STEFFEN DYCK, SENIOR CREDIT OFFICER LA MOODY'S: "Avem o perspectivă negativă asupra României care rămâne neschimbată"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 octombrie 2021

"Avem o perspectivă negativă asupra României care rămâne neschimbată"

Moody's, îngrijorată de evoluţia pandemiei din România şi de posibila reacţie a guvernului Moody's şi S&P au programate pentru astăzi revizuirile periodice de rating pentru România Agenţia de rating are o "perspectivă stabilă" pentru ratingurile acordate ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est

Agenţia de rating Moody's are o perspectivă negativă asupra României care rămâne, în unele aspecte, neschimbată, a afirmat, ieri, Steffen Dyck, senior credit officer pe risc suveran la agenţia internaţională Moody's. Acesta s-a referit şi la situaţia politică din ţara noastră, spunând că continuă să existe mult "zgomot politic" şi "unele incertitudini cu privire la politica fiscală. Oficialul agenţiei de rating a notat de asemenea că România este una din ţările cu cea mai bună evoluţie a economiei în regiune, însă s-a referit şi la rata scăzută de vaccinare care a dus la recrudescenţa infectărilor cu Covid.

"La început de octombrie avem perspective stabile pentru 7 din cele 8 ratinguri suverane (din regiunea Europei Centrale şi de Est). Am avut decizii pozitive pe unele (...) şi aş spune că mergând înspre 2022 perspectiva pentru ratinguri este stabilă. Avem această perspectivă negativă asupra României şi acolo situaţia rămâne în unele aspecte neschimbate: continuăm să vedem zgomot politic, avem unele incertitudini cu privire la politica fiscală... Pe de altă parte, România este gata să fie una dintre economiile cu cea mai bună dinamică în regiune - împreună cu Ungaria -, anul acesta (o creştere a PIB) de 7% sau în zona aceasta. Per total, aş spune că nu există presiuni semnificative pe partea pozitivă sau negativă în regiune. Acum, desigur, depinde de cum evoluează pandemia. Avem câteva ţări în regiune care au cele mai reduse rate de vaccinare (din UE), ţări unde vedem deja că dinamica pandemiei este mai gravă decât în alte părţi, ne gândim aici la Bulgaria şi România, dar în general nu credem că ne îndreptăm către o perioadă în care guvernele reacţionează într-un mod care să cauzeze daune semnificative redresării economiei", a afirmat Steffen Dyck în cadrul unui summit virtual intitulat "Credit Challenges and ESG Risks in Poland and CEE.

Moody's şi S&P au programate pentru astăzi, 15 octombrie, revizuirile periodice ale ratingului României. În prezent Moody's evaluează România la Baa3 cu perspectivă negativă, iar S&P la BBB- cu perspectivă stabilă.

Analiştii BCR Cercetare notau recent că "vulnerabilităţile fiscale şi deficitul de cont curent mare alături de zgomotul politic nu permit o eventuală îmbunătăţire a evaluărilor".

Steffen Dyck a mai spus că economiile din regiune vor înregistra o creştere economică solidă în 2021, iar perspectiva pentru 2022 şi pentru anii următori este "robustă" datorită fondurilor europene masive aflate la disponibilitatea ţărilor şi a nivelurilor mai scăzute ale datoriei publice. Totodată, analistul Moody's a evidenţiat procesele de normalizare a politicii monetare demarate în a doua jumătate a acestui an, inclusiv în România, dar şi faptul că "provocările structurale rămân intacte" în ţările din regiunea noastră.

Europa Centrală şi de Est este totuşi aşteptată să crească din punct de vedere economic cu un ritm mai alert decât Europa de Vest, iar potrivit prognozelor Moody' fondurile europene disponibile anual pentru România reprezintă circa 4% din PIB în perioada 2021-2027, comparativ cu 2% în perioada 2014-2020. Totodată, datoria publică a României în raport cu PIB-ul este prognozată să crească la 56% până în 2023, cea mai mare creştere din rândul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, de la 35% în 2019.

De asemenea, inflaţia din România este cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, iar per total în regiune şi implicit în ţara noastră este aşteptată să rămână ridicată în următoarele luni. În privinţa PIB-ului potenţial, România stă cel mai bine cu un nivel de 4,5% în 2019, însă PIB-ul potenţial ar putea să scadă puternic până în 2070 la o dinamică anuală de doar 1% dacă ritmul demografic îşi continuă tendinţa descendentă actuală. Îmbătrânirea şi scăderea populaţiei ar aduce un cost suplimentar total de 20% din PIB până în 2070, cost ce provine din costurile mai mari cu sănătatea şi cu pensiile.

"Remarcabilă pentru regiune este proiecţia demografică adversă", a spus Steffen Dyck.

"Orizontul este foarte lung, este evident peste cel luat în calcul la decizia de rating, dar este de ţinut în minte pentru că Europa Centrală şi de Est ar putea să sufere o schimbare dintr-o poziţia mult mai favorabilă comparativ cu restul UE - cu creştere potenţială mai puternică, cu un cost mai scăzut al îmbătrânirii - către o poziţie care este mai slabă decât media UE", a spus oficialul Moody's.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl Sorin Rosca Stanescu sa returneze banii incasati de la ziarul BURSA pentru articolul de ieri, in care ne dadea ca sigura retrogradarea Romaniei la categoria "junk". MAKE, nu-l mai plati pe SRS pentru orice fabulatie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb