Stere Farmache: "Capitalizarea bursieră va creşte mai repede decît PIB-ul"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2005

Capitalizarea bursieră ar putea ajunge pînă la 40% din Produsul Intern Brut în urma fuziunii celor două pieţe bursiere, respectiv Bursa de Valori Bucureşti şi Rasdaq.

Directorul general al Bursei, Stere Farmache, ne-a declarat:

"Creşterea capitalizării bursiere în următoarea perioadă se va realiza într-un ritm mult mai alert decît dinamica PIB-ului". Domnia sa ne-a precizat că Bursa din Bucureşti, din punct de vedere al capitalizării şi al valorii de tranzacţionare ocupă locul patru în Europa între cele zece ţări care au aderat la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte valoarea medie zilnică transferată, Bursa bucureşteană a înregistrat cea mai mare creştere, ca dinamică în perioada 2002-2005.

Stere Farmache a mai adăugat: "Ne-am propus o capitalizare de circa 30-40% din PIB după procesul de fuziune a celor două pieţe şi o valoare zilnică a tranzacţiilor între 15 şi 20 de milioane de dolari".

Fuziunea celor două burse presupune consolidarea pieţei de capital autohtone.

Domnul Farmache ne-a mai declarat: "Fuziunea reprezintă o etapă spre atingerea obiectivului principal - strategia de dezvoltare a pieţei bursiere din România. Piaţa bursieră românească va avea o dinamică puternică în comparaţie cu ţările vecine, unde potenţialul de creştere este saturat şi nu va mai înregistra aceeaşi dinamică în următorii ani". Reprezentantul Bursei este de părere că lis-tările companiilor din sectorul infrastructurii, energiei, gazului, etc va propulsa Bursa de Valori Bucureşti pe un loc fruntaş între ţările din regiune. Dacă analizăm structurarea pe sectoare a pieţelor de capital din regiune, acestea au înregistrat un potenţial masiv de creştere care aproape s-a epuizat, în timp ce la noi companiile puternice, în special cele de stat sînt aşteptate cu interes pe Bursă, menţionează directorul general BVB. Estimările făcute de domnul Farmache iau în calcul listarea pe Bursă a Romtelecom, Transgaz, Casa de Economii şi Consemnaţiuni şi chiar şi Banca Comercială Română.

În următorii 2-3 ani, Bursa din Bucureşti va ocupa un loc de frunte în regiune, concluzionează Stere Farmache. Prezenţa la Bursă a marilor companii, pe lîngă aportul pe care îl vor avea în ceea ce priveşte creşterea capitalizării bursiere şi a valorii medii tranzacţionate, va antrena şi societătile din mediul privat să se listeze. Companiile private, în prezent, stau în expectativă, însă o dată cu crearea unei pieţe mature vor fi interesate să se listeze pe piaţa de capital.

La finele lunii noiembrie, acţionarii - brokeri ai Bursei de Valori şi BER vor fi chemaţi să aprobe fuziunea celor două Burse.

Anca Dumitru, director general al Rasdaq, ne-a declarat: "Toate energiile vor trebui ulterior îndreptate către atingerea obiectivelor planului strategic al comunităţii brokerilor, care vizează pregătirea pieţei pentru momentul integrării în UE". Domnia sa este de părere că

schimbările instituţionale impuse de noul cadru regislativ, unele sincope în comunicarea cu CNVM, redefinirea de ter-meni şi reautorizarea bursei ca operator de piaţă s-au dovedit mari consumatoare de resurse. De aceea, comitetul comun de dezvoltare al pieţelor a fost obligat să se dedice acestor aspecte, în dauna aspectelor strategice, situaţie care trebuie să se schimbe fundamental în perioada imediat următoare, precizează Anca Dumitru.

Pe lîngă crearea unei burse puternice, cu o capitalizare pentru început estimată la 16 miliarde de euro (locul 4 în regiune, după Polonia, Ungaria şi Cehia), reprezentanţii pieţei se vor concentra pe consolidarea poziţiei Asociaţiei Brokerilor, ca susţinător legitim al intereselor comunităţii brokerilor, partener de dialog cu autorităţile din ţară şi din UE, cu alte asociaţii profesionale şi patronale, ne-a mai precizat directorul Rasdaq. Direcţiile principale de acţiune sînt promovarea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării pieţei, ridicarea standardelor profesionale şi de etică şi armonizarea cu directivele şi practicile din UE.

Bursa de Valori a înregistrat la finele lunii septembrie o capitalizare de 14,3 miliarde de euro, comparativ cu 2,64 miliarde de euro, în 2002. În aceeaş perioada Bursa din Ungaria avea o capitalizare de 30,83 de miliarde de euro (12,38 de miliarde de euro în 2002), iar cea din Polonia, o capitalizare de 69,21 de miliarde de euro (27,5 de miliarde de euro în 2002).

Valoarea medie a tranzacţiilor zilnice s-a cifrat la 30 septembrie, în România, la BVB la nivelul de 7,75 de milioane de euro, faţă de 0,90 de milioane, în 2002, în timp ce, în Bulgaria, valoarea medie a fost de 3,72 de milioane de euro (0,69 milioane de euro în 2002).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb