea negocierilor de pace, deşi comisarul european pentru afaceri externe Josep Borrell susţinea, în aprilie, că războiul din Ucraina trebuie cîştigat pe câmpul de luptă.
Tot în aprilie 2022 preşedintele Biden s-a supărat pe doi dintre cei importanţi membri ai guvernului său, ministrul apărării şi ministrul de externe, care au declarat că administraţia de la Washington doreşte ca Ucraina să cîştige războiul împotriva Rusiei.
Informaţia a apărut recent pe site-ul NBC News, unde se mai arată că "Biden şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această retorică", deoarece "stabileşte aşteptări nerealiste şi creşte riscul implicării SUA într-un conflict direct cu Rusia".
Mai este ceva de spus, în condiţiile în care până şi Joe Biden ştia că victoria Ucrainei intră în categoria aşteptărilor nerealiste? Atunci cum mai este justificat spectacolul "pionilor" europeni, care merg la Kiev pentru a-şi exprima susţinerea pentru cauza Ucrainei şi fac tot felul de promisiuni, pe care ştiu foarte bine că nu le pot respecta, chiar dacă primesc undă verde de la Washington?
Peste tot acest spectacol grotesc planează spectrul sancţiunilor impuse Rusiei, care vor determina evitarea recesiunii economice în Vest doar pentru că saltul se va face direct în depresiune economică.
Expertul financiar Jim Rickards, autorul cărţilor "Războaiele valutare" şi "Moartea banilor", consideră că administraţia Biden reprezintă o adevărată catastrofă pentru Statele Unite. "Război. Recesiune. Inflaţie. Prăbuşirea pieţei. Mai poate Biden să facă praf şi altceva?", întreabă Rickards pe contul său de Twitter. "Da. Omul este talentat. Mai are doar nevoie de ceva timp", a venit imediat răspunsul.
Acest context deosebit de "sensibil" îl determină pe David Goldman, fost director de credit la Credit Suisse şi editor al cotidianului Asia Times, să scrie că "administraţia Biden se confruntă cu un dezastru dublu după estimarea greşită a situaţiei din Ucraina, respectiv o recesiune în SUA şi o nouă umilire strategică în decursul unui an".
În opinia lui Goldman, care a fost şi consilier de securitate pentru Pentagon, toate afirmaţiile bombastice ale oficialilor de la Washington, referitoare la îngenuncherea economiei Rusiei, arată acum ridicol, mai ales pe fondul creşterii accelerate a veniturilor din vânzarea petrolului şi gazelor naturale.
Dar asta nu este tot, grozăvia este şi mai mare. "Mult mai grav decât o recesiune în America este riscul unui dezastru financiar la nivelul economiilor mult mai slabe din G7", subliniază fostul bancher, în condiţiile în care "au fost subestimate rezilienţa economiei Rusiei şi capacităţile armatei sale".
Cu toate acestea, a da înapoi, indiferent cât de mascată este opţiunea, reprezintă o misiune imposibilă pentru administraţia Biden, după cum subliniază David Goldman, deoarece preşedintele american l-a calificat drept "criminal de război" pe Putin şi s-a lăudat că sancţiunile vor conduce la prăbuşirea economiei Rusiei.
Acum "un compromis al Ucrainei, care să includă concesii teritoriale în faţa Rusiei - singura cale de oprire a războiului - ar reprezenta o umilire pentru Washington", după cum mai scrie fostul bancher, iar opţiunile administraţiei Biden sunt foarte limitate: renunţă la escaladarea conflictului sau alege să arunce lumea într-o recesiune globală, pe fondul unei crize strategice majore.
Pe marginea unor informaţii recente din cotidianul german Die Welt, conform cărora Olaf Scholz ar fi încercat să-l convingă pe Zelensky să înceapă negocierile de pace, Goldman afirmă că Putin nu va accepta aşa ceva.
