Steliana Lefter, psiholog: "Blue Monday - cea mai tristă zi din an"

T.B.
Comunicate de presă / 15 ianuarie 2024

Steliana Lefter, psiholog

Steliana Lefter, psiholog

Blue Monday a apărut în 2005, după ce un operator de turism din Marea Britanie a plătit un profesor universitar să identifice, pe baza unei formule matematice, care e cea mai tristă zi din an, se arată într-un comunicat al psihologului Steliana Lefter, remis redacţiei. Lipsită de vreo bază ştiinţifică, Blue Monday a prins însă la public şi, dintr-o idee strălucită de campanie publicitară menită să crească numărul de vacanţe într-o anumită perioadă, a devenit o certitudine propagată pe toate canalele media. Psihologul Steliana Lefter explică de ce nu ne face bine, emoţional vorbind, să luăm de bună Blue Monday şi să-i atribuim conotaţii negative, potrivit sursei citate.

Conform sursei menţionate "Efecte psihologice negative asociate universal acestei zile nu există. Există numai ce-i atribuim noi. Dacă plecăm de la convingerea că Blue Monday are fundament real, ne autoalimentăm cu emoţii negative şi ne convingem că ne va merge rău, ei bine, atunci chiar riscăm să avem într-adevăr o zi proastă", ne lămureşte psihologul Steliana Lefter de la Clinica Medikali.

Cum a apărut Blue Monday?

În 2005, o companie de turism din Marea Britanie, care între timp a falimentat, căuta o modalitate de a vinde mai multe vacanţe de iarnă, transmite psihologul. Plecând de la studiile care certifică "winter blues" - în sezonul rece avem un moral mai scăzut decât vara, pentru că zilele mai scurte şi lipsa luminii solare determină un dezechilibru biochimic la nivelul creierului -, a apărut ideea identificării celei mai triste zi din an şi, implicit, propunerea soluţiei pentru combaterea ei: o vacanţă, arată datele comunicatului.

A fost cooptat în proiect un profesor de la Cardiff University, Cliff Arnall, care pe baza unei formule matematice, a declarat Blue Monday a treia zi de luni din an. Ce a luat el în calcul pentru determinarea "celei mai triste zi din an": condiţiile meteo, nivelul de îndatorare, nivelul de motivaţie, timpul scurs de la Crăciun şi de la rezoluţiile de Anul Nou, relatează sursa menţionată.

Conform calculelor lui Arnall, a treia zi de luni din an întruneşte toate condiţiile pentru a fi numită "cea mai tristă zi din an" pentru că: spiritul Crăciunului, cu vârful de veselie pe care ni-l aduce, a dispărut, constatăm deja că nu reuşim să respectăm rezoluţiile de An Nou şi stăm prost cu motivaţia, au ajuns scadente datoriile făcute pe cardurile de credit pentru cadourile de sărbători, iar afară e frig şi urât, o vreme deloc potrivită pentru a ne îmbunătăţi starea de spirit, menţionează sursa precizată.

Formula după care a fost calculată, calificată drept "absurdă"

Deştept vândută, ideea de Blue Monday a prins rapid la publicul larg. Însă are vreo fărâmă de adevăr? Conform comunităţii ştiinţifice, nu, precizează sursa. Este doar o "poveste", un truc publicitar cu un succes fabulos, informează psihologul.

Experţii în sănătate mintală numesc calculele din spatele Blue Monday o pseudoştiinţă, o formulă absurdă, şi avertizează că popularizarea acestui mit prejudiciază discuţiile despre problemele reale legate de sănătatea mintală, trivializând depresia şi alte tulburări, care nu dispar şi nu se vindecă cu o vacanţă, arată datele comunicatului.

Potrivit psihologului "Încă există stigmă şi încă există oameni care nu realizează gravitatea tulburărilor mintale, iar astfel de poveşti nu ajută în efortul de conştientizare pe care-l depun medicii, din contră. Tu, medic, explici că este crucială terapia în depresie, dar pe internet şi în social media circulă ideea că depresia e doar o stare de tristeţe mai accentuată care, iată, trece cu o vacanţă sau, de ce nu, cu o sesiune de shopping. La nivel profund, transformarea acestui mit în realitate, prin popularizare, poate fi periculoasă. Sfatul meu este să cernem informaţia şi să ne scuturăm de acest tip de fake news. A treia zi de luni din an este o zi ca oricare alta, fără vreo încărcătură specială, pe care fiecare şi-o modelează cum doreşte", explică psihologul Steliana Lefter.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. chiar este!

    se apropie impozitele! 

    cea mai tista zi din romania, 23 ianuarie, anul acesta.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb