Ministerul Finanţelor continuă să se împrumute tot mai scump de la bănci, în condiţiile în care a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 323,65 milioane lei (71,8 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, uşor peste suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 3,30%, sensibil peste nivelul din licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei, dar licitaţia a inclus şi sesiunea suplimentară pentru oferte necompetitive, de 45 milioane lei. Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 678,8 milioane de lei, dublul sumei cerute de stat.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,31%, iar cel mediu, de 3,30% pe an, potrivit datelor BNR, citate de News.ro.
În 16 şi 17 ianuarie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scadenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 775,4 milioane de lei, la un randamant mediu de 3,14% pe an, apropiat de costul din decembrie.
Licitaţia vine după un eşec total la licitaţia precedentă, de joi, când Ministerul Finanţelor a încercat să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, însă a decis să respingă toate ofertele băncilor, care au cerut dobânzi considerate prea mari.
Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumut doar 3,1 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Radu în data de 07.02.2017, 13:16)
E clar. Bancile straine au instigat la proteste, pentru ca statul sa se imprumute mai scump de la ele.
Cica Rotschild si Soros au fost vazuti si ei la protestul de duminica cu niste antene de manipulare psihotronica in mana. La protestul pensionarilor. Si ei fac parte din aceeasi categorie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2017, 14:03)
Nu bancile imprumuta mai scump din cauza unor populisti de prin PNL si de prin parlament care se dadeau zmei si se "luptau" cu sistemul bancar.Astea sunt consecintele taica. Atunci cand veneau si spuneau astea Blanculescu, Cristian Paun, Dinu, Jiru si altii cu experienta in domeniu, ii injurati ca la usa cortului.