Motivul? "Vestul este în picaj economic", a scris fostul bancher pe contul său de Twitter, iar Vladimir Putin nu ar avea niciun motiv să scadă presiunea. "Indiferent ce termeni îi sunt oferiţi acum, aceştia vor fi mult mai buni în septembrie", mai subliniază Goldman.
În condiţiile în care impunerea şi aplicarea sancţiunilor impuse Rusiei au, de cele mai multe ori, efecte contrare celor aşteptate, verdictul lui David Goldman este că "avem cea mai tîmpită adunătură de "mari strategi' din toate timpurile, fără nicio excepţie".
Parcă pentru a confirma această afirmaţie extrem de dură, o decizie recentă a Biroului pentru Controlul Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei, referitoare la sancţiunile impuse Rusiei, arată că "toate tranzacţiile interzise prin Ordinul Executiv 14024, care implică una sau mai multe entităţi legate de energie, sunt autorizate până în 5 decembrie 2022".
Toate tranzacţiile interzise sunt autorizate? Atunci cum rămîne cu ordinea internaţională bazată pe reguli? Ce ar trebui să înţeleagă de aici cei chemaţi să respecte regulile fără să crîcnească, aşa cum face orice slugă demnă de numele său?
Nile Gardiner, fost consilier al premierului britanic Margaret Thatcher şi director al Centrului Margaret Thatcher pentru Libertate în cadrul Heritage Foundation din Washington, a scris recent, în cotidianul The Telegraph, că "Joe Biden a fost un dezastru ca preşedinte", iar "era Biden este o calamitate pentru Vest şi lumea liberă".
În opinia lui Gardiner, preşedinţia lui Biden este caracterizată de cel mai înalt grad de amatorism din istoria modernă a Americii şi este penibilă pe scena mondială, în condiţiile în care "nivelul de incompetenţă aproape comică are o senzaţie satirică distinctă de Monty Python".
Un astfel de dezastru nu se acoperă foarte uşor, iar cum de rezolvare nu prea poate fi vorba, mai rămâne soluţia amplificării ameninţărilor externe şi transformarea lor în războaie care să facă lumea sigură pentru democraţie şi libertate.
Dar pentru asta trebuie găsiţi nu doar "parteneri" care să-şi dorească participarea pe termen lung în acest joc dement şi macabru, ci şi resurse reale şi energie.
În urmă cu opt ani, CIA a descoperit un complot al Chinei împotriva SUA, după cum scria revista de satiră The Onion. Articolul era însoţit de o fotografie a preşedintelui Xi, care stătea într-un fotoliu şi era "angajat într-o activitate agresivă de observare a declinului Americii". Complotul Chinei era "să stea relaxată şi să se bucure de colapsul Statelor Unite".
Acum satira a devenit realitate. "China doreşte să evite orice acţiune care ar întrerupe declinul Statelor Unite", se arată pe contul de Twitter al revistei Foreign Policy, care trimite către articolul "Why China Threads the Needle on Ukraine" semnat de Andrew Nathan, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia.
Se pare că Ucraina a devenit o capcană fără scăpare pentru Joe Biden şi "aliaţii" săi din Europa, o capcană care face mult mai interesant spectacolul pe care îl urmăresc relaxaţi adversarii sau competitorii strategici ai Vestului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 02:32)
Asa este. Au bagat bani si tehnologie in rusia, s-au folosit de resursele acaparate de rusi, iar acum sunt surprinsi.
Numai valori comune, europene si progresiste. Ipocrizie. Praful de pe toba.
Va trebui sa ne descurcam singuri, avem o sansa daca ne dam seama la timp de asta.
1.1. Cand un lup (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 18:52)
Cand un lup isi creaza propria antiteza, spunandu-ti ca de fapt el este o oaie si ca, in calitate de oaie, e bine sa fii precaut si temator ca circula lupi prin padure, e timpul sa spui "Nu multumesc" si sa o iei la picior.
