Guvernul britanic va deţine o participaţie de 58% din acţiunile grupului "Royal Bank of Scotland" Plc (RBS), care a preluat o parte din "ABN Amro" în 2007, a anunţat, vineri, banca. Potrivit oficialilor instituţiei, situaţia se datorează faptului că actualii investitori ai RBS au preluat doar 0,2% din noile acţiuni oferite de bancă în cadrul operaţiunii de majorare de capital.
Luna aceasta, acţionarii RBS au aprobat planul de majorare a capitalului băncii cu 20 de miliarde de lire sterline (25 de miliarde de euro). Potrivit planului, guvernul de la Londra injectează direct cinci miliarde de lire sterline în RBS, în schimbul unor acţiuni preferenţiale. În plus, banca şi-a propus să strângă alte 15 miliarde de lire sterline de pe piaţă, printr-o ofertă subscrisă de guvernul britanic.
Guvernul a anunţat că va achiziţiona acţiunile care nu sunt preluate de investitori.
RBS a precizat că actualii acţionari au preluat doar 56 de milioane din acţiunile oferite, lăsând Guvernul de la Londra să preia restul 22,8 miliarde de acţiuni.
"În consecinţă, Trezoreria britanică va deţine aproximativ 58% din capitalul acţionar al RBS", a anunţat grupul bancar.
"Regretăm că acţionarii existenţi nu au cumpărat titluri, însă înţelegem sentimentul de pe piaţă", a declarat directorul executiv al RBS, Stephen Hester.
Acţiunile RBS se tranzacţionează sub preţul de 65,5 pence pe titlu, la cât s-a derulat oferta, ceea ce a redus interesul investitorilor pentru participarea la majorarea de capital.
Anterior crizei financiare, RBS era a doua bancă din Marea Britanie, după HSBC, însă în prezent a coborât pe locul al cincilea. Pe lângă salvarea RBS, guvernul britanic s-a angajat să garanteze şi majorările de capital de la "Lloyds TSB" şi HBOS, bănci care urmează să fuzioneze. Astfel, guvernul britanic va recapitaliza RBS, HBOS şi "Lloyds TSB" cu până la 37 de miliarde de lire sterline (46,6 miliarde de euro), în cadrul planului de salvare a sectorului bancar.
În ţara noastră, "ABN Amro" a devenit RBS România începând cu data de 15 octombrie.