Steen Jakobsen, SAXO BANK: "Cel mai simplu mod de a «măsura» riscul geopolitic este observarea preţului energiei"

C.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2014

"Cel mai simplu mod de a «măsura» riscul geopolitic este observarea preţului energiei"

"Dacă prezenta stare de alertă va continua şi pe timpul verii, puteţi paria pe preţuri mai mari la energie"

Impactul general al războiului este negativ

Cel mai simplu mod de a "măsura" riscul geopolitic este observarea preţului energiei, consideră Steen Jakobsen, economistul şef al Saxo Bank.

Domnia sa explică: "Energia înseamnă totul pentru un economist macro căci reprezintă o taxă pe economie atunci când e sus şi o reducere când e jos. Consumul mare de energie face parte critică a oricărei proiecţii, în ciuda faptului că aceste presupuneri despre energie sunt deseori exogene. Resursele mondiale de energie sunt în principal extrase din regiuni «volatile» sau sub-dezvoltate, creând un risc real al întreruperilor proviziilor. Aici se află riscul clar şi cuantificabil".

Potrivit analistului, din 15 iulie "prima de război" sau mai neutru "prima de întrerupere" a crescut cu 2 dolari - consumatorii globali plătesc acum cu 2 dolari mai mult pe barilul de petrol WTI Crude. Per total există mulţi factori care influenţează piaţa de ţiţei, dar preţul energiei rămâne unicul component pe care trebuie să-l ştim în siguranţă şi de preferinţă în scădere, consideră Steen Jakobsen.

În opinia sa, impactul general al războiului este negativ, în ciuda glorificatei analize cum că Al Doilea Război Mondial a oprit recesiunea: "Gândiţi-vă la anii '70 - probabil o analogie mai bună şi mai relevantă cu problemele de azi din Gaza, Irak, Rusia/Ucraina, Siria şi Libia. Mulţi vor spune că e diferit de data aceasta, însă şi atunci eram dependenţi de Orientul Mijlociu! Desigur, dar preţurile erau doar între 10 şi 25 de dolari americani!"

În analiza Saxo Bank, se mai arată: "Am trăit o creştere a preţului petrolului în exces cu 100 dolari mai mult sau mai puţin din 2007! Ţiţeiul este acum la un preţ de 4 ori mai mare decât în «inflaţioniştii» ani 1970 - perioada în care am terminat sistemul Bretton Woods şi emergenţa ţintirii inflaţiei de către băncile centrale.

Nu, semnalul pieţei de energie în legătură cu cererea de energie şi riscul de a avea prea multă cerere este clar: pregătiţi-vă pentru o creştere mai mică, certitudini mai puţine şi mai mult risc geopolitic. Totuşi piaţa menţine o parte stabilă: Israelul se va calma în vreo două săptămâni; Rusia vs Ucraina vor găsi o soluţie - neacceptarea tail-risk (Lebedele negre) este clară pentru toată lumea. Piaţa este «perfectă» în informaţiile sale, dobânzile zero ne vor ţine la adăpost şi am fost toţi «prostiţi» să credem că lumea reală nu mai contează. Şomajul, inegalitatea socială, războaiele, oameni nevinovaţi omorâţi şi imagini TV cu oameni care se luptă să mai trăiască încă o zi nu sunt relevante.... Cu excepţia faptului că pentru continuarea creşterii modiale, trebuie să vedem în continuare creştere în Africa, Orientul Mijlociu şi Europa de Est. Trebuie să acceptăm că lumea e acum cu adevărat globală - am zâmbit atunci când globalizarea a redus preţurile şi ne-a adus mai mult profit, acum escaladarea războaielor reflectă o lume unde creşterea e de scurtă durată, energia e scumpă şi din ce în ce mai greu de obţinut şi că am trecut prin toate politicile macro şi intervenţioniste.

Escaladarea tulburărilor din lume va mai juca încă un rol în piaţă, dar aveţi grijă: orice parte economică are o reacţie întârziată cu 9 până la 12 luni - unde e acţiune, va fi şi reacţiune - dacă prezenta stare de alertă va continua şi pe timpul verii, puteţi paria pe preţuri mai mari la energie cu un impact serios nu doar asupra creşterii mondiale, ci şi asupra pieţelor, adevăraţii perdanţi, să nu uităm asta, fiind familiile care-i pierd pe cei dragi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. RUGATI-L PE ACEST DOMN SA SCRIE MAI DES IN "Bursa"!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb