• Criza a cauzat mai puţine probleme decât creanţele pe care antreprenorii le au din lucrările publice
Foarte multe firme de construcţii au probleme financiare şi recurg la reduceri de personal din cauza datoriilor pe care le au de recuperat de la instituţiile autorităţilor centrale şi locale. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), ne-a declarat: "Nu avem deocamdată o dimensiune exactă a nivelului creanţelor pe care antreprenorii trebuie să îl recupereze din lucrările publice. Multe decontări nu au fost efectuate în ultimele trei luni, iar în prezent tot mai multe firme au început să aibă serioase probleme financiare. Aceasta este principala cauză a situaţiei dificile în care se află sectorul construcţiilor şi a concedierilor masive".
Statul şi autorităţile locale au derulat ample programe de investiţii în infrastructură în cursul anilor 2006 şi 2007. Foarte multe din investiţiile licitate în 2007 (an record din acest punct de vedere, rezultat cu o creştere de 35% a sectorului construcţiilor) au intrat în execuţie şi decontarea efectivă a lucrărilor în 2008. Laurenţiu Plosceanu ne-a spus că situaţia pentru 2009 este şi mai îngrijorătoare pentru că autorităţile dau acum semnale că nu mai dispun de suficiente fonduri pentru infrastructură şi ar dori să reducă bugetele programate pentru investiţii cu 20-30%.
Sectorul construcţiilor suferă şi din cauza lipsei de lichidităţi pentru desfăşurarea activităţilor curente a beneficiarilor privaţi, care nu mai au resurse să continue sau să înceapă toate proiectele propuse. Abia în al treilea rând construcţiile sunt afectate de sezonul rece, când, de obicei, se reduce numărul angajaţilor temporari.
Potrivit domnului Plosceanu, Casa Socială a Constructorilor se aşteaptă la o creştere de 10-15% a solicitărilor antreprenorilor pentru fondurile de protecţie socială, începând de la 1 ianuarie 2009.