Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va prezenta, astăzi, Guvernului un proiect de hotărâre prin care statul va garanta creditele pe care asociaţiile de proprietari le vor accesa pentru reabilitarea termică a locuinţelor, a declarat, ieri, la un seminar, ministrul de resort, Elena Udrea. Anul trecut, Ministerul Dezvoltării a avut buget pentru participarea cu 50% la reabilitarea termică a circa 30.000 de locuinţe.
"Pentru acest an, nu mai avem fonduri nici măcar pentru atât. Prin actuala formă a programului, vom reuşi să reabilităm termic toate locuinţele din România în 100 de ani", a afirmat Udrea, citată de Mediafax. Ea a adăugat că proiectul de act normativ vizează garantarea împrumuturilor proprietarilor tocmai pentru ca aceştia să poată face reabilitările termice pe banii lor. În prezent, costurile reabilitării termice sunt suportate în proporţie de 50% de către minister, de 30% de către au-torităţile locale şi de 20% de proprietari.
"De foarte multe ori, dintr-o lejeritate a cheltuielilor banilor publici, preţul reabilitării făcute de stat este mult mai mare decât dacă reabilitarea ar fi fost suportată doar de asociaţia de proprietari, care ar fi negociat direct cu constructorul", a adăugat Udrea.
Ministrul Dezvoltării a mai declarat că la licitaţiile pe care le derulează vor fi punctate şi locurile de muncă generate de investiţiile făcute de minister: "Deoarece Guvernul a decis reducerea personalului din administraţia centrală şi locală, după ce şi companiile private au recurs în unele situaţii la disponibilizări, am decis, şi anunţ în premieră acest lucru, că punctăm locurile de muncă generate de investiţiile în infrastructură la licitaţiile pe care le organizăm în acest sens prin societăţile subordonate ministerului".
Udrea vrea să reducă cheltuielile cu bunuri şi servicii din Ministerul Dezvoltării cu 37% în acest an. Ministrul Dezvoltării a punctat: "Începând cu 1 iunie, vom reduce cheltuielile în minister, astfel încât, până la sfârşitul anului, să fie mai mici cu 37%. Vom vorbi mai puţin la telefon, ne vom plimba mai puţin. Am decis să facem aceste reduceri din solidaritate cu contribuabilii afectaţi de criză". Astfel, va fi redus cu 56% consumul de carburanţi, cu 49% cheltuielile cu piese de schimb şi cu 55% cheltuielile cu telefoanele.
De asemenea, vor fi diminuate cu 46% cheltuielile pentru deplasări, cu 70% cele pentru obiectele pentru inventar şi cu 40% costurile pentru chirii. Vor fi reduse cu 73% cheltuielile pentru reparaţii curente şi cu 57% alte cheltuieli pentru bunuri şi servicii.
Ministerul Dezvoltării va renunţa în acest an şi la investiţiile într-o serie de obiective pe care nu le consideră prioritare în momente de criză economică, precum bazine de înot, cămine culturale sau patinoare. Banii economisiţi vor fi redirecţionaţi către investiţii în infrastructura din oraşe. Udrea a dat ca exemplu un proiect pe care îl derulează ministerul, prin Compania Naţională de Investiţii, şi care presupune reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apei uzate în localităţi cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori. Programul se desfăşoară în două etape, cu sprijin financiar de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, ieri, că în România sunt şantiere deschise pentru proiecte în valoare de circa 40 de miliarde de euro, cel mai vechi datând din anul 1974. Ea a explicat să este dificil de finanţat lucrări în valoare de 40 de miliarde de euro. "Multe dintre ele sunt inutile", a precizat Udrea.
Ministerul Dezvoltării va renunţa în acest an la investiţiile în cămine culturale şi bazine de înot.