Guvernul de la Berna îşi vinde investiţia sa de şase miliarde de franci elveţieni în UBS AG, cea mai mare bancă a ţării, după ce, miercuri, a semnat un acord cu Statele Unite pentru furnizarea datelor clienţilor UBS din SUA, suspectaţi de evaziune fiscală.
Executivul a mandatat trei bănci elveţiene şi străine să vândă 332,2 milioane de acţiuni UBS, a declarat Peter Siegenthaler, director al Administraţiei Financiare Federale. Acesta a refuzat să dea publicităţii numele băncilor implicate în vânzarea acţiunilor UBS şi preţul minim solicitat, afirmând doar că statul aşteaptă să obţină "un profit semnificativ". Însă, presa internaţională arată că preţul de vânzare este de 16-16,50 euro/acţiune.
Acţiunile UBS se adresează investitorilor instituţionali.
Anul trecut, guvernul elveţian a investit 6 miliarde franci (5,6 miliarde dolari) în obligaţiuni convertibile ca să ajute banca să elimine activele toxice. Executivul elveţian intenţiona să convertească obligaţiunile în acţiuni comune la data de 25 august.
Amintim că, în iunie anul acesta, UBS şi-a majorat capitalul cu 3,8 miliarde franci.
• UBS va da autorităţilor americane informaţii referitoare la 4.450 conturi
Guvernul SUA şi UBS au ajuns, miercuri, la un acord în cazul conturilor bancare secrete din Elveţia ale cetăţenilor americani, prin care banca va livra Fiscului american numele a 4.450 de titulari de conturi. Documentul prevede dezvăluirea datelor de identificare a 4.450 de titulari de conturi, faţă de 52.000, cât ceruseră iniţial autorităţile fiscale americane. Acordul pune capăt unui proces de şase luni, care a exercitat presiuni fără precedent asupra secretului bancar din Elveţia. "Am încheiat procesul, reducând numărul conturilor la 4.450, cele mai importante pentru noi", a declarat comisarul fiscal Douglas Shulman.
Mii de clienţi UBS au evitat pedeapsa prin dezvăluirea voluntară a conturilor către Fisc, în cadrul unui program ce se va încheia pe 23 septembrie.