2. Greaua mostenire
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 21.06.2022, 06:31)
Situatia la care s-a ajuns nu este doar opera lui Biden, Scholz & co . Dupa destramarea URSS occidentul a comis gresala dupa gresala in relatia cu Rusia, iar NATO are o responsabilitate deloc neglijabila pentru situatia creata.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 06:52)
Occidentul decadent va muri, o alta tema reincalzita constant in ultimii cel putin 100 de ani.
3.1. Un sistem in putrefacție (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Neamțul în data de 21.06.2022, 11:23)
Capitalismul neoliberal globalist occidental va exista încă Maxim 30 de ani si se va prăbuși în mișcări sociale uriașe,nu trebuie sa fii expert sa prevezi asta,nu ai cum sa realizezi robotizarea generalizata si măsurile de climă cu un sistem social bazat pe exploatarea maximă a resurselor pentru profit cu orice preț, sistemul capitalist are la bază legea junglei plus unu la sută din populație deține 90 la suta din resurse,e nonsens plus odată cu robotizarea generalizata cel puțin jumătate din populația lumii va fi inutil acestui sistem vor reprezenta o cheltuială inutilă,deci sistemul ăsta ori se va reforma profund sau planeta va fi in haos total în max 20 -30 de ani
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 11:24)
Nu va muri, doar se va transforma sub atenta supraveghere a islamului. Si va saraci putin, proces inceput deja.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 08:21)
Felicitari. Singura voce curajoasa din Bursa si din presa scrisa romaneasca.
Tot azi, intr-un alt cotidian economic romanesc, cel mai mare, se scria ca rationalizarea gazului a devenit din speculatie, CEL MAI PROBABIL SCENARIU pe masura ce criza energetica europeana se acutizeaza.
Borrell cel mentionat in articol, mintea ieri ca Rusia blocheaza exporturile de grane. Asa se minte poporul european. Turcia s-a oferit sa escorteze navele ucrainiene din portul Odesa. Ucrainienii au refuzat si ei blocheaza in continuare navele in port. Santajul este singurul instrument cunoscut de ucrainieni. Ne aducem aminte de momentul in care ei au oprit gazul iarna catre Europa inainte de aparitia North Stream 1.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Paul B în data de 21.06.2022, 10:23)
Hmmm...."poporul european " ? O formulare atipica in " presa scrisa romaneasca " ... Sa fie un indicator al provenientei comentatorului ? Russia Today , nu ? " Ne aducem aminte " si de Memorandumul de la Budapesta , din 1994 , prin care Rusia garanta integritatea teritoriala a Ucrainei , in schimbul renuntarii la armele nucleare ? Cosemnatare au fost SUA si Marea Britanie .Asta ar putea justifica - pentru persoanele FFFF obiective & FFFF inteligente - sprijinul acordat Ucrainei ?
5. America trece cu bine si peste recesiune ,dar in E
(mesaj trimis de Popa L în data de 21.06.2022, 11:58)
America trece cu bine si peste recesiune ,dar in Europa va fi frig la iarna ,reducerea nivelului de trai si cresterea saraciei plus distrugerea definitiva a relatiilor cu Rusia (de la care are nevoie sa cumpere multe materii prime ).
Categoric ideea aceasta ( vad ca Zelensky inca o propune) ca sa fie sanctionata Rusia economic pt ca sa dea inapoi militar si chiar si teritorii ,asta e gresita ! Mult mai intelepti au fost presedintele Obama ,dna Merkel si d Sarkozy in 2008 ca au atenuat reactia de raspuns si au mutat confruntarea la nivel diplomatic si in acorduri . Acele acorduri Minsk ,pe care Rusia a reclamat si catre statele garante ca nu se implementeaza inca din 2021 ,crescand presiunea diplomatica si aglomerarea militara la granita ,acele acorduri necesitau legislatie pregatitoare ,referendum pt modificarea constitutiei ,recunoasterea cedarii Crimeii ...nici o forta politica si nici poporul ucrainean nu le acceptau . Dar ,sigur ca e simplu sa stai pe margine in siguranta si sa comentezi acum ,Ucraina s a pregatit la granite dar era greu de anticipat ca se va ajunge la razboi de artilerie (cu gradul de distrugere pe care l vedem acum in ambele parti combatante ). Deci comentatorii fac analize corecte in acest moment ( desi estimarea in februarie in America e ca Ucraina va ceda intr o saptamana ) ,gradul de distrugere asupra armatei Ucrainei si al intregii tari de altfel obliga la o decizie politica urgenta (in conditii mult mai rele acum ) pentru ca noi nici nu ne putem inchipui prin ce trec oamenii simpli de pe front in aceste momente ! Problema cu sanctiunile ,chiar si daca Rusia nu ar detine toate robinetele prin care poate ea gatui economic Europa ,este a timpului in care si ar putea face efectul . Sanctiunile iau luni si ani sa fie simtite in Rusia ,dar situatia pe front in Ucraina e extrem de presanta cu tot eroismul armatei ucrainene . Chiar nu se intelege ca armata lor nu are cum sa supravietuiasca barajului de artilerie grea ?! Pare o reeditare a macelului de la Verdun in secolul21 ,dar armele sunt de mii de ori mai puternice ! Macar incetarea focului si negocieri sa inceapa .
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 13:10)
care armata ucrainiana,peste tot se vorbește numai de mercenari din toate colturile lumii,Rusia se lupta cu NATO și UE
6. Punțile sunt rupte
(mesaj trimis de Oarecare în data de 21.06.2022, 13:07)
Pentru a înțelege ce se întâmplă acum în și cu Ucraina, precum și motivele acestui război fratricid, ar trebui analizate fără ură și patimă, obiectiv, toate momentele cheie, cel puțin din ultimii 20 de ani, măcar de la Euromaidanul ucrainean încoace.
Fără propagandă ieftină, doar o interpretare de bun simț a istoriei recente.
Ar trebui prezentate și cifre reale ale populației rusești și rusofone din Ucraina, care probabil se apropie de 50%, precum și numărul familiilor mixte - ucraineni și rusi etc.
S-ar înțelege poate mai bine tragedia acestui război, fratricid, încă o dată.
In aceste condiții, naționalismul ucrainean și încercarea de a impune cu forța limba și cultura ucraineană în toate regiunile țării, în detrimentul celorlalte popoare, a condus printre altele și din păcate la reacția impardonabila a "fratelui cel mare".
Cât despre punțile dintre vest și est, cred că acestea sunt ireversibil rupte.
Dacă americanii, care simt că își pierd hegemonia, o să țină și pe chinezi ca inamici de serviciu, o să fie dezastrul și mai mare.
Ruptura / falia va fi totală, așa cum a prezis Samuel Huntington în cartea sa Ciocnirea civilizațiilor.
7. fără titlu
(mesaj trimis de costel în data de 21.06.2022, 13:38)
pai nici nu vor sa mai iasa, ca doar ei au intrat si au stirnit razboiul....si iudeii.
8. Daca stai si-l asculti pe Biden
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 18:23)
Daca stai si-l asculti pe Biden devine clar ca globalistii isi creaza singuri antiteza dupa urmatoare logica neomarxista:
"Capitalismul e de kk, deci oameniii pot fi inchisi in case pentru a nu se distruge planeta"
Cam asa e logica acestor baieti.. Ei centreaza, ei dau cu capul.. ei au adus virusul, tot ei au creat vaccinul.. teza si antiteza in acelasi loc.
Acest razboi e un prilej de grozavii la buzunar.. in final oamenii disperati vor alege orice solutie imorala, chiar sa revina comunistii la putere intr-o forma sau alta.