"Statul nu s-a arătat prea interesat de soarta antreprenorilor, în ultima perioadă"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 24 septembrie 2014

"Statul nu s-a arătat prea interesat de soarta antreprenorilor, în ultima perioadă"

Interviu cu doamna Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor

Asociaţia Naţională a Antreprenorilor organizează pe 25 septembrie Conferinţa Naţională a Antreprenorilor, la care vor participa reprezentanţi ai Guvernului României, ai mediului de afaceri intern, ONG-uri, reprezentanţi din domeniul financiar-bancar, persoane implicate în activităţi de antreprenoriat şi parteneri.

Reporter: Ce înseamnă să fii antreprenor în România?

Cristian Chiriac: Să fii antreprenor înseamnă, în primul rând, să ai curaj, să pui în practică o idee în care crezi, să o dezvolţi până devine o afacere de succes. Aceste lucruri sunt valabile oriunde în lume. În România, însă, înseamnă mai mult, trebuie să depăşim de multe ori barierele birocratice, indiferenţa sau lipsa de sprijin a statului faţă de micile întreprinderi. Nu în ultimul rând, trebuie să găsim căi de finanţare pentru antreprenorii care au idei valoroase, dar nu au fondurile necesare pentru dezvoltarea afacerii.

Reporter: Sunt oamenii suficient de curajoşi să îşi deschidă o afacere?

Cristian Chiriac: Curajul este esenţial. În ultima perioadă, însă, în plină criză economică, oamenii sunt mai reticenţi, când vor să deschidă o afacere nouă, se gândesc de două ori înainte să ia o decizie. Multe companii au probleme, tot mai multe firme intră în insolvenţă, ceea ce sigur descurajează antreprenorii aflaţi la început de drum. Dar aici intervenim noi, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, prin organizarea acestei conferinţe. Avem invitaţi cu afaceri care au rezistat în timp, care au fost dezvoltate de antreprenori români, arătăm că se poate atunci când crezi în tine.

Reporter: Ce statut preferă oamenii: angajat sau antreprenor?

Cristian Chiriac: Este o întrebare dificilă. Unii oameni au abilităţi mai mari ca angajaţi, alţii ca antreprenori. Fiecare ştie pentru el sau descoperă cu timpul ce anume i se potriveşte mai bine. Însă noi dorim ca oamenii cu idei să îşi depăşească frica de necunoscut, să dorească să devină antreprenori, pentru că, dacă nu încearcă, nu vor şti niciodată ce înseamnă cu adevărat să dezvolţi o idee care devine o afacere, cum ai grijă de ea, cum te bucuri pînă la urmă de propria reuşită.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre educaţia antreprenorială a românilor? Este şcoală românească capabilă să stimuleze spiritul antreprenorial şi să răspundă provocărilor actuale?

Cristian Chiriac: La acest capitol suferim încă mult. Nu avem încă suficientă cultură antreprenorială. Este nevoie de implementarea acestei teme încă de pe băncile liceului. Cei care se ocupă de acest domeniu au încercări timide să implementeze câteva cursuri despre antreprenoriat în universităţi, dar este prea puţin. Până la urmă ţine de dezvoltarea noastră ca naţiune dacă ajutăm tinerii să înţeleagă ce înseamnă capitalismul, ce înseamnă să fii antreprenor şi să dobândească aceste noţiuni încă de pe băncile şcolii.

Reporter: Pot fi considerate băncile un ajutor de finanţare pentru antreprenori? Dar statul român?

Cristian Chiriac: Băncile au diverse programe pentru sprijinirea IMM-urilor prin credite bancare, însă, din cauza conjuncturii economice dificile din întreaga lume sunt reticiente la finanţarea de orice fel, mai ales atunci când vorbim de IMM-uri. Cât despre antreprenorii care vor să înceapă o nouă afacere lucrurile arată mai puţin bine, ei nu au un istoric, de multe ori nu cu ce să garanteze creditul de la bancă, pentru că nu au mai făcut afaceri şi trebuie să apeleze la investitori privaţi pentru a finanţa ideea pe care o au.

Cât despre statul român, acesta nu s-a arătat în ultima perioadă prea interesat de soarta antreprenorilor, iar acest lucru reprezintă o greşeală, deoarece în multe state dezvoltate, antreprenorii au fost încurajaţi la început , iar când au devenit puternici, au plătit impozite mari la stat, astfel răsplătind ajutorul acordat iniţial.

Reporter: Care sunt principalele dificultăţi din activitatea antreprenorilor?

Cristian Chiriac: Sunt poate prea multe de spus pentru a răspunde la această întrebare. Am să mă rezum însă doar la câteva piedici: birocraţia mare, taxarea excesivă a forţei de muncă şi ambiguitatea cadrului legislativ.

Reporter: Care sunt domeniile cele mai de interes pentru antreprenori?

Cristina Chiriac: Cel mai în vogă domeniu pentru antreprenoriat este IT-ul unde românii sunt foarte bine pregătiţi şi au avut mult succes în străinătate. De ce să nu oprim aceşti tineri în România să îşi dezvolte ideile aici şi să plătească impozite statului român? Este o temă de reflexie pentru conducători.

Nu trebuie le interzicem tinerilor să plece, ci trebuie să le oferim condiţii mai bune şi să-i încurajăm să rămînă în România.

Reporter: Care sunt viziunile Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor?

Cristina Chiriac: Sprijinim antreprenorii de orice fel, mari sau mici, avem în vedere scăderea birocraţiei, predictibilitatea legislativă şi fiscală. Sunt lucruri puţine, dar, puse în practică, putem ajuta antreprenorii să reuşească şi să avem o ţară mai frumoasă.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la această ediţie a Conferinţei Naţionale a Antreprenorilor?

Cristian Chiriac: După 4 ani de zile de promovare a spiritului antreprenorial, vă pot spune că dorinţele mele s-au transformat, au căpătat contur, iar o parte din ele s-au şi împlinit. Spun doar o parte, pentru că drumul antreprenoriatului este lung şi anevoios, iar mulţi nu se încumetă să îl parcurgă. Printre aceste dorinţe, cea mai mare este aceea să fim uniţi.

Am pornit de la ideea de a nu avea un eveniment grandios, mai ales că toţi membri ANAA fac voluntariat. Realitatea însă ne-a demonstrat că antreprenorii simt nevoia să îşi spună păsurile, să fie ascultaţi. Astăzi, aveam peste o sută de participanţi şi cererile continuă să sosescă. Uşa este deschisă pentru toţi antreprenorii care doresc să fie alături de noi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar cant creatia,implementatea,inovarea ,competenta,performanta,contri butia vor depasii BIROCRATIA un popor va gasi drumul spre bunastare si progres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb