Statul se împrumută tot mai scump de la bănci

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 februarie 2017

Statul se împrumută tot mai scump de la bănci

323,65 milioane de lei pe şase ani, la o dobândă în urcare la 3,30%

Ministerul Finanţelor continuă să se împrumute tot mai scump de la bănci, în condiţiile în care a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 323,65 milioane lei (71,8 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, uşor peste suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 3,30%, sensibil peste nivelul din licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei, dar licitaţia a inclus şi sesiunea suplimentară pentru oferte necompetitive, de 45 milioane lei. Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 678,8 milioane de lei, dublul sumei cerute de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,31%, iar cel mediu, de 3,30% pe an, potrivit datelor BNR, citate de News.ro.

În 16 şi 17 ianuarie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scadenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 775,4 milioane de lei, la un randamant mediu de 3,14% pe an, apropiat de costul din decembrie.

Licitaţia vine după un eşec total la licitaţia precedentă, de joi, când Ministerul Finanţelor a încercat să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, însă a decis să respingă toate ofertele băncilor, care au cerut dobânzi considerate prea mari.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumut doar 3,1 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E clar. Bancile straine au instigat la proteste, pentru ca statul sa se imprumute mai scump de la ele.

    Cica Rotschild si Soros au fost vazuti si ei la protestul de duminica cu niste antene de manipulare psihotronica in mana. La protestul pensionarilor. Si ei fac parte din aceeasi categorie. 

    1. Nu bancile imprumuta mai scump din cauza unor populisti de prin PNL si de prin parlament care se dadeau zmei si se "luptau" cu sistemul bancar.Astea sunt consecintele taica. Atunci cand veneau si spuneau astea Blanculescu, Cristian Paun, Dinu, Jiru si altii cu experienta in domeniu, ii injurati ca la usa cortului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb