ŞTEFAN VARFALVI, UGIR:  "Băncile europene nu trimit un mesaj încurajator sectorului de construcţii"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 11 aprilie 2014

"Băncile europene nu trimit un mesaj încurajator sectorului de construcţii"

Sectorul de construcţii, puternic afectat de criză, se confruntă cu mari probleme în a-şi găsi finanţarea necesară derulării proiectelor şi afacerilor, a declarat, ieri, într-o conferinţă, Ştefan Varfalvi, prim-vicepreşedinte al patronatului UGIR. "Problema nu este numai a sectorului autohton de construcţii, ci şi a sectorului european, iar în această săptămână, la Bruxelles, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Centrală Europeană nu ne-a transmis un mesaj încurajator", a precizat domnia sa.

Reprezentantul UGIR susţine că Uniunea Europeană are o problemă mare de competitivitate pe piaţa globală şi pierde competiţia cu SUA şi China: "Există o şansă de stabilizare a economiei europene, dar fără perspective deosebite. Principala problemă a Europei acum este preţul energiei. Electricitatea este de două ori mai scumpă decât în SUA, iar gazele au un preţ de trei ori mai mare decât cel din SUA. Asistăm la un alt fenomen de relocare a industriei. Evoluţia tehnologică a făcut a micşorat semnificativ costul cu forţa de muncă în ponderea afacerii. Acum investitorii caută ţări cu energie ieftină pentru deschiderea de noi capacităţi de producţie. Mulţi dintre aceştia aleg SUA în detrimentul Europei".

România a fost şi este una dintre ţările est-europene cu un cost atractiv al forţei de muncă, dar acest avantaj nu mai este suficient, a subliniat domnul Varfalvi, care crede că ţara noastră trebuie să valorifice în avantajul economiei naţionale faptul că dispune de variate resurse energetice.

Domnia sa a mai spus: "Faptul că investitorii se duc în SUA pentru energia ieftină nu-i o veste bună nici pentru constructorii români. Dacă nu sunt investiţii în România şi în Europa, nu sunt lucrări nici pentru constructorii noştri. De aceea spun că România trebuie să-şi valorfice mai bine resursele energetice, ca să atragem mai mulţi investitori în economie".

Ştefan Varfalvi afirmă că toate băncile vorbesc de finanţarea IMM-urilor, dar acest suport nu se vede în economie: "Trebuie ca Guvernul să implementeze mai multe mecanisme de susţinere a IMM-urilor pentru ca acestea să aibă un acces mai bun la fondurile europene. Cred că IMM-urile nu cunosc toate mecanismele de finanţare care le stau la dispoziţie, începând de la credite, garanţii şi terminând cu fonduri europene şi programe guvernamentale. Există o directivă europeană pentru servicii, dar furnizorii români sunt priviţi în afară ca practicieni ai unui dumping social. Toată lumea consideră că antreprenorii români de construcţii câştigă lucrări în afară datorită costurilor reduse cu forţa de muncă. Şi mai avem problema muncii «la gri» sau «la negru». Realitatea este că trebuie să luptăm să ne promovăm prin calitate. Constructorii români au un renume foarte bun peste hotare datorită calităţii lucrărilor. Trebuie să luptăm să pătrundem şi pe alte pieţe pentru a rezista acestei perioade lungi de criză".

Prim-vicepreşedintele UGIR, care conduce compania de construcţii IMSAT crede că o soluţie ar putea fi specializarea constructorilor pe anumite tipuri de lucrări. Domnia sa a dat exemplul firmei IMSAT, care are multe comenzi peste hotare pentru că este specializată în instalaţii pentru fabrici de ciment şi în instalaţii de vopsire pentru industria de automobile